woensdag 7 oktober 2020

388: Turnhout, Zaterdag 13 augustus 2016, 22,776 km. (7908,563 km.)

“De wandeltocht, welke hierna wordt beschreven, verliep opnieuw langsheen diverse wandelknooppunten en ging van start ter hoogte van Wieltjes nr. 10 in Turnhout. Onze geplande dagtocht vond dan ook plaats op een gedeelte van het Wandelnetwerk Kempens Landgoed en het Wandelnetwerk Kempense Kolonies. Alvorens de startplaats te bereiken, maakten we vanuit Mechelen per bus en trein de verplaatsing naar Turnhout. Na vooreerst te hebben genoten van een kopje koffie in café Diamondi tegenover het station, dienden we vooreerst nog een kleine aanlooproute af te werken naar het wandelknoopunt 81, behorende tot het Wandelnetwerk Kempens Landgoed. We verlieten dus het station en wandelden doorheen de volgende straten van de stad: de Merodelei, rechtsaf Bareelstraat, linksaf Diksmuidestraat, rechtsaf Harmoniestraat, linksaf Nieuwe Kaai. Wat verder overschreden we via een brugje het water, om onmiddellijk linksaf het jaagpad op te gaan. Toen we onder de volgende brug wandelden, kwamen we terecht op Wieltjes, alwaar we al vlug het wandelknooppunt 81 aantroffen. Het was ondertussen 10:20 uur geworden, toen we tenslotte onze geplande tocht konden aanvangen.

Het jaagpad ondertussen verlaten, ging het aan het knooppunt 81 schuin rechts verder, eveneens via Wieltjes. Het grindpad leidde ons langsheen akkers en weilanden naar het knooppunt 82, waar we nog steeds via een grindweg dezelfde richting dienden aan te houden. Eenmaal het grindpad ten einde kwamen we in Meyenbos aan, tussen de bebouwing. Een tijdje later staken we de drukke Steenweg op Turnhout over, teneinde aan de overzijde verder te wandelen in de Wolfstraat. Na enkele honderden meters verlieten we de Wolfstraat via een loopbrug over de sloot naar rechts, teneinde een stukje bosgebied te verkennen. Aan het andere uiteinde van het bos troffen we knooppunt 31 aan, om vervolgens linksaf de veldweg verder te bewandelen. We kwamen opnieuw in de Wolfstraat uit om dan de Hoevestraat en nadien de Werfstraat in te gaan. We bevonden ons toen op een gedeelte van de Landlopersroute, een fietsomloop van 57 km. Inmiddels hadden we omstreeks 11:30 uur een picknickbank aangetroffen, een ideaal moment om het lunchpakket aan te spreken. Na deze korte onderbreking bereikten we vrij vlug het knooppunt 28, op het kruispunt van de Werfstraat en de Langstraat.

We wandelden de rechts gelegen Langstraat in om aan de eerste splitsing rechts de Langstraat in te draaien, waarna we meteen knooppunt 26 aantroffen. Ondertussen hadden we reeds het Wandelnetwerk Kempense Kolonies betreden. In de onmiddellijke nabijheid arriveerden we reeds aan het knoopunt 25, om daar dezelfde richting aan te houden. Na een paar bochten in de Langstraat verlieten we door middel van een kiezelpad links de openbare weg, waarna we even verder opnieuw de openbare weg bereikten in Horst. We hielden aldaar de richting schuin rechts aan en begaven ons in de Lievekenshoek, alwaar we een klein kapelletje bezijden de weg konden bekijken. Op het einde van de Lievekenshoek, kwamen we op het kruispunt met de Marckstraat, tevens aan het wandelknooppunt 20. We begaven ons linksaf in de Marckstraat, kruisten wat verder de Geheulsedijk en stapten aan de overzijde verder, nog steeds in de Marckstraat. Op het einde kwamen we in de Bremstraat, om die over korte afstand naar links te volgen tot aan het knooppunt 96. We hadden reeds bemerkt dat we een gedeelte volgden van de Vennenwandeling.

Aan het knooppunt 96 ging onze tocht rechtsaf verder. We konden er even verpozen ter hoogte van het Kijkplatform aan het Zwart Water. Na een kijkje te hebben genomen zetten we onze tocht verder in de Bremstraat, richting knooppunt 2. We verkregen nu een aardeweg te verwerken, terwijl we konden genieten van de prachtige heide. De weg eindigde even later ter hoogte van de Steenweg op Baarle-Hertog, welke slechts over korte afstand naar rechts werd gevolgd, om dan opnieuw linksaf te gaan op een aardeweg en knooppunt 2 aan te treffen. We stapten verder rechtdoor, met rechts zicht op het Grote Klotteraard. Voorbij deze waterpartij stapten we voorbij het knooppunt 3 en hielden nog steeds rechtdoor aan, richting wandelknooppunt 4. Eenmaal daar aangekomen ging onze wandeling nagenoeg rechtsaf en kwamen we in de Roodhuisstraat terecht. Ook deze eindeloos lange en kaarsrechte aardeweg, leidde ons langzaam maar zeker terug naar de bewoonde wereld. Tussen de velden en akkers vorderden we via de Roodhuisstraat naar het wandelknooppunt 70. We gingen langsheen de camping Baalse Hei links van ons, om tenslotte knooppunt 70 aan te treffen. Aan dit knoopunt ging het linksaf, nog steeds in de Roodhuisstraat, waarna we even halt hielden omstreeks 15:05 uur in de Taverne van de camping. We konden er even genieten van een kopje koffie.

Na even te hebben genoten van deze wandelpauze, gingen we opnieuw op weg. Nog heel even volgden we de Roodhuisstraat, waarna we knooppunt 69 ontmoetten ter hoogte van het water, de Kijkverdrietloop. We begaven ons meteen naar rechts op het jaagpad naast de waterloop. We kregen er de bordjes te zien dat we ons bevonden op de LF35 Kempen-Haspengouwroute, alsook de LF5 Vlaanderen Fietsroute. We volgden nu over lange afstand het jaagpad, waarbij we achtereenvolgens de volgende knooppunten aantroffen: 69, 72, 67 en 74. Net alvorens het knooppunt 79 te bereiken, verlieten we het jaagpad en gingen via de brug ter hoogte van de Steenweg op Merksplas over het water en stapten verder richting centrum van Turnhout. Via de Guldensporenlei en de Renier Sniedersstraat, kwamen we even later aan het station van Turnhout. We nuttigden er nog even een blikje cola op het perron, in afwachting van een trein huiswaarts. Om even na vijf uur konden we beginnen aan de terugreis om even later om 18:13 uur de thuishaven aan te treffen. We eindigden onze tocht na exact 30369 stappen en 22,776 afgelegde kilometers.”

1 opmerking:

  1. Na honderden kilometers ver en ontelbaren wegeltjes denkt de wandelaar ik wil toch nog ♥

    BeantwoordenVerwijderen