vrijdag 3 april 2020

117: Ardooie, Zaterdag 26 september 2009, 24,3 km. (2302,17 km.)



Deze tocht werd voorheen aangekondigd in de wandelgids Marching en wel als volgt: ‘Zaterdag – Samedi 26/09/2009, 8850 Ardooie (West-Vlaanderen) – Rhodesgoedtocht, 4-8-12-18-24-30 km. Gitse Wandelclub Voetje voor Voetje. Start: Vrije Lagere School De Horizon. Vernieuwd parcours met heel veel natuur in Ardooie, Kachtem, Emelgem en Ingelmunster. De lange afstanden wandelen door het gemoderniseerde Rhodesgoeddomein.’ Na afloop schreven we nog dezelfde avond een kort relaas, omstreeks 18:24 uur.

“Vandaag gingen we even de zon opzoeken in het Westvlaamse Ardooie, waar door de Gitse Wandelclub, Voetje voor Voetje, de Rhodesgoedtocht werd ingericht. Op weg daarheen echter, hadden we reeds af te rekenen met hier en daar hevige en dikke mist. Toch trachtte de zon er doorheen te breken en was het eigenlijk een kwestie van tijd alvorens we konden genieten van een zalige nazomerdag. De startplaats was dit keer gelegen in de Vrije Basisschool De Horizon op de wijk De Tassche, langsheen de baan Roeselare - Ardooie. Ter plaatse konden we kiezen uit de volgende afstanden: 4, 8, 12, 18, 24 of 30 km. Wij kozen voor de 24 km, met een werkelijke afstand van 24,3 km. Na de start, ging het via de woonwijk, waarin de school was gelegen, al vlug in de richting van de open velden. Enkele kleine en rustige landelijke wegen zorgden ervoor dat we al heel vlug konden genieten van een rustige omgeving, die zich klaarmaakt om de komende winter door te komen.

De akkers worden stilaan leeg, maïsvelden worden van hun gewassen ontdaan en onderweg konden we volop de komende wintergroenten aanschouwen. Tal van koolsoorten, spruiten en prei staan op het punt om te worden overgebracht naar de klanten. Doorheen deze weidse akkers, volgden we even na de start de Veldroute (een fietsroute van 36 km). Deze bracht ons  een eerste maal over de autosnelweg E403, waarbij we de grens overschreden met het grondgebied van Izegem. Na een kort stukje te hebben gewandeld langsheen deze druk bereden snelweg, bereikten we een eerste maal het natuurgebied Rhodesgoed. Nog gedeeltelijk gehuld in de mist, volgden we enkele paden doorheen dit mooi aangelegde stukje natuur. De dauw was nog tastbaar aanwezig en talrijke spinnenwebben waren des te beter zichtbaar. De andere kant van het gebied bracht ons tot op het grondgebied van Kachtem (Izegem), waar we een tijdje de route volgden Tussen Mandel en Oosthoek. Even later bereikten we na 4 km een eerste keer de controlepost bij Boer Tack in de Mezegemstraat.

De zon was ondertussen tastbaar aanwezig, zodat we onze pauze konden nemen buiten op een opgesteld terrasje. Na deze onderbreking trokken we terug op weg en dienden een eerste maal, na de boerderij, de eerste afslag rechts te nemen. We trokken door een nieuw aangelegde woonwijk, waarna we wat later opnieuw tussen de open velden belandden. Het Kerelspad bracht ons langsheen tal van serres, waar ook hier en daar duidelijk de overgang van de seizoenen is waar te nemen. Waarschijnlijk de laatste aardbeien van het seizoen konden worden opgemerkt langsheen het traject. Ondertussen hadden we het grondgebied van Kachtem achter ons gelaten en bevonden we ons in Emelgem (Izegem). Ter hoogte van het Domeinbos Merelbos, troffen we het Gerard De Keyserpad aan, welke ons doorheen dit natuurgebied loodste. Hier werden recent nieuwe grindpaden aangelegd en was men nog doende met het inrichten van deze wandelzones.

Via de achterzijde van het Merelbos, bereikten we wat later de Reigerstraat in Emelgem, waar we na 9,5 km, een tweede pauze konden nemen in de kleuterschool De Knuffel. Hier was reeds duidelijk minder volk aanwezig, vermits enkel de langere afstanden hier langs zouden komen. Na een sanitaire stop, konden we terug op weg om onze wandeling te vervolgen. Bij het verlaten van de school, hielden we links aan. De langste afstand, de 32 km wandelaars, dienden hier een bijkomende lus te wandelen. We bevonden ons opnieuw op het Kerelspad, dat ons nogmaals langsheen het Merelbos liet passeren. Daarna ging het terug in de richting van de open velden, waarbij hoofdzakelijk landelijke wegen werden bewandeld. Vaak hadden we het gevoel hier alleen te zijn, op enkele medewandelaars na, die heel in de verte konden worden opgemerkt. We kregen een opeenvolging van wandel- en fietspaden onder de voeten geschoven, met name het Gerard De Keyserpad, het Roger Clauspad en de Weverijroute (41 km). Even voordat we terug het grondgebied van Ardooie zouden betreden, vonden we langsheen de weg de aanduidingen aangaande de Berenroute (48 km).

Eindelijk een traject dat ons zou liggen, dachten we, want aan de eerstvolgende kruising liepen wij naar links en de Berenroute naar rechts. Nu ja, heel even was het dan toch gelukt onze naam eer aan te doen en het leverde in elk geval een leuke foto op onderweg. Wat verderop, in het midden van de landerijen, troffen we café 't Veldkruis aan, waar we na exact 13,6 km, een volgende controle hadden op onze weg. Ook hier konden we alweer even genieten van wat zon op het terrasje achteraan het café. Na dit zonnige oponthoud, trokken we verder tussen de landerijen, waar de oogst in volle gang bezig was. Bakken stonden klaar om te worden gevuld met witte kool. In de onmiddellijke nabijheid troffen we dan ook een enorm bedrijf aan, gespecialiseerd in het invriezen van verse groente. Een wijde toer omheen het bedrijf, bracht ons vervolgens terug tussen de open velden. Het Veldpad werd een tijdje gevolgd en even later bemerkten we de eerste tekens van de GR128, de Vlaanderenroute van Pas de Calais naar Aachen. Deze route liep lange tijd langsheen hetzelfde traject van de LF39a fietsroute, de Flandriensroute van Breskens naar Watten.

Even verderop troffen we opnieuw de Veldroute aan en zo bereikten we stilaan terug Kachtem (Izegem), waar we een tweede keer halt zouden houden op de boerderij van Boer Tack en dit na 19,3 km. Samen met nog tal van andere wandelaars konden we ook hier genieten van de laatste zonnige herfstdagen. Het laatste gedeelte van de wandeling van vandaag, bracht ons na deze laatste controle opnieuw tot aan het Rhodesgoed, waar we een tweede maal konden genieten van dit prachtig stukje natuurgebied. Dit keer kregen we een ander deel te zien dan vroeger op de dag. Ondertussen was de temperatuur reeds opgelopen en voelde het bij momenten eerder warm aan om te wandelen. Verderop vonden we een laatste keer de Veldroute op onze weg en die leidde ons naar de brug over de autosnelweg E403, die we nu in de andere richting dwarsten. Vervolgens ging het langsheen de autosnelweg terug in de richting van de startplaats.

Een bordje langs de weg met de vermelding laatste kilometer, maakte er ons attent op dat ook aan deze wandeling een einde zou komen. Al bij al konden we vandaag genieten van een aangename en verzorgde wandeling, langsheen hoofdzakelijk landelijke wegen. Af en toe werd dit onderbroken door een stukje natuurgebied, waar de stilte aangenaam was om te ervaren. Nog even voor de records, bij aankomst werd aangegeven dat 895 wandelaars hadden deelgenomen aan de Rhodesgoedtocht. In de startzaal werd nog meegegeven dat op 28 februari 2010 de Nationale Wandeldag onder andere zal doorgaan in Gits. Een goed gevuld terras aldaar lieten wij voor wat het was en zetten koers huiswaarts.”

Teneinde dit wandelverhaal af te ronden, herlezen we nogmaals onze eerste indrukken, welke kort na afloop van de wandeling werden toevertrouwd aan de respectievelijke wandelboekjes. ‘K: Warm najaarsweer op deze rustige wandeling. Ardooie, Emelgem, Izegem en Kachtem. Mooi natuurgebied in het Rhodesgoed en Merelbos. De ‘berenroute’ ontdekt! J: Wandeling met start in Ardooie en vervolgens naar Kachtem en Emelgem. Doorheen het Rhodesgoed en het Merelbos. Zonnige en aangename herfsttocht doorheen een landelijke omgeving. Suikerwafel bij de start. Ook langs de berenroute!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten