donderdag 12 november 2020

411: Sint-Joris-Weert, Zaterdag 13 mei 2017, 28,636 km. (8375,197 km.)

“Hierna volgt het relaas inzake onze belevenissen en de bezienswaardigheden, tijdens een wandeltocht met start in Sint-Joris-Weert. Deze uitgestippelde route wordt beschreven in de Stationsstapper en heeft een te wandelen afstand van 25,7 km. Tijdens het verloop van de tocht wordt een gedeelte gevolgd van de GR128, de GR512 en de Streek-GR Dijleland. Na vooraf de verplaatsing te hebben gemaakt per bus en trein, bereikten we het station van Sint-Joris-Weert, teneinde vanaf daar te wandelen tot aan het station van Leuven. Alvorens van start te gaan, genoten we ter plaatse vooreerst van een broodje, waarna we even later omstreeks 09:15 uur konden beginnen aan deze dagtocht. We stapten de Stationsstraat in naar rechts en lieten zowat 200 m verder de Clement Cleeremansstraat links liggen. Gekomen ter hoogte van het kruispunt met de Beekstraat, met rechts de spoorwegovergang, staken we het kruispunt over om verder via de Ijzerenwegstraat dezelfde richting aan te houden. We bemerkten er vrijwel dadelijk de rood-witte tekens van de GR512. Over een afstand van ongeveer 1,3 km zouden we nu naast de spoorlijn stappen. We verkregen zicht op de Sint-Joriskerk aan de overzijde van de sporen. Het smalle asfaltwegje werd bewandeld tot aan een bocht naar links. Daar ging de tocht verder via een smalle wegel, eveneens naast de sporen, tot aan de tweede spoorwegovergang.

Aan deze overgang verlieten we de Ijzerenwegstraat naar links en betraden een wandelpad dat leidde naar het Natuurreservaat Doode Bemde. Aan een slagboom hielden we opnieuw links om vervolgens de brug te bereiken over de Dijle. Aan de overzijde van de rivier dienden we rechtsaf te wandelen en volgden we het verloop van de Dijle, langs tal van meanders. We bevonden ons in het Natuurreservaat Doode Bemde. Ondertussen hadden we de rood-witte tekens van de GR512, geruild voor de geel-rode van de Streek-GR Dijleland. Aan de samenvloeiing van de Dijle en de Ijse, staken we de laatste over via een houten brugje om nadien aan te komen ter hoogte van de vogelkijkhut Grote Bron links. We konden er binnenin even een kijkje nemen en het waterwild observeren op de Langerodevijver. We hielden verder de richting rechtdoor aan en lieten de Kleinebroekstraat links liggen. Uiteindelijk, na nog een tijdje de Dijle te hebben gevolgd, trokken we doorheen een weide, geel gekleurd van de boterbloemen, in de richting van twee grote eiken. Zowat 700 m verder arriveerden we ter hoogte van de dwars gelegen Stationsstraat, inmiddels op het grondgebied van Korbeek-Dijle.

Aan de overzijde van de weg bevond zich ‘The Shelter’, een organisatie voor kano- en kajaktochten, waarvan jammer genoeg het horeca-gedeelte gesloten. De klok wees 10:35 uur aan en maatje mocht er toch even gebruik maken van het toilet. We volgden dan maar verder de veldweg naast de Dijle tot aan een splitsing van veldwegen. We hielden er rechts aan en troffen er een picknickplaats aan onder een boom, het ideale moment om te genieten van een hapje. We waren intussen de klok van 11:00 uur genaderd. Na deze wandelpauze trokken we opnieuw op pad. We volgden verder rechtdoor via het Ormendaalpad en gingen daarbij een bunker voorbij. Zowat 700 m verder naderden we de autosnelweg E40, waardoor we even naar rechts dienen te gaan om zo onder de E40 door te gaan door middel van een tunnel. Aan de andere kant van de tunnel ging het dan linksaf, evenwijdig aan de E40 en voorbij de parking van de autosnelweg. Na een scherpe bocht naar rechts kwamen we terecht in het Egenhovenbos. Na zowat 850 m nagenoeg rechtdoor te zijn gewandeld, bereikten we een stuw over de Leiegracht. Daar gingen we rechtsaf en passeerden een zandvangbekken rechts.

Nadien kruisten we de Celestijnenlaan, om aan de overzijde de richting te kiezen van het Kasteel van Arenberg. Via de parking vonden we ter hoogte van het gebouw met nr. 51 een GR-wandelpaal. Vanaf deze paal dienden we de wit-rode markeringen te volgen van de GR128, meer bepaald de Stadsvariant Park. We stapten zo naar de voorzijde van het kasteel, om nadien, ter hoogte van de toegangspoort rechts af te draaien en een pad te volgen naast de haag, het Kasteelpark Arenberg. Eenmaal het park voorbij, bereikten we opnieuw de openbare weg, met name de Kardinaal Mercierlaan. Aan de overzijde van de weg bemerkten we het terras van Brasserie The Lodge, tijd dachten we voor een kopje koffie, ondertussen zowat de klok van 12:30 uur voorbij. We konden er genieten van wat zonneschijn en even verpozen. Even later begaven we ons op de Kardinaal Mercierlaan en volgden die naar links, tot we rechts de Dreefstraat konden indraaien. We staken de drukke Naamsesteenweg over en wandelden aan de overzijde de Groenstraat in. Gekomen aan een bocht naar rechts, verlieten we de Groenstraat langs de Zeepweg, een smal wandelpad naar links. Op het einde van het wandelpad troffen we de Hoveniersdreef aan, welke we links insloegen, richting verder gelegen Geldenaaksebaan.

Eenmaal dit kruispunt bereikt, gingen we rechtsaf, via een tunnel onder de spoorweg door, om onmiddellijk links af te slaan in de Abdijdreef, welke leidde naar de Abdij van Park. Een smalle kasseiweg liet ons een tweetal abdijpoorten voorbij gaan. Net alvorens het grote binnenplein te betreden, konden we nog even genieten van een lekkere koffie in Brasserie De Abdijmolen. We waren inmiddels gevorderd tot 13:40 uur in de namiddag. Een korte onderbreking later, bezochten we het binnenplein en het kerkhof naast de Sint-Jan Evangelistkerk. Tenslotte, immers nog een lange weg te gaan, verlieten we de Abdij van Park via de Norbertuspoort. 200 m verder kwamen we terecht op het kruispunt met de Parkweg en de Norbertijnerweg, om er opnieuw GR-wandelborden aan te treffen. We kruisten de weg en hielden rechtdoor aan via de tekens van de GR128, om de wat verder gelegen spoorweg over te steken via een wandelbrug. Een smal paadje volgend mondde dit uit op de openbare weg. Aan de overzijde van de straat stapten we de Ijzerenpoortstraat in. Op het einde ging het over korte afstand naar rechts op de Oudebaan en nadien linksaf op de Koningin Elisabethlaan.

We dwarsten de Tiensesteenweg om zowat 100 m naar rechts, de links gesitueerde Grensstraat in te wandelen. Wat verder, ter hoogte van het volgende kruispunt, begaven we ons op de rechts gelegen Prediherenberg. We stapten zo langsheen de rand van een bos rechts. We gingen voorbij het klooster van de Zusters Clarissen, alwaar we het geluk hadden een picknickbank aan te treffen. Gelet op het uur, 14:45, hielden we even halt voor het nuttigen van een broodje. Na onze rustpauze, wandelden we in dezelfde richting verder via het Tiggelpad, tussen twee weiden door om dan een scherpe bocht naar rechts te nemen, gevolgd door een haakse bocht naar links. Via de Sint-Martinusberg en de Lange Lostraat, ging het in de richting van een antennemast. Korte tijd later gingen we linksaf in het Heidebloempad, een smalle asfaltweg welke ons liet aankomen ter hoogte van de rotonde van Bovenlo. Aan de overzijde van het rond punt, ging het in dezelfde richting verder via een smal paadje, doorheen enkele kleine percelen bos, om zowat 1 km verder de Zavelstraat aan te treffen. Zowat 150 m naar rechts, vonden we links het Rozenpad dat we bewandelden tot aan de drukke Diestsesteenweg.

Aan de overzijde wandelden we verder via de Wolvendreef tot aan de kerk van Linden. Via de Korenbloemstraat gingen we rechts de kerk voorbij tot op het kruispunt met de Nachtegalenstraat, om aan de overzijde een stijgende aardeweg in te gaan. Ter hoogte van het wandelknooppunt 51, van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels, ging het linksaf, het Bleekbos in. Daarna dienden we ons te richten op enkele volgende knooppunten, vooreerst 53, alwaar we de Kasteeldreef kruisten. Nadien knooppunt 55 om er via Voetweg 23 de Nachtegalenstraat opnieuw te dwarsen. Richting knooppunt 49 volgend betraden we het Lovensevoetpad om vervolgens het Negenbunderspad aan te treffen aan het knooppunt 49. In rechte lijn bewandelden we het Negenbunderspad voorbij de knooppunten 48 en 42, waarbij we het verloop volgden van de Molenbeek. Uiteindelijk kwamen we uit op de Alberdingk Thymanlaan, alwaar we links afdraaiden, richting abdij van Vlierbeek. We dwaalden even af van het voorziene traject om op het terrein van de abdij, nog even te genieten van een kopje koffie in Estaminet In den Rozenkrans, ondertussen de klok van 18:00 uur genaderd.

Na deze laatste pauze, keerden we op onze stappen terug naar de abdijpoort ter hoogte van de Alberdingk Thymalaan om er dan links het Kloosterdijkpad op te gaan. Dit pad eindigde ter hoogte van de Holsbeeksesteenweg tegenover het Provinciaal Domein Kessel-Lo. Zowat 50 m naar rechts ging het links verder via het smalle Beemdenpad dat eindigde ter hoogte van de grote vijver in het domein. Langsheen het Molenbeekpad wandelden we omheen de waterplas tot net voorbij de speeltuin. Daar ging het naar rechts, om aldus het Provinciaal Domein te verlaten en uit te komen in de Eenmeilaan, alwaar het linksaf ging. Zowat 700 m verder, net voorbij de stelplaats van de Lijn, verlieten we de Eenmeilaan naar rechts langs het Brugbergpad. Toen we de spoorwegbrug aantroffen, verlieten we het traject van de GR en wandelen linksaf naar het station van Leuven, het eindpunt van deze dagtocht. We sloten af na 38182 stappen en 28,636 km.”

1 opmerking:

  1. Onze benen en voeten zijn onze wielen van creativiteit, en de camera spot en klikt.
    Het avontuur lonkt altijd ♥

    BeantwoordenVerwijderen