dinsdag 17 maart 2020

053: Wieze, Zondag 08 februari 2009, 18,4 km. (953,93 km.)



Een wandeltocht, waaraan we deelnamen in februari 2009. De tocht, welke toen van start ging in Wieze, werd even voordien in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 08/02/2009 – 9280 Wieze (Oost-Vlaanderen) – 19de Pee Klak Tocht – 7-12-17-22 km. W.J.C. Denderklokjes Lebbeke. Start: Ontmoetingscentrum Wieze. Verken de rustige, landelijke buurt- en veldwegels van Moorsel en Wieze, streek waar Pee Klak thuis was. (Keuze uit natuur- of betonparcours) Voor alle deelnemers gratis een glas Pee Klakbier en een gezonde lekkere versnapering van peperkoek Vondelmolen.’ Na afloop van deze wandeltocht werd door wandelmaatje het hierna weergegeven verhaal geschreven, op zondag 08 februari 2009 omstreeks 16:53 uur.

“Twee modderberen gingen vandaag mee op stap met de ‘Denderklokjes’ van Lebbeke. De 19de Pee Klaktocht vertrok vanuit het ontmoetingscentrum te Wieze, deze gemeente maakt deel uit van Lebbeke. Prins carnaval stond er al opgesteld in afwachting van de komende stoeten. Deze streek leeft nog voor deze folklore. Het werd een rustige, landelijke wandeling door de Faluintjes, de geboortestreek van Pee Klak die een dorpsfiguur bleek te zijn. Hij schonk zijn naam aan een pittig blond streekbier. Elke wandelaar kreeg er een bonnetje voor om het na de wandeling te proeven. Iemand die anders verkoos kreeg een frisdrank of koffie, al naargelang de wens. Ook kregen we een peperkoekje mee op onze wandeling. Via de veld- en buurtwegels ging het meeste van de tocht door Moorsel (Aalst). Deze streek is een open landbouwgebied dat er nu wat troosteloos bij ligt. De verlaten en verdronken weilanden wachten eigenlijk op de lente.

Hier en daar staat het alaam van de boer er dan ook verroest en afwezig bij. Wij zagen eigenlijk weinig anders dan dit, buiten heel even een klein stukje bos en wanneer men een controlepost diende te bereiken, een vluchtig zicht op een dorpskom. Meestal bevinden dergelijke posten zich onder de kerktoren. Helaas waren deze veel te klein, het parcours daarentegen was goed verzorgd. Enkel het ‘Waterkasteel' met zijn domein doorbrak even het uitgestrekte modderige landschap. Niemand kan voorzien wat de natuurelementen ermee van zin zijn uiteraard. Geniet U toch even mee van enkele indrukken, die wij hadden op de 18,4 km die wij wandelden. Zo bereikten we via de wijk Stevens Kapelle alweer Wieze alwaar het eindpunt lag. Omstreeks de klok van 14 uur waren er precies 1704 deelnemers. Waarschijnlijk kwamen er nog enkelen bij daar men kon inschrijven tot 15 uur.”

Tot slot willen we nog even aandacht besteden aan datgene wat destijds in de wandelboekjes werd neergeschreven na afloop van de wandeltocht. ‘K: Wieze, Moorsel. Veel landbouw in deze streek. Een modderige wandeling; J: Modderige wandeling doorheen de velden en akkers van Wieze en Moorsel. Eerste stralen van een pril voorjaarszonnetje...’

1 opmerking:

  1. Niet echt een meevaller buiten dan dat zonnetje. En ik die dacht dat Wieze enkel bekend was vanwege de bierfeesten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen