dinsdag 14 april 2020

145: Baasrode, Zaterdag 20 februari 2010, 22,1 km. (2854,133 km.)



Een wandeling waaraan we deelnamen tijdens de maand februari 2010. Deze georganiseerde tocht werd destijds in het wandelboek Marching als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 20/02/2010 – 9200 Baasrode (Oost-Vlaanderen), 6de Winterwandeling in Vlassenbroek – 7-12-16-20-30-50 km. WSV Baasrode. Start: Gemeenteschool. Alle afstanden gaan door de polder en over dijken op zoek naar het winterse Vlassenbroek. De 50 km bezoekt ook enkele aangrenzende gemeenten. Gratis één jenever voor elke deelnemer.’ Na afloop schreven we het verhaal, betreffende onze belevenissen onderweg en dit omstreeks 18:41 uur.

“Vandaag bleven we even in Oost-Vlaanderen om de beentjes te strekken. Deze ochtend vertrokken we dan ook richting Baasrode (Dendermonde), teneinde daar deel te nemen aan de 6de Winterwandeling, ingericht door de plaatselijke wandelclub WSV Baasrode. Plaats van afspraak was gelegen in de Gemeenteschool aan de Molenberg. Er was voldoende parkeerplaats ter hoogte van het voetbalplein en even later konden we terecht in de ruime startzaal. Er kon worden gekozen uit de volgende afstanden: 6, 12, 16, 21, 30 of 50 km. Wij kozen voor de 21 km, met een werkelijke afstand van 22,1 km. Onderweg zouden we drie controleposten aantreffen en zouden we ergens worden getrakteerd op een jenever. Na onze inschrijving en een hapje voor onderweg, trokken we op weg. Gelukkig hielden we het vanaf de start droog en hopelijk zouden we onderweg de voorspelde zon te zien krijgen.

We verlieten het doodlopend straatje waar de school was gevestigd en trokken in de richting van de grote weg, richting Dendermonde. Bij het verlaten van de dorpskom kregen we een eerste splitsing, waarbij alle afstanden naar links de drukke Mechelsesteenweg volgden, terwijl de wandelaars van de 6 km, rechtdoor gingen. We kregen de eerste routeaanduidingen, met name de Scheldelandroute, een omloop voor gemotoriseerd verkeer. Even verderop langs deze drukke weg, sloegen we rechts een woonwijk in. Via enkele smalle wandelpaden en kerkwegels, bereikten we even later opnieuw de Mechelsesteenweg, om deze vervolgens te dwarsen. Er volgden enkele woonstraten, waarna we voor het eerst via een onverharde veldweg tussen de velden door trokken. De karreslag slingerde zich verder doorheen de akkers en weilanden. Hier voelden we dat de ondergrond enigszins bevroren lag en dat maakte het stappen er wat eenvoudiger op.

Bij het verlaten van deze weg, kwamen we op de Mechelsesteenweg en draaiden linksaf, in de richting van Dendermonde. Gekomen ter hoogte van het grote kruispunt met de weg naar Brussel, troffen we andermaal een splitsing aan. Hier vervolgden de deelnemers aan de 12 en 16 km hun weg rechtdoor, alle andere afstanden gingen naar rechts in de richting van de brug over de Schelde. Later op de dag zouden we hier opnieuw langskomen. Het ging even omhoog, teneinde de Schelde over te steken. Aan de overkant zagen we reeds enkele wandelaars op de terugweg. Juist over de brug, daalden we via de rechts gelegen trappen af naar de naast de Schelde gelegen Scheldedijk. We volgden echter nog niet dit jaagpad, doch trokken een links gelegen bosje en dreef in. Nadien zou blijken dat we ons hier bevonden in het Grembergen Broek.

We wandelden nu langsheen tal van watergebieden waar de natuur blijkbaar zijn eigen gang kon gaan. Via enkele onverharde wegen trokken we doorheen dit mooie wandelgebied. Even later kwamen we opnieuw aan ter hoogte van de Scheldedijken en bemerkten de bordjes Heen. Op dit kleine kruispunt van twee smalle asfaltwegen, gingen we in eerste instantie naar links. Aldaar volgden we het traject van een tweetal fietsroutes, met name de LF5 Vlaanderen Fietsroute en de LF38 Dender Waaslandroute. Uiteindelijk leidde deze weg ons in de richting van de baan richting Moerzeke. Op weg naar het centrum van deze kleine gemeente, ontmoetten we de aanduiding, dat we ons bevonden op een fietsomloop, met name De Pillecijnroute (een omloop van 38 km). We naderden stilaan de bebouwde kom en arriveerden even later ter hoogte van de agglomeratieborden Moerzeke (Hamme). Korte tijd nadien belandden we ter hoogte van het kerkplein, waar we tegenover de kiosk een eerste controlepost vonden in café Schelderoute. We konden even proeven van de warme chocomelk en een sandwich nuttigen. Ondertussen waren we 7,9 km onderweg.

Na dit korte oponthoud vervolgden we onze weg. Bij het verlaten van het café konden we zien dat de wandelaars van de 30 en 50 km, hier een lus dienden te wandelen. Wijzelf sloegen direct rechtsaf en volgden een woonstraat, tot aan de Scheldedijk. Hier ter hoogte van café Scheldeoord, bestegen we opnieuw de Scheldedijk, om ditmaal effectief het jaagpad over lange afstand te volgen. Na het aankomen op dit pad troffen we opnieuw de reeds vermelde fietsroutes LF5 en LF38 aan. We wandelden op die manier verder langsheen de dijk, waarbij de loop van de weg de meanders van de waterloop volgde. Links konden we de indrukwekkende waterloop bekijken, rechts zagen we de lager gelegen broeken. Even later kwamen we op dezelfde plaats waar we even voorheen waren langs gekomen en zagen nu de aanduiding Terug. Over heel korte afstand verlieten we even het jaagpad, om nadien terug de Scheldedijk te volgen. We wandelden opnieuw langs het informatiebord aangaande het Grembergen Broek en langsheen het natuurgebied Groot Schoor.

In de verte hoorden we reeds de drukke weg richting Brussel en een bocht verder zagen we de brug over de Schelde. (Later zouden we bemerken dat het hier ging om de Vlassenbroekbrug). We gingen onder de brug door, om via een steile berm rechts bovenop de brug uit te komen. Het ging rechtsaf over de Scheldebrug, om beneden aan te komen aan het drukke kruispunt waar we voorheen reeds waren langs gekomen. Ditmaal sloegen we rechtsaf, om de steenweg over korte afstand te volgen in de richting Dendermonde. Bijna onmiddellijk ging het terug naar rechts, om via een onverharde weg opnieuw uit te komen op het jaagpad op de andere oever van de Schelde. Het ging nu richting Vlassenbroek, waarbij we de Ros Beiaard Route volgden, een fietstraject van 50 km. Het ging geruime tijd verder langsheen de Schelde, waarbij we onderweg ook de aanduidingen zagen van de GR5A - de Rondweg Oost- en West Vlaanderen.

We zagen wat verderop het kleine kerkje van Vlassenbroek en even later konden we de dijk verlaten, om op de lager gelegen weg een tweede controlepost aan te treffen. Onze teller stond ondertussen op 14,5 km en hier hadden we even de tijd om te verpozen. Tijdens de pauze konden we ervaren dat deze controlepost niet voldoende groot was om de talrijke wandelaars te voorzien van een zitplaats. Immers de wandelaars die deelnamen aan de afstanden vanaf 12 km, dienden hier allen meer dan eenmaal halt te houden, vandaar dat we genoegen namen met een zitplaats op een muurtje buiten het gebouw. Gelukkig gaf het zonnetje een beetje warmte en viel het al bij al nogal mee om in open lucht een hapje te eten. Vervolgens trokken we terug op pad om een kleine lus te wandelen in de omgeving van Vlassenbroek en vooral doorheen het Broek te wandelen.

Even voorbij het kleine centrum van Vlassenbroek, dienden de wandelaars de eerste maal een links gelegen weg op te gaan, in de richting van het Broek. We kregen een opeenvolging van kleine landweggetjes en modderige paden, afgewisseld met onverharde wegen, waarbij enkele splitsingen de wandelaars aan de diverse afstanden, de juiste koers aangaven. Onderweg konden we tal van protestborden aantreffen van de lokale bewoners, omwille van de dreiging welke boven het broek zou hangen. Links en rechts werd gewaarschuwd voor het gevaar van wateroverlast, indien men zou raken aan de huidige situatie van dit wateropvanggebied. Tal van plaatselijke wandelpaden konden we natuurlijk aantreffen: Wezenschoor, Geulgat, Natuurleerpad en Polderwandeling. Duidelijk voldoende keuze om hier enkele uren door een uniek natuurgebied te wandelen.

Via een modderige en moeilijk begaanbare dreef, kwamen we uiteindelijk opnieuw uit op de Scheldedijk, waar we die naar links volgden, in de richting van de controlepost in Vlassenbroek. Even later konden we daar terecht voor een derde en laatste controle van de dag en hadden ditmaal meer geluk om een zitplaatsje te bemachtigen. Even konden we wat rusten en zien dat we ondertussen reeds 18,2 km ver waren gevorderd. Restte ons nog een laatste stukje traject tot aan de vertrekplaats. Het slotstuk van de wandeling, leidde ons vooreerst het dorp van Vlassenbroek uit, waar we de tweede maal rechtdoor gingen en zo het dorp en het Broek achter ons lieten. We volgden een smalle asfaltweg in de richting van de watertoren. We kwamen nog langs enkele watergebieden en werden op een kruispunt verrast door een bevoorrading. Hier konden de wandelaars zich te goed doen aan een gratis jenever, waarbij kon worden gekozen uit tal van smaken en kleuren. Voor elk wat wils dus met andere woorden.

Na dit kleine opwarmertje, vervolgden we onze weg in de richting van het centrum van Baasrode. Na nog enkele woonstraten te hebben doorlopen, kwamen we uiteindelijk goed en wel aan op de plaats van vertrek. Meteen konden we zien dat omstreeks 14 uur reeds 1500 wandelaars waren geteld. We keerden alvast tevreden huiswaarts, na te hebben genoten van een fijne wandeling, waarbij we konden kennis maken met een voor ons onbekend stukje natuur. Ook konden we genoegen nemen met de eerste schuchtere pogingen om het wat zonnig te houden onderweg. Morgen kiezen we alweer een andere locatie uit, maar dat lezen jullie dan later wel weer.”

We sluiten dit wandelverhaal af met een blik in onze wandelboekjes, waarin ook enkele eerste indrukken zijn te lezen. ‘K: Baasrode, Vlassenbroek, Dendermonde. Dijken en polders. Koud. J: Wandeling met start in Baasrode en vervolgens via de Scheldedijken naar Vlassenbroek. Aldaar een lus doorheen het Broek en nadien terug naar de start. Mooie natuurwandeling langsheen de Schelde en de aanpalende poldergebieden. Een eerste klein lentezonnetje onderweg.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten