dinsdag 17 maart 2020

052: Gulpen, Zondag 01 februari 2009, 15,5 km. (935,53 km.)



Een wandeling, welke van start ging in het Nederlandse Gulpen, voorheen niet aangekondigd in de gekende wandelgids Marching. We vernamen de benodigde info via een flyer, welke kon worden bekomen tijdens de organisatie van een vorige tocht. Deze wandeling vormde de eerste van een reeks tochten, in het kader van de ‘Euregio Marching Trophy 2009’, waarbij enkele wandelingen werden georganiseerd in België, Nederland en Duitsland, gespreid over een geheel wandeljaar. Na afloop van deze winterse aangelegenheid, konden we daags nadien het volgende relaas schrijven op maandag 02 februari 2009 omstreeks 13:10 uur.

“Gisteren vertrokken we reeds vroeg in de morgen naar het Nederlandse Gulpen, volgens onze gps exact 196 km rijden. Daar zouden we deelnemen aan de 2de Winterwandeling, georganiseerd door de plaatselijke wandelvereniging ‘De Veldlopers’. Deze tocht is de eerste in een reeks van zes wandelingen, gespreid over het jaar, welke samen gekend zijn onder de titel ‘Euregio Marching Trophy 2009’. Na deze eerste tocht volgen dus nog wandelingen in Genk, Vijlen, Venwegen, Voeren en Warsage. Op weg naar Gulpen kregen we het gezelschap van een opkomende zon, doch naarmate we de startplaats naderden, ruimde deze plaats voor de traditionele bewolking. Plaats van inschrijving was het Ontmoetingscentrum ‘De Timpaan’, gelegen naast de kerk van Gulpen. Dat zo een klein dorp niet echt is voorzien om talrijke wandelaars te verwelkomen, bleek al vlug bij het zoeken naar een parkeerplaats. Uiteindelijk was een lokale bewoner zo gastvrij, dat we ons voertuig mochten parkeren op zijn oprit.

Na de inschrijvingsformaliteiten, konden we op weg voor een tocht van 15,5 km, ergens in Nederlands Limburg. Vanaf het begin van de wandeling ging het steil bergop, waarbij de dorpskom werd verlaten en een breed veldpad werd bewandeld over de Scheulderhoogte. Deze opeenvolging van klimmen en dalen, ging verder in de richting van het dorp Scheulder (gemeente Margraten), waar een eerste controlepost werd bereikt. Daar hadden we recht op een gratis warme consumptie, geschonken door de organiserende club. Deze controlepost was gelegen in het plaatselijke gemeenschapshuis, dat reeds was versierd om de komende verkiezing van het karnaval-prinsenpaar te laten doorgaan. Tevens was deze post voorzien van een eenmansorkest dat via enkele smartlappen de sfeer er goed inhield. Ter plaatse was van alles te verkrijgen, broodje ham, broodje kaas, erwtensoep, warme chocolademelk, koffie, diverse soorten gebak, koffiekoeken en natuurlijk de traditionele 'Hollandse kroket en bitterbal’. Na dit oponthoud verlieten we het centrum van dit kleine plaatsje om de wandeling verder te zetten doorheen het Gerendal.

Een mooie beboste vallei, echt natuurgebied beheerd door ‘Staatsbosbeheer’. Tijdens deze korte lus van 4 km, begon het lichtjes te sneeuwen en dat maakte het er niet echt warmer door. Bij momenten was de ijskoude wind onaangenaam. Later kwamen we terug op de controlepost in Scheulder om nog even de inwendige mens te versterken. Toen we ons opnieuw opmaakten om de laatste zes kilometer af te wandelen, zagen we dat de weg ondertussen was ondergesneeuwd. Opnieuw volgden de hellingen elkaar op en kregen we een totaal ander beeld van dit ondertussen besneeuwd landschap. Via het plaatsje Stokhem, ging het vervolgens terug in de richting van Gulpen, waar we enkele uren voordien waren vertrokken. Bij aankomst in de warme vertrekplaats, zagen we op de computer dat ongeveer 1450 wandelaars min of meer hetzelfde traject hadden bewandeld.

Restte ons nog enkel om ons wandelboekje en Euregio 2009 startkaart te laten afstempelen. Een prachtige wandeling was een feit. Toeval of niet, tijdens deze wandeling volgden we een hele tijd de Pelgrimsroute naar Santiago, welke wij uiteraard ooit hopen te volgen tot op de bestemming. Volgens leden van de plaatselijke wandelvereniging, vertrekt deze route noordelijker in Nederland, om verder naar het zuiden aan te sluiten op een andere route richting Santiago de Compostela. We kunnen tevreden terugkijken op een geslaagd wandelweekend en kijken alvast uit naar de volgende wandeling in deze serie te Vijlen op twee mei aanstaande.”

Natuurlijk besteden we ook nog even in het kort aandacht aan wat destijds werd genoteerd in de wandelboekjes. Hierna alvast een eerste persoonlijke indruk aangaande deze tocht in Gulpen. ‘K: Zonnig, koud, sneeuw, heuvelland, prachtige panorama’s; J: Eerste tocht Euregio Marching Trophy 2009. Nadien overnachting in Kerkrade – Hotel Rolduc. Sneeuw!!’

1 opmerking:

  1. De mensheid is altijd onderweg, waarheen mag God weten; ik heb de indruk dat de wandelaar het goede ervan wel weet ♥

    BeantwoordenVerwijderen