zondag 22 maart 2020

070: Assenede, Zondag 05 april 2009, 24,9 km. (1279,84 km.)



Een wandeltocht waaraan we deelnamen tijdens de maand april 2009. Deze tocht werd toen voorheen in de wandelgids Marching, editie 2009 als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche, 05/04/2009 – 9960 Assenede (Oost-Vlaanderen), 26ste Kwarteltocht, 6-12-18-21-24-30-36-42 km. De Kwartels Groot-Assenede. Start: Polyvalente zaal. Oude zeedijken geplant in een weids polderlandschap voeren ons langs enig mooie kreken- en natuurgebieden. Iedere deelnemer ontvangt een verrassing. De Ronde van Vlaanderen is te volgen op TV.’ Na afloop schreven we een kort relaas van deze tocht door Assenede en omstreken, op zondag 05 april 2009 omstreeks 17:35 uur.

“Vandaag was het dus een hoogdag voor de wielerliefhebbers in Vlaanderen, met de meest tot de verbeelding sprekende wedstrijd van het jaar: ‘De Ronde van Vlaanderen.’ Velen zaten vandaag waarschijnlijk aan hun televisietoestel gekluisterd, of reden met één of ander vervoermiddel kriskras door de Vlaamse Ardennen. Anderen, zoals wij, verkozen om te gaan wandelen en een beetje te genieten van de natuur en hopelijk wat zon erbovenop te verkrijgen. Je hebt zo van die wandelingen die je het liefst vlug wil vergeten, anderzijds beleef je af en toe een tocht die je een tijdje zal bijblijven. Vandaag hebben wij een dag ervaren die ons nog lang zal bijblijven. Hoe kan het ook anders? We speelden als het ware een thuismatch. De Kwartels uit Groot-Assenede hadden voor vandaag een wandeling uitgestippeld, waar de deelnemers konden kiezen uit volgende afstanden: 4, 6, 12, 18, 21, 24, 30, 36 of 42 km. Wij kozen vandaag voor de 24,9 km. Plaats van inschrijving was de Polyvalente zaal van de Basisschool te Assenede. Toen we deze morgen aankwamen omstreeks 08:30 uur, heerste er reeds een drukte van wandelaars. Deze tocht van vandaag was immers een wisselbekertocht en tevens een jubileumtocht van de organiserende club.

Na de start ging het via het dorpsplein, waar een oude pomp en wat verderop een schandpaal de aandacht trokken, de dorpskom uit in de richting van de Sint Andriespolder. We bevonden ons op een aldaar gelegen fietsroute (de Rode Geulroute), die gedurende de rest van de dag als een rode draad, af en toe onze wandelweg kruiste. Deze route volgde tevens het traject van de GR5A, beter bekend als de Wandelronde van Vlaanderen. Ook dit GR-pad zou vaak worden opgemerkt door zijn wit-rode markeringen. Via de Poeldijk bereikten we het Nederlandse Sas Van Gent (deelgemeente Terneuzen). Eén groot minpunt reeds vanaf de start, de laaghangende en vaak dikke mist, die het plezier van de weidse polderzichten ontnam. Via de Albertpolder, waarlangs een deel van de Mauritsroute liep, bereikten we opnieuw het grondgebied van de gemeente Assenede. De Pennemanspolder leidde naar de Groenendijk, alwaar we na iets meer dan zes kilometer ons eerste controlepunt bereikten. Een plaatselijke aardappelhandelaar had zijn hangaar leeggemaakt en plaats geboden om de inwendige mens wat te versterken.

Na een welverdiende rust, gingen we terug op pad. Ondertussen konden we zien dat de zon haar uiterste best deed om de mist te laten verdwijnen, wat even later eindelijk lukte. Plotseling konden we de uitgestrektheid van de polders ten volle aanschouwen. Via het Holleken, betraden we even later de Posthoorn Wandelroute, welke bijna onmiddellijk toegang gaf tot een natuurreservaat. Hier waren we getuige van het mooiste deel van de wandeling, welke ons werd voorgeschoteld. We bemerkten de Grote Geul en waren eigenlijk onder de indruk van de oppervlakte van deze kreek. Wat verder verliep de wandeling over de Doornendijk (normaal afgesloten voor het publiek) en hier werd de natuur nog mooier dan wat we tot nog toe hadden gezien. Ondertussen was de zon reeds volop haar werk aan het doen en dat kon men horen aan het geluid van de vogels. Bovenop deze dijk zag je overal water om je heen. Het einde van de dijk kwam uit op een visvijver en wat verder aan de Capellepolder. Voor ons zagen we nu een uitgestrekte vlakte vol akkers, waar tractoren in de weer waren om het land te eggen en klaar te maken voor het zaaiwerk. In de  verte zagen we de kerk van Boekhoute, en dat werd ons doel voor een tweede rustpauze. Aldaar kwamen we aan na een stuk te hebben bewandeld van ongeveer negen kilometer. Café 't Meuleken kenden we reeds van een wandeling van vorig jaar, ingericht door de Kwartels.

Na een tweede rustpauze, helaas waren de terrasstoeltjes buiten allemaal volzet, gingen we op pad voor de laatste negen kilometer. Hier volgden we geruime tijd de Rode Geulroute en dezelfde reeds vermelde GR5A, tot we een fietsknooppunt aantroffen onderweg. Via een aangelegd fietspad ging het terug naar de kerk van Assenede. Dit laatste gedeelte van de wandeling werd vooral aangenamer gemaakt door de zon die zich nu van haar beste zijde liet zien. Genieten van de natuur in dit aangename lenteweertje, meer moet dat niet zijn. Nog even voor de statistieken, bij aankomst bemerkten wij dat vandaag 2144 wandelaars zich hadden aangemeld aan de start voor deze wandeling. Op onze stappenteller kwamen wij uit op 25,01 km, hetzij 29785 stappen, in een wandeltijd van 4.47.55. Gezellig wandelen noemen wij dat met oog voor de omgeving. Hebben we vandaag de koers niet gezien, we hebben toch ook een deel van deze Wandelronde ervaren.”

Dat ook wandelmaatje enkele eerste indrukken noteerde, mag blijken uit datgene dat in het wandelboekje werd neergeschreven. ‘K: Assenede, Sas van Gent, Boekhoute. Polders en natuur. Mooie tocht!’

1 opmerking: