maandag 13 april 2020

144: Nijverseel, Zaterdag 13 februari 2010, 7 km. (2832,033 km.)



Een vrij korte wandelbelevenis, omwille van het slechte weer. Deze tocht werd voorheen in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 13/02/2010 – 1745 Opwijk (Vlaams-Brabant), 18de Valentijntjeswandeling – 4-7-14-21 km. WSV Horizon Opwijk. Start: Familieheem, Opwijk-Nijverseel. De verkeersarme omlopen situeren zich langs zeer rustige wandelwegen over de gemeenten Baardegem, Meldert, Moorsel en Leirekensroute in een winters landschap.’ Na afloop schreven we nog diezelfde namiddag het relaas van onze belevenissen onderweg, omstreeks 13:50 uur.

“Ondanks het gure winterweer, gingen we vandaag toch even wandelen, zij het eerder voor een kortere afstand dan we gewoon zijn. We kozen als bestemming voor vandaag het dorpje Nijverseel (deelgemeente van Opwijk), waar de WSV Horizon een tocht had georganiseerd. Toen we deze ochtend aan de ontbijttafel zaten, begon het reeds lichtjes te sneeuwen. Toch vertrokken we vol goede moed om Nijverseel te bereiken toen het klaar begon te worden. Plaats van afspraak was gelegen in de zaal Familieheem. We vonden een parkeerplaats in de aanpalende verkaveling en konden even later terecht in de startzaal. De opkomst was nog niet bijster groot, toen we de inschrijvingsformaliteiten ondergingen en even later een koffie nuttigden met een broodje. Volgens de informatie kon voor deze 18de Valentijntjeswandeling worden gekozen uit de volgende afstanden: 4, 7, 10, 14 of 21 km. Bij de aanvang van de wandeling hadden wij nog geen idee welke afstand we uiteindelijk zouden kiezen, vermits dit een beetje afhankelijk was van de verdere weersomstandigheden en de aard van het parcours.

Toen we omstreeks 08:30 uur van start gingen, voelden we dat de ondergrond hard bevroren was en dat het ijzig koud aanvoelde omwille van de wind. Bij het van start gaan noteerden wij nog een temperatuur van - 2,5° C, doch de gevoelstemperatuur lag vermoedelijk veel lager. We verlieten de dorpskom, langsheen de kerk van Nijverseel, om wat verder de drukke weg, richting Dendermonde, over te steken. Er volgde een kleine landelijke weg in de richting van een boomkwekerij. In deze open vlakte voelden we de ijzig koude zijwind en konden we ervaren dat het baantje bijzonder glad lag omwille van ijs en bevroren sneeuw. In de verte zagen we donkere wolken naderen en dat voorspelde niet veel goeds. Via een onverharde weg ging het tussen de jonge boompjes door, waarna we opnieuw de openbare weg bereikten en het grondgebied van Baardegem (Aalst). We sloegen rechtsaf, richting Wieze. Aan het eerstvolgende kruispunt bereikten we een splitsing, waar de wandelaars van de 4 km linksaf sloegen en de rest gewoon rechtdoor zijn weg vervolgde.

Langsheen dit stuk van het parcours troffen we de aanduidingen van de Faluintjesroute, een fietsomloop van 45 km. We vervolgden onze weg via een stukje hobbelige kasseien, waar menig wandelaar een schuiver maakte. Even later bereikten we een oude spoorwegbedding, waar zich een volgende splitsing situeerde. De 21 km ging hier rechtdoor, alle andere afstanden gingen naar links, de oude spoorbedding volgend. We zaten op de Ros Beiaardroute, een fietstraject van 50 km. Ook deze geasfalteerde weg lag er bijzonder glad bij en dat maakte het wandelen niet echt gemakkelijk. Tot overmaat van ramp begon het ook te sneeuwen, waardoor het zicht enigszins werd beperkt. Na een eindje deze spoorbedding te hebben gevolgd, bereikten we het voormalige station van Baardegem. Hier situeerde zich de Faluintjesstreek Wandelroute. We verlieten de spoorbedding, om via enkele woonstraten, terug de open velden te kiezen. We passeerden onderweg nog een veldkapelletje, om wat later af te zakken via een woongedeelte naar de Basisschool van Baardegem, waar we een eerste controlepost op onze weg aantroffen. Een ideale gelegenheid om zich te verwarmen aan de warme chocomelk.

We hadden ondertussen 4,5 km afgelegd en het leken er heel wat meer te zijn, omwille van de slechte begaanbaarheid van het parcours. Gezien het weer er niet echt beter op werd, besloten we om de wandeling vroeger dan voorzien af te breken en ons te beperken tot het traject van de 7 km. Weliswaar niet bijzonder veel, doch gelet op de aard van het wegdek, was dit voor vandaag toch wel voldoende. Restte ons dus na de pauze nog een afstand van 2,5 km. In normale omstandigheden duurt zoiets een klein half uur, vandaag zouden we er echter langer over doen. We verlieten de controlepost en volgden een kerkwegel, tot we terug in het open veld verdwenen. Via een karreslag ging het tussen de akkers door, waarbij we konden vaststellen dat er her en der toch nog behoorlijk wat sneeuw was gevallen. Soms zakte je er tot over de schoenen in weg. Via deze kronkelende karreslag, bereikten we een kleine landelijke weg. Na een eindje wandelen doorheen de bebouwde kom, bereikten we opnieuw de drukke weg in de richting van Dendermonde. Aan een druk kruispunt konden we oversteken, om nadien via een woonwijk de startplaats opnieuw te bereiken.

Vroeger dan verwacht, maar het kan niet elke dag een feest zijn. We hadden even een frisse neus kunnen halen en dat volstond voor vandaag. Toen we even voor elf uur huiswaarts reden, waren ongeveer 267 wandelaars geteld op deze winterse zaterdag. Volgende week hopelijk beter dan maar.”

Zoals gewoonlijk blikken we ook even terug in de respectievelijke wandelboekjes, teneinde te vernemen, wat destijds daarin werd neergeschreven. ‘K: Nijverseel – Opwijk. Landelijke wegen en de Leirekensroute. Opgegeven na 7 km wegens de koude, sneeuw en gladheid. J: IJzig koude tocht vanuit Nijverseel in de richting van Baardegem. Erg gladde paden en sneeuwval onderweg. Besloten om na de eerste controlepost het te houden bij een afstand van 7 km. Weinig talrijke opkomst voor deze tocht in het kader van Valentijn. Volgende week hopelijk heel wat beter.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten