woensdag 19 oktober 2022

515: Galmaarden, Zaterdag 28 november 2020, 18,537 km. (10.232,305 km.)


“Een wandeltocht via knooppunten behorende tot het wandelnetwerk Pajottenland, met start en aankomst te Galmaarden. Na de verplaatsing vooraf via Cambio, bereikten we de startplaats van deze geplande tocht, met name het Marktplein van Galmaarden. Na een hapje vooraf, konden we omstreeks 10:20 uur onder een stralend blauwe hemel van start gaan, ter hoogte van het knooppunt 6, tegenover de plaatselijke kerk Sint-Petrus. We verlieten het Marktplein en begaven ons links van de kerk in de doodlopende Kammeersweg, een betegelde bochtige weg, in dalende lijn. Waar de weg eindigde veranderde de weg in een grindpad. We volgden er een tijdje de plaatselijke Ringmuswandeling en kwamen even verder aan de oever van de Mark. Via een brugje overschreden we de waterloop, om dan linksaf verder te wandelen langs de oever. Het kronkelend pad volgde het verloop van de rivier doorheen een stukje bos, waarna we bij het einde van het bos, doorheen een weide verder gingen. We kwamen zo terecht op de openbare weg, de Munkbaan aan het knooppunt 607, ondertussen op het grondgebied van Tollembeek. Daar konden we even de Eetvelde watermolen van nabij bekijken. Via een brug aan de molen ging het nogmaals de Mark over, waarna we de Munkbaan verder inwandelden. We volgden het smalle asfaltwegje tussen de velden door, tot op het kruispunt met de Hollestraat, waar we rechtsaf draaiden. Ter hoogte van de eerste bocht naar rechts, gingen we rechtdoor via een smalle landelijke weg, de Molenveldbaan.

We wonnen er langzaam aan hoogte en kregen er schitterende vergezichten. De akkers waren zo goed als kaal, gelet op de periode van het jaar. Toch konden we genieten van een aangenaam herfstzonnetje. Op het einde van deze kaarsrechte weg, ging het via een ruime bocht naar rechts tot op de dwars gelegen weg, Sint-Leonardus, welke we slechts over vrij korte afstand naar links volgden, tot aan het knooppunt 610. Daar, met op de hoek een boerderij, begaven we ons rechtsaf op de Ketelbaan, andermaal een smalle weg tussen de akkers en weilanden. In dalende lijn leidde deze Ketelbaan ons naar het kruispunt met de Nemerkendries, alwaar we het knooppunt 609 konden bemerken. We bevonden er ons op een klein pleintje, voorzien van een zitbank, waar we omstreeks 11:35 uur even een pauze namen, teneinde een hapje te eten en even rustend te genieten van het zalige herfstweer. Op het pleintje konden we ondertussen even van nabij een kapelletje bekijken ter ere van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Barbara. Na deze wandelpauze begaven we ons opnieuw op weg en gingen aan het kapelletje rechts verder via Nemerkendries en kruisten wat later de Hollestraat. Aan de overzijde van de weg ging het de Modrielaan in, een weg welke verliep richting Mark. Net vóór de brug over de Mark, aan het knooppunt 608, verlieten we de Modrielaan naar links via een aardeweg, een stukje bos in. Zowat 1,5 km volgden we nu de oever links van de waterloop, vaak dicht bij de rivier en dan opnieuw er even van verwijderd. We trokken door enkele kleine percelen bos en stapten in hoofdzaak tussen weiden door.

Tenslotte mondde het pad uit op de openbare weg aan het knooppunt 600, in een bocht van de N272, de Vollezelestraat. We genoten er om 12:30 uur even van een late middagmaaltijd, net voorbij een brug over de Mark. In de verte was de toren van de Sint-Martinuskerk van Tollembeek duidelijk waar te nemen. Na deze rustgevende pauze keerden we op onze stappen terug, om via de brug opnieuw de Mark over te gaan en dadelijk rechtsaf opnieuw de oever van de waterloop te volgen. Via diverse weilanden, volgden we terug min of meer het verloop van de rivier en gingen het knooppunt 643 voorbij, om er verder rechtdoor aan te houden. Zowat halverwege tussen de knooppunten 643 en 404, gingen we voorbij een smal houten brugje dat rechts over de Mark voerde. We bleven echter dezelfde richting aanhouden langsheen de Mark, tot we tenslotte stilaan naar links uitweken en de aardeweg overging in een asfaltweg ter hoogte van de eerste woningen van Herne. We bevonden er ons in de Gessereyendries. Even alvorens de drukke N255, de Ninoofsesteenweg te bereiken, draaiden we rechtsaf de Boesmolenstraat in, net aan het knooppunt 404. We wandelden nogmaals via een brugje de Mark over, net aan de Boesmolen, een watermolen rechts van de weg. Net voorbij de watermolen, aan het knooppunt 403, verlieten we de weg naar links op een veldweg, welke ons vrij kort erna opnieuw de Mark liet overgaan, om vervolgens op de linkeroever te vorderen tot aan de Scherpstraat.

We draaiden de weg links op en kwamen meteen aan het kruispunt met de Stationsstraat, de N269. Ook daar ging het over korte afstand naar links, om dan aan de overzijde van de weg, de eerste straat rechts te kiezen, Rendries. We stapten voorbij het knooppunt 4 en zetten onze weg verder, nog steeds via Rendries. Ook nu verliep de weg in hoofdzaak tussen de velden. We staken de spoorweg over, om even later, gekomen aan het knooppunt 400, rechts een smal pad te kiezen, dat doorheen een klein perceel bos verliep, om dan schuin rechts tot aan de spoorweg uit te komen, ter hoogte van het station van Herne, inmiddels knooppunt 401. We staken nogmaals de spoorweg over en gingen via de Breemstraat tot aan de Stationsstraat, die we links insloegen, waarna we rechts de Frans Minnaertstraat kozen. Deze weg ging voorbij de sporthal De Hernekouter, om ter hoogte van de voetbalvelden linksaf de Lorengdreef in te wandelen. Die straat mondde dan uit in de Lorengstraat, om er om de hoek het knooppunt 402 aan te treffen. We kozen links een smal wandelpad naast een woning, welke ons de Imbeekstraat liet kruisen, om aan de overzijde rechtdoor aan te houden via de Dronkaertstraat. Net over een beekje veranderde de naam in Groenstraat, welke we in dezelfde richting zouden volgen tot aan de Processiestraat, om die rechts in te draaien. Vervolgens ging het aan de eerste straat linksaf via de Begijnhofstraat, waar we vrij vlug knooppunt 601 voorbij gingen.

We bevonden ons ondertussen opnieuw op het grondgebied van Tollembeek. De Begijnhofstraat liet ons wat verder aankomen in de Statiestraat, die we heel even naar links indraaiden, om dan aan de overzijde rechts de Flieterweg op te wandelen, om er dadelijk links de Flieterkouter in te gaan, tot het knooppunt 602. We draaiden nogmaals linksaf, eveneens via Flieterkouter, om er na enkele bochten voorbij de Flietermolen te gaan. Enkele bochten later, ging de weg over in de Zeuningenstraat, welke ons leidde tot in de Muylebeekstraat. We hadden ondertussen opnieuw Galmaarden bereikt en begaven ons in de Muylebeekstraat rechtsaf, om er nogmaals de spoorweg over te gaan. Voorbij het spoor stapten we voorbij het knooppunt 603 en hielden dezelfde richting aan tot het knooppunt 605, waar we rechtsaf Hazendries insloegen. Amper 200 m verder vonden we knooppunt 606 net ter hoogte van de spoorweg. We gingen voor het laatst de spoorlijn over en trokken via Hazendries tussen de velden door tot aan de Plaatsstraat, die we kruisten, om aan de overzijde de Munkbaan in te gaan. We kwamen op die manier opnieuw aan het knooppunt 607, net aan de Eetvelde watermolen. We draaiden links de weide op en volgden in omgekeerde richting de weg terug naar het knoopunt 6 aan het Marktplein van Galmaarden. We eindigden dan ook deze wandeling doorheen de natuur na 24392 stappen omstreeks 16:40 uur. Alvorens huiswaarts te keren konden we op het Marktplein nog overgaan tot de aankoop van enkele mattetaarten.”

1 opmerking:

  1. Onze stappen langs Vlaanderens wegen zijn haast niet meer te tellen ♥

    BeantwoordenVerwijderen