donderdag 5 maart 2020

015: Oostduinkerke, Woensdag 20 augustus 2008, 16,9 km. (298 km.)



De eerste dagetappe van de vierdaagse van de IJzer, welke doorging op woensdag 20 augustus 2008. Vooraf werd deze etappe in het wandelboek Marching in het kort aangekondigd: ‘Woensdag – Mercredi 20/08/2008 – 8670 Koksijde (West-Vlaanderen) – Vierdaagse van de IJzer – 16-32 km. Start: Koksijde-Oostduinkerke’. Enkele weken later, op donderdag 09 oktober 2008 om 14:38 uur, werd door de vrouw des huizes het volgende korte wandelverhaal geschreven, dat we hierna in oorspronkelijke versie weergeven.

“De vierdaagse van de IJzer ging van start en ik had er hoge verwachtingen van. Het stelde mij zeker niet teleur. De gemoedelijkheid en de samenhang zijn bekend. De vriendelijkheid onder de mensen en de goede organisatie van het Belgisch leger, hebben van begin tot einde ervoor gezorgd, dat het zeer tof en aangenaam is verlopen. Natuurlijk zijn er altijd minpuntjes, maar ons hoorde je niet klagen. We waren al het één en ander gewoon van op de Mesa. De eerste wandeldag was op 20/08/08 en ik citeer het volgende: ‘Met dankbaar bevrijdend gevoel over zeedijk, langs kabbelend water naar wuivende polders en de rijke geschiedenis van Bachten de Kupe. Op 20 augustus 1918, het tij is gekeerd, en na wanhopige pogingen van de Duitse troepen begint het Britse leger met ontzettingsgevechten in de Westhoek’. (Uit de brochure van de Vierdaagse van de IJzer 2008)

Dat er hevig gevochten is in die streek hoef ik niet te vertellen. Na 1568 dagen van ellende en schrik zwijgen de wapens en daalt over de bevrijde Westhoek eindelijk de stilte en de vrede neer, het wonden likken kan beginnen. 90 jaar later, trekken wij onze wandelschoenen aan, voorzien van proviand herdenken wij die dagen van weleer in een stevige mars van iets meer dan 16 km. Zodra het startschot weerklinkt wordt er meteen stevig tegenaan gegaan. Uitgeleid met muziek gaat de tocht voor ons van Oostduinkerke naar Nieuwpoort. Gedeeltelijk zal onze toch langs de IJzer verlopen met links en rechts de schorren en slikken, havengeulen en een park. Op de Grote Markt splitsen de wandelgroepen, want zij die de Grote mars stappen, moeten een andere kant uit om later weer samen te komen. Af en aan rijden de bussen om je terug te voeren naar je verblijfplaats. Niets moet en alles mag, het verloopt allemaal op een eigen tempo en niemand die je aanmaant even voort te maken. Gewoon even jezelf voor vier dagen zonder zorgen en alleen de gedachten en ervaringen om met anderen te delen”.

Na afloop van de eerste dagetappe van deze vierdaagse, editie 2008, noteerden we de volgende bevindingen in onze wandelboekjes: ‘K: Van Oostduinkerke naar Nieuwpoort-stad, gedeeltelijk langs de IJzer. Terug naar Oostduinkerke. J: Mini: 1ste Dag = Oostduinkerke’.

1 opmerking:

  1. Een streek met een rijke geschiedenis. Aan den Ijzer heb ik altijd graag meegedaan. Spijtig van de besparingen die menig wandelaar daar zuur is opgebroken. Heel mooie herinneringen aan ♥

    BeantwoordenVerwijderen