vrijdag 3 april 2020

116: Deinze, Zondag 20 september 2009, 25,8 km. (2277,87 km.)



Deze tocht werd voorheen in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche, 20/09/2009 – 9800 Deinze (Oost-Vlaanderen), 28ste Canteclaermarsen – De Gordel der Leiestreek – Wisselbekertocht, 6-12-18-24-32 km. A.T.B. De Natuurvrienden Deinze, Start: V.T.I. Via Leieoever naar Machelen, dorp van kunstschilder Roger Raveel. Via dreven langs het kasteel van Olsene, de Veerhoek, Machelenput en terug via een Leiemeander.’ Na afloop schreven we zoals gewoonlijk een verslag van onze belevenissen onderweg, op zondag 20 september 2009, omstreeks 18:57 uur.

“Vandaag zouden sommige steden autovrij blijven, wij zochten echter de rust wat verder van huis. Deze morgen vertrokken we onder een bewolkte hemel naar Deinze, waar de 28ste Canteclaermarsen zouden doorgaan. De plaats van afspraak was deze keer gelegen in het ‘Vrij Technisch Instituut’ te Deinze, waar de plaatselijke wandelvereniging ATB De Natuurvrienden, verzamelen had geblazen. Er was voldoende parkeerplaats voorhanden en in de ruime vertrekhal heerste er al een gezellige drukte bij onze aankomst. Volgens de infoborden, kon worden gekozen uit te wandelen afstanden van 4, 7, 12, 18, 24 en 32 km. Vandaag opteerden we voor de 24 km, met een werkelijke afstand van 25,8 km. Na een kleine hap en de nodige inschrijvingsformaliteiten, trokken we op weg. We verlieten de startplaats en wandelden in de richting van de Onze Lieve Vrouwkerk, niet ver van het Instituut gelegen. We konden de eerste foto's van de dag nemen. Juist voorbij de kerk, ter hoogte van de Tolpoortbrug, kregen we een eerste splitsing, waarbij de afstanden 4 en 7 km rechts aanhielden.

Wijzelf staken de brug over, om aan de overzijde het Antoon van Parys Pad op te wandelen, langsheen het water. We bevonden ons al dadelijk op een tweetal routes, met name de Filliers Wandelroute en de Milieuroute voor fietsers. Via een stukje buurtpark aan de linkerkant, wandelden we langsheen enkele hengelaars en wat verderop een hondentrainingschool. Zo brengt iedereen zijn vrije dag op een andere manier door. Via enkele woonstraten trokken we vervolgens doorheen de Leiemeers, om wat verder onder de drukke spoorlijn te wandelen. Zo bereikten we de Leie Rechteroever en trokken we in de richting van Machelen (Zulte). Geruime tijd volgden we het jaagpad langsheen deze waterloop, waarbij het opmerkelijk was om te zien, in welke slechte staat de oevers zich bevonden. Op vele plaatsen waren de oevers gedeeltelijk ingezakt en werd later signalisatie aangebracht, voorzien van de nodige borden verboden toegang. Ondertussen volgden we reeds geruime tijd de Gulderoute, een fietsroute van 32 km lang. Nadat we de oevers van de Leie rechts hadden gelaten, ging het via tal van landelijke wegen naar de dorpskom van Machelen.

Hier hadden we na exact 6 km, een eerste halte in de School voor Aangepast Beroepsonderwijs Leieland. Na een kort oponthoud, vervolgden we onze wandeling. Na deze eerste controle dienden we onze weg verder te vervolgen langsheen het Raveelmuseum. Later op de dag zouden we hier nog een tweede keer langskomen en dan zouden we een andere richting volgen. Langsheen de flanken van het museum was men doende met het aanleggen van een nieuw looppad. Om de hoek vonden we de aanwijzingen van de Roger Raveel Route en die leidde ons naar het Terras aan het water. Deze uitkijkpost in de vorm van arduinen trappen, was druk bevolkt door het plaatselijke eendenvolkje. Een ideale plek om te zonnebaden, echter wij dienden genoegen te nemen met een dik wolkendek. We gingen verder naar links via de Gaverbeekroute en het traject van een Grote Routepad, de GR129. De muur der verbeelding vonden we even verder, waar we het werk van Raveel konden aanschouwen. Hier kon je eigenhandig een foto nemen van het kunstwerk, met jezelf erbij. Aan de overzijde stonden de restanten van een molen, echter zonder zijn wieken.

We sloegen rechtsaf en volgden opnieuw de Gulderoute, die het gezelschap kreeg van de Zwanenroute (15 km). Zo belandden we aan de Mariagrot, volgens aangebrachte info, de Olsene Rotse. Menig wandelaar haalde ook hier het fotoapparaat boven. Ter hoogte van deze grot splitsten zich de afstanden, waarbij de 18 km-wandelaars rechts aanhielden. Wij vervolgden onze weg naar links en trokken door de Oude Kasteeldreef. Aan het begin van deze lange dreef, vonden we de aanduidingen van de Modest Huys Route. De dreef liep kaarsrecht in de richting van de drukke Kortrijksesteenweg, welke wij enige tijd later bereikten en vervolgens dwarsten. Hierbij troffen we links van de weg een oude boerderij aan, die eerlijk gezegd, betere tijden had gekend. Blijkbaar werd tegenwoordig de dienst uitgemaakt door kippen, katten en ander gedierte... In elk geval de moeite waard om even bij stil te staan. Aan de overzijde van de weg echter, bevond zich het statige kasteel van Olsene. Een groot gedeelte van de omliggende wallen werd gevolgd, waarbij we uiteindelijk de woonzone bereikten van Olsene.

Via enkele steegjes tussen achtertuintjes door, bereikten we een verkaveling, waarin zich het Ontmoetingscentrum Sint Pieter bevond. Hier hadden we na exact 12 km, een tweede controle. Het derde gedeelte van de wandeling, leidde ons verder doorheen de woonwijk, om nadien opnieuw de drukke Kortrijksesteenweg te dwarsen. We volgden terug de Modest Huys route en die bracht ons langzaam naar de open velden. Zover het oog kon reiken trof je maïsvelden aan. De landelijke rust van deze streek was aangenaam om te ervaren. Een tijdje wandelen bracht ons een tweede maal tot aan de Olsene Rotse, waar we vanaf nu het traject verder volgden van de 18 km. De reeds gekende Zwanenroute zette ons op weg. Opnieuw kregen we enkele landelijke paden onder de voeten geschoven, waar tal van wandel- en fietsroutes elkaar opvolgden. Om er enkele te noemen: de Gulderoute, de Roger Raveel Route en de Gaverbeekroute. Deze gezamenlijke trajecten, brachten ons tot aan het Domeinbos Machelenput. Hier sloegen we rechtsaf het veld in en volgden een stukje meander van de Leie.

Blijkbaar was deze ontstaan als gevolg van de rechttrekking van de Leie. In de verte bemerkten we reeds de kerk van Machelen en zo naderden we langzaam maar zeker voor de tweede maal de School voor Aangepast Beroepsonderwijs. Een laatste hapje en een verfrissend drankje zouden moeten volstaan om het laatste stukje wandelweg af te leggen. Ondertussen waren we reeds meer dan 18 km onderweg en er restten ons nog een zevental kilometer tot de eindstreep. Vol goede moed verlieten we opnieuw de plaats van controle en gingen dit keer naar rechts, ter hoogte van het Raveelmuseum. We volgden voor de zoveelste keer vandaag de Gulderoute. Al gauw verlieten we opnieuw de woonstraten en belandden terug tussen de open velden. Je raadt nooit welke gewassen we onderweg konden aanschouwen... Wat verderop kwamen we aan de Leie en volgden we de linkeroever, in de richting van Deinze uiteraard. De overkant hadden we reeds eerder op de dag kunnen bekijken. Zover het oog kon reiken trof je medewandelaars aan. Ondertussen konden we volop genieten van het zonnetje en dat het deugd deed hoeft wellicht niet gezegd te worden.

In de verte zagen we reeds de bekende torens langsheen de vaart in Deinze, het signaal dat het niet meer zo heel ver kon zijn. We trokken een tweede maal onder de drukke spoorlijn door en konden voor het laatst nog even genieten van de Leie. Stilaan trokken we naar de stad en het einde van deze aangename herfstwandeling langsheen de Leie, inspiratiebron voor tal van kunstenaars. Alvorens de aankomst te bereiken, wandelden we nog langsheen het Kongoplein, om wat later, enigszins moe maar voldaan, het Instituut te bereiken. Bij onze aankomst werden we door de organisatie nog getrakteerd op een suikerwafel en deden we voor ons hetzelfde met een lekkere roomijs, voorzien van aardbeien. Zo te zien waren we lang niet de enigen die deze lekkernij konden smaken. Tot slot nog even vermelden dat 2444 wandelaars de weg vandaag naar Deinze hadden gevonden. Wij hebben de autoluwe zondag op onze manier doorgebracht in de vrije natuur en ook dat zal een tijdje bijblijven. Misschien tot bij een volgende gelegenheid...”

We sluiten dit wandelhoofdstuk af met een blik naar datgene, wat kort na afloop van de tocht in onze wandelboekjes werd neergeschreven. ‘K: Deinze, Machelen, Olsene, Zulte. Natuurwandeling langs de Leie, zijn meanders en bezienswaardigheden. 24°. J: Rustige wandeling doorheen de Leiestreek, vanuit Deinze naar Machelen en Olsene. Opnieuw zonnig en warm herfstweer.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten