woensdag 3 juni 2020

273: Wechelderzande, Zaterdag 08 juni 2013, 23,7 km. (5476,879 km.)


“Een zonnige start van een wandeltocht op zaterdag. Net zoals bij de vorige tocht, zouden we ook vandaag in hoofdzaak het traject volgen van de Streek-GR Kempen en van de GR565 en GR5. We vonden alvast inspiratie voor deze wandeling in onze Dagstappergids Antwerpen en trokken dus vroeg op weg naar Wechelderzande, startplaats voor deze dagtocht. In de wandelgids omschreven als volgt: ‘Langs Wechelse wegeltjes’. Het voorziene parcours had een lengte van 23,7 km, wanneer men van start ging in Wechelderzande. Vanaf een alternatieve startplaats, Vorselaar, bedroeg de wandelafstand 26,5 km. Wij opteerden deze ochtend voor vertrek in Wechelderzande en vonden gemakkelijk parking achter de kerk. Na een laat ontbijt, konden we van start gaan voor deze dagtocht. We zetten de eerste stappen vanaf de parking van het Hof d’Interre, waar tegenwoordig de gemeentelijke diensten zijn ondergebracht. Via de Heymansstraat bereikten we de kerk van Wechelderzande om nadien de weg Oostmalle-Herentals te dwarsen. (N153) Aan de overzijde betraden we de Pulsebaan, welke ons leidde tot bij de oude hoeve Den Hert, het oudste huis van deze gemeente.

Tegenover de hoeve wandelden we verder via een smal pad, gevolgd door een betegeld wegeltje tot bij een kapel. We bereikten wat verder het gemeentelijk speelplein Boonhof. Aldaar ging het via de Boonhofstraat, om ter hoogte van de Borgstraat links te kiezen. We betraden vervolgens een aardeweg en die bracht ons tot aan de brug over de E34. Aan de overzijde troffen we een andere aardeweg aan, de Snaersdijk. Het ging langsheen de Snaersdijkse Beemden, een beschermd gebied. Ondertussen had de aardeweg plaats gewisseld voor een bolle kasseiweg die we volgden tot aan de slagmolen van Lille. Volgens lokale info gebouwd omstreeks 1465 en gerestaureerd in 1986. Voorbij de molen, nog steeds de Broekzijstraat volgend kwamen we ter hoogte van het kruispunt met de weg Heiend. Hier verlieten we het traject van de Streek-GR Kempen. We hielden rechts en stapten voorbij de kapel van O.-L.-V. ter Heiend. We kregen wat verder enkele zandwegen te bewandelen, passeerden het voetbalterrein van FC De Kroon en staken later de Bosbeek over. Een kronkelende weg tussen weiden en bossen deed ons aankomen ter hoogte van het gehucht Vispluk in Vorselaar. Aldaar staken we het pleintje met bloemenperk over.

Wat verder troffen we opnieuw een zandweg aan, waarbij we voorbij de hoeve Den Biesaardt gingen om nadien in het bos te verdwijnen. Aldus gingen we voorbij de hoofdingang van het kasteel van Vorselaar om nadien de prachtige Kasteeldreef te bereiken. We hielden rechtdoor aan en gingen voorbij het kasteel, dat omgeven is door een slotgracht. Eenmaal doorheen het bos, ging het via een asfaltweg richting 14 Kapellekensstraat. Deze straat werd even verder onverhard en konden we tot slot de 14 kapellekens bekijken. Volgens info zou deze kruisweg vervaardigd zijn door Petrus Verhaert omstreeks 1827. Het geheel bestaat uit 13 kleine kapelletjes en één grote ter ere van O.-L.-V. van Zeven Weeën. We troffen er dan ook een picknicktafel aan en dat was de ideale gelegenheid om even de inwendige mens te voorzien van het noodzakelijke. Eenmaal wat uitgerust konden we opnieuw op pad. Er volgde een stukje bos dat ons deed uitkomen ter hoogte van het plaatsje Strateneinde. We betraden enkele veldwegen die ons brachten naar het gehucht Zegbroek. We wandelden via Zegbroek verder, vervolgens kozen we de Heirbaan en bereikten de Pulderdijk. Hier troffen we de wit-rode markeringen aan van de GR5.

Slechts over korte afstand volgden we het traject van deze GR5 via de Pulderdijk door een mooi stuk bos. We staken de Pulderbeek over en verlieten na iets meer dan één km het verloop van het Groteroutepad. Ter hoogte van een vijfsprong kozen we de aardeweg rechts, Boskant. Op die manier verlieten we stilaan het bos. Een aardweg zocht zich een weg tussen weideland om ons korte tijd nadien een groter bos te laten betreden. Onderweg maakten we kennis met het Pulderbos Preventorium, het bijhorende zwembad en tot slot de bushalte met zitbankjes. Een plekje om even te verpozen en te genieten van wat zonneschijn. Vanaf de bushalte ging het nadien via de toegangsweg naar rechts tot aan de Reebergenlaan. Linksaf staken we opnieuw de E34 over . We stapten een eindje evenwijdig met de autosnelweg tot we de aansluiting bereikten met de GR565, het Renier Sniederspad. Inmiddels opnieuw in bosgebied beland, bereikten we een kruispunt van zes bosdreven, alwaar we het kruis van Blommerschot aantroffen. Aan de overzijde namen we de tweede weg links, richting Kruisbaan. Via de Kluisbrug ging het over de Visbeek en ging het langs het natuurgebied De Kluis. 

Eenmaal de beek over, verlieten we het grondgebied van Zoersel en betraden opnieuw dat van Wechelderzande. We wandelden nu via een asfaltweg, Blommerschot geheten, langs het vroegere Nato-vliegveld, thans gebruikt voor sportvliegtuigen en zweefvliegtuigen. Voorbij het vliegveld kregen we nog voor het laatst de kans te genieten van een stukje bos en dit via de weg Kluysheide. De GR5 leidde ons via enkele mooie bos- en zandwegen stilaan terug naar de plaats van vertrek vroeger op de dag. Meteen alweer een mooie wandeling erbij.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten