maandag 13 april 2020

141: Knokke, Zondag 24 januari 2010, 19,9 km. (2777,833 km.)



Deze wandeling werd voorheen in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 24/01/2010, 8300 Knokke (West-Vlaanderen) – Zwintocht 6-10-15-21-32 km. WNZB Knokke-Heist VZW. Start: Schuttersplein Stadion Olivier. De kleinste afstand gaat door het Koningsbos. De overige afstanden trekken langs het strand tot het Vlaams natuurreservaat de Zwinduinen- en polders. Vanaf de 15 km gaat de omloop tot de Zwinmonding. De 32 km gaat tot Cadzand-Bad (Nederland).’ Na afloop van deze druilerige wandeltocht doorheen Knokke en omgeving, schreven we nog dezelfde namiddag het relaas met betrekking tot de bezienswaardigheden onderweg, omstreeks 17:34 uur.

“Deze ochtend vertrokken we omstreeks 7 uur richting Knokke, onderweg voorzien van de nodige regen. Bij aankomst ter plaatse bleek het stilaan op te houden met regenen, zodat we toch met enige moed de wandeling van vandaag tegemoet zagen. De Zwintocht, waaraan we zouden deelnemen, werd er georganiseerd door de vzw Wandelende Noordzee Boys (WNZB), met plaats van afspraak in het Stadion Olivier aan het Schuttersplein te Knokke. Bij onze aankomst bleek de zaal reeds goed bezet door medewandelaars. We konden vandaag kiezen uit de volgende afstanden: 6, 10, 15, 21 of 32 km. Wij opteerden voor de 21 km, met een werkelijke afstand van 19,9 km. Onderweg zouden we een tweetal rustposten aantreffen. Na een kleine hap en een koffie, maar vooral toch warm gekleed, trokken we op pad, hopende op een vooral droge wandeling.

We verlieten het schuttersterrein en volgden het ernaast gelegen pad in de richting van het Gemeenteplein. Aldaar dwarsten we de weg en sloegen de Albertlaan in, om verder de Elizabethlaan te volgen. Hierlangs verlopen de LF1b Kust Fietsroute en de Riante Polder Route (een fietstraject van 44 km). Vervolgens ging het via de Zoutelaan en de Prins Karellaan. Hier splitsten de wandelaars van de 6 km zich af van de rest van de deelnemers. Wij vervolgden onze weg langsheen tal van statige villa's, waarbij enkele kleine woonstraten werden bewandeld. Op die manier kwamen we opnieuw op de Elizabethlaan, welke ons leidde tot aan het Albertplein. Hier konden we even het beeld van de Poëet aanschouwen. Ondertussen bemerkten we de Noordzee, of tenminste, zouden die hebben moeten bemerken, ware het niet dat de nevel enkel toeliet om een deel van het zandstrand te zien. Vanaf hier volgden we de Zeedijk Het Zoute, langsheen enkele mooie galerijen en tal van winkeletalages, eerder uit de dure prijsklasse.

Voorbij deze handelszaken, konden we enkele statige woningen aanschouwen. Wat verder verlieten we de Zeedijk en ging het via de Lekkerbekhelling en de Bronlaan, naar de Groenpleinduinen, deel uitmakend van het Natuurreservaat De Zwinduinen en Polders. Hier een zandwegje dat al kronkelend zich een weg zocht doorheen dit unieke natuurgebied. Licht golvend en draaiend vervolgde dit paadje, in de richting van de Zwinlaan. Alvorens echter deze weg te bereiken, dienden we even een evenwichtsoefening te doen op enkele houten balken. Blijkbaar was een gedeelte van het parcours ondergelopen, waardoor de organisatoren zich genoodzaakt hadden gezien, houten paletten aan te brengen, met elkaar verbonden door houten balken. Een leuke ervaring zo even tussendoor, alhoewel sommige wandelaars enige moeite hadden dit stukje parcours af te leggen. Eenmaal het pad achter de rug, kondigde zich een splitsing aan voor de wandelaars van de 10 km, aangezien deze hier tweemaal zouden langskomen. Wijzelf vervolgden onze weg via de Bronlaan, om even verder het voetpad te volgen doorheen de Zwinbosjes.

Ook hier een prachtig stukje ongerepte natuur, waarbij we zelfs een houten wandelpad boven het water kregen te verwerken. Deze kronkelende plankenvloer leidde ons over een uitgestrekte wateroppervlakte, waar zelfs hier en daar nog een dunne ijslaag kon worden waargenomen. Voorbij het houten wandelgedeelte, ging het de duinen in, om aan de andere kant de Zwinlaan te bereiken. Hier troffen we bezijden deze laan ter hoogte van de Camille Lemonnierlaan een opgestelde tentencombinatie aan, waar we een eerste pauze konden nemen. Tijd om de warme choco te proeven en uiteraard een hapje te eten. We waren ondertussen 5,9 km onderweg. Hier troffen we ook een van onze clubgenoten, met name Guy, met wie we een babbel hadden over onder andere Santiago de Compostela. Na deze pauze, waren we klaar voor het tweede gedeelte van deze wandeltocht van vandaag.

We lieten het tentenkamp achter ons en volgden de Zwinlaan, in de richting van de Zeedijk. Opnieuw sloegen we rechtsaf en volgden ditmaal de Zeedijk in de richting van het Zwin. Rechts konden we de statige villa's een voor een bekijken, links openbaarden zich enkele duinen, voorzien van helmgras en doornige beplanting. Enkele oranje bessen sierden deze donkere heesters. Nog steeds lukte het niet altijd om de Noordzee te aanschouwen, omwille van de laaghangende nevel. De Zeedijk werd gevolgd tot op het einde, waar we een uitzichtpunt bereikten, vanwaar het Zwinreservaat kon worden overzien. Heel in de verte waren tal van vogels te onderscheiden. Rechts van ons bemerkten we het beeld van Barry Flanagan 'Hospitality', een schijnbaar vliegende haas. Hier stelden we ook vast dat er grote werkzaamheden gaande waren, met name de aanleg van nieuwe fiets- en wandelpaden doorheen dit natuurgebied. Tal van kranen en bulldozers zouden we onderweg nog kunnen bekijken.

Vanaf het uitzichtpunt ging het rechtsaf, doorheen de werken en het natuurreservaat. Onderweg konden we ervaren dat een groot gedeelte van de beplanting had moeten wijken voor de aanleg van deze nieuwe wegen. Via een weg in aanleg, wandelden we richting vogelreservaat. Via een stukje bosgebied, bereikten we de parking van het vogelreservaat, om daar de Graaf Leon Lippensdreef te volgen. Hier de borden van de LF1a Kust Fietsroute, waar de moedige wandelaars aan de 32 km, zich naar links begaven, om hun eigen weg verder te zetten. Wijzelf vervolgden langsheen de Lippensdreef, een begrazingsblok. Ook hier weer de vaststelling dat grote werken in uitvoering waren, maar desondanks slaagden we er toch in, om heel in de verte een ooievaar waar te nemen. Na over een hele afstand de Dreef te hebben gevolgd, lieten we de weg rechts liggen, om via een dijk, de Hazegrasdijk te volgen, welke ons deed aankomen aan het Oosthoekplein.

Hier troffen we de beschrijving aan van het Hazegras Wandelpad, dat we juist een eindje hadden gevolgd. Deze wandelroute van 5,5 km, vangt blijkbaar aan op dit plein. We dwarsten de drukke weg ter hoogte van het plein, om te vervolgen in de richting van de Eikenlaan. Hier trokken we via een kleine wegel door een stukje bos, om aan de andere zijde in de Zevenkote een tweede controlepost aan te treffen in de school. Hier hadden we even moeite om een zitplaats te bemachtigen, aangezien ook de wandelaars van de kortere afstanden hier een pauze konden nemen. Meteen waren we 13,4 km ver en er restte ons nadien nog een laatste stukje wandeltraject tot aan de aankomst. We keerden een eindje op onze stappen terug, om opnieuw doorheen het aanpalend bosje te trekken. Een kronkelend bospad bracht ons doorheen dit stukje natuur en gaf uit op de Spaanselaan. Vanaf hier volgden we over geruime afstand een deel woonstraten en lanen, waaronder de Zoutelaan, de Prinses Paolalaan, de Astridlaan en verder de Blinckaertlaan en de Boslaan. Het hier gesitueerde Koningsbos was enkel voorbehouden voor de wandelaars van de 6 km, waardoor we noodgedwongen genoegen dienden te nemen met het bekijken van de bosrand.

Even verder troffen we aan het einde van de Wielewalenlaan toch nog een ander stuk bosgebied om door te wandelen. Onderweg doorheen het bos, konden we even gluren naar de golfers rechts van ons. Eenmaal het bos achter de rug, volgde opnieuw een deel verkaveling, tot we stilaan het centrum van Knokke naderden. Alvorens de aankomst te bereiken, konden we nog even het beeld van Tijl en Nele aanschouwen ter hoogte van het uilenspiegelpad. Dit kunstwerk was van de hand van Charles Samuel. Nadien nog even rechts en links en we kregen opnieuw het Schuttersterrein in zicht.

Het einde van een mooie wandeling, die echter naar het einde toe, net ietsje teveel huisjes kijken bevatte. De plaats van vertrek was ondertussen veranderd in een volle zaak waar velen zich tegoed deden aan pannenkoeken. Wij hielden het echter voor bekeken en verkozen de rust van onze thuishaven. Bij ons vertrek konden wij noteren dat 1485 wandelaars waren geteld omstreeks 13 uur. Een niet onaardig resultaat gelet op de minder gunstige weersomstandigheden. Zo kwam een einde aan een leuk en aangenaam wandelweekend.”

We sluiten dit wandelverhaal af met een blik in de wandelboekjes. Immers ook daarin werden enkele eerste indrukken neergeschreven. ‘K: Wandeling langs de zeedijk, duinen en tot aan de Zwinmonding. Mooie natuur. Kil en vochtig weer. Op het laatste te veel huisjes kijken. J: Wandeling doorheen Knokke en het Vlaams Natuurgebied Zwinduinen en Polders. Miezerig en nevelig weer. Af en toe over houten balken en plankenvloeren. Ontmoeting op rustpost met Guy.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten