maandag 16 maart 2020

051: Oostkamp, Zaterdag 31 januari 2009, 15,6 km. (920,03 km.)



Een tocht welke dateert van januari 2009. Deze werd voordien in de wandelgids Marching, als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 31/01/2009 – 8020 Oostkamp (West-Vlaanderen) – Vredeseilandentocht – 6-10-15-21-30 km – V.Z.W. Vredeseilanden. Start: Refter Sint-Pietersschool. Prachtige winterse wandeling langs parken, kasteeldomeinen en natuurrijke paden. Elk jaar een nieuwe omloop. Gratis koffie en wafel voor alle deelnemers. Bij € 3,00 inschrijfgeld ontvangt u een sticker en sleutelhanger.’ Na afloop van deze dagtocht, werd door wandelmaatje het hierna weergegeven verslagje geschreven op zaterdag 31 januari 2009 omstreeks 16:37 uur.

“Vandaag wandelden we een schitterende tocht, volledig naar ons hart en zin. Met vertrek in Oostkamp, voor en door ‘De Vredeseilanden’ ingericht. 15 km natuur, bossen en dreven en privédomeinen, die voor de gelegenheid werden opengesteld voor de wandelaars. De inschrijving kostte 3 euro p.p. die we graag betaalden. Ten slotte was het voor het goede doel en we kregen er een grote sticker en een leuke sleutelhanger voor. Ook dient gezegd dat we getrakteerd werden op een gratis koffie met suikerwafel. Een kleine handgift dus wederzijds aangereikt en een toffe beleving. Zo ook onze tocht, die verliep door dreven om aan het natuurgebied ‘De Warandeputten’ uit te komen. Dit is een nieuw aangelegd gebied, maar heerlijk om door te wandelen. Ondanks de ijzige wind maakten de zonnestralen, dat alles in een nevelig of open beeld te aanschouwen was.

Veel kasteeldomeinen lagen op onze weg. We zagen de inkompoort van het kasteel ‘Gruuthuuse’. Dat van ‘De Cellen’ uit 1874. Of ‘De Herten’ in de verte uit de 19de eeuw. Verderop een vergezicht op ‘Kasteel Nieuwburgh’ uit 1662. Prachtige bouwwerken om te aanschouwen. Adel met een kleine ‘de‘ verblijft er nog steeds. Zo kwamen we aan in Moerbrugge waar onze eerste controlepost lag. Onderaan de brug staat een gedenkteken en monument. Vervaardigd uit onderdelen van tanks, die de Canadezen en Engelsen tot daar brachten. Een vierdaagse slag om de vrijheid te herwinnen. Ter ere van de gesneuvelden, werd dit rechtgetrokken en staat met zijn rug naar de Zuidleie. Er waren veel geïnteresseerden in deze tocht, want omstreeks 14:30 uur waren er reeds 1817 wandelaars geteld.”

We willen ook nog even aandacht schenken aan de wandelboekjes. Ook nu alweer enkele eerste indrukken van kort na afloop van deze dagtocht in Oostkamp. ‘K: Schitterende tocht. Dreven, natuur en privé kasteeldomeinen. Goed verzorgd. IJzige wind, maar zonnig. Te kleine controleposten; J: Wandeling doorheen Oostkamp en Moerbrugge, door en voor Vredeseilanden. Gratis koffie en suikerwafel.’

1 opmerking: