dinsdag 6 oktober 2020

387: Wijgmaal, Zaterdag 06 augustus 2016, 20,514 km. (7885,787 km.)

“Een wandeling, opnieuw langsheen de Via Brabantica, ditmaal met start in Wijgmaal. Voorheen maakten we vanuit Mechelen de verplaatsing per bus en trein naar het station van Wijgmaal. Eenmaal aldaar aangekomen genoten we nog even van een laat ontbijt, waarna we even later omstreeks 09:05 uur van start konden gaan voor deze dagtocht over oude pelgrimswegen. We verlieten dan ook het station van Wijgmaal en begaven ons in de Remylaan, richting Vaartdijk langsheen de zogeheten Leuvense Vaart. Op de Vaartdijk draaiden we rechtsaf om te wandelen tot aan de brug over de vaart ter hoogte van de Baron Descampslaan. We staken de vaart over en volgden vrijwel onmiddellijk naar links de Vaartdijk aan de overzijde, richting Leuven. We konden er de aanwijzingen bemerken dat we een gedeelte volgden van het traject van de LF2 Stedenroute en de Rock Werchter route, een fietsomloop van 34 km. Na een ruime bocht naar rechts veranderde de Vaartdijk in Nieuwe Bornestraat. Nagenoeg in rechte lijn, wandelden we even verder onder de autosnelweg E314, om nadien de Kolonel Begaultlaan te bereiken. We gingen onder de spoorweg door om tenslotte het einde van het jaagpad te bereiken ter hoogte van de Vaartkom in Leuven. Noodgedwongen dienden we de Vaartkom naar rechts in te gaan, om even verder omstreeks 10:30 uur even halt te houden voor een kopje koffie in Noordoever.

Na deze wandelpauze ging het via de Vaartkom tot op het einde. We konden er het kunstwerk bewonderen van de hand van Willy Peeters, voorstellend ‘De Kanaalgravers’. Eenmaal het einde van de Vaartkom bereikt, ging het linksaf, alwaar we aan de overzijde de Sluisstraat zouden moeten ingaan. Evenwel, omwille van werkzaamheden dienden we een kleine omleiding te volgen via de Vaartstraat en vervolgens de Halfmaartstraat en Sluisstraat, om zo toegang te verkrijgen tot het Klein Begijnhof. Slechts één straat leidde ons door deze site om dan uit te komen ter hoogte van de St.-Gertrudiskerk. We stapten onder de poort van het Geertruihof om alzo het binnenplein over te steken en aan de andere zijde terecht te komen in de Karel van Lotheringenstraat, na vooreerst de Dijle te hebben gedwarst. We hielden rechts aan en kwamen vervolgens op de Vismarkt welke we diagonaal overstaken om zo de Mechelsestraat in te wandelen. Op het einde van de straat bemerkten we het beeld van Erasmus om dan rechtsaf te gaan en op het Mathieu de Layensplein uit te komen aan de St.-Pieterskerk.

We kruisten de Dirk Boutslaan om aan de overzijde de Pensstraat in te gaan tot aan de Brusselsestraat. We kozen aldaar uit een tweetal opties, rechtsaf, richting St.-Jakobskerk. Op de hoek van de Brusselsestraat en de links gelegen Pelgrimstraat, konden we een beeldje bewonderen van Jakobus als pelgrim in een St.-Jakobskapelletje. We hielden er dan ook even een lunchpauze op een van de banken geplaatst in de nabijheid van het kapelletje. Onze klok wees immers ondertussen 12:00 uur aan. Jammer genoeg konden we de eigenlijke kerk niet bezoeken aangezien deze niet toegankelijk is wegens stabiliteitsproblemen. Na ons middagmaal zetten we dan maar onze tocht verder, zonder een plaatsbezoek. We stapten doorheen de Pelgrimstraat om op het einde rechtsaf te gaan langs de kerk. Via het Sint-Jacobsplein stapten we verder rechtdoor de Hertstraat in tot aan het krusipunt met de Goudsbloemstraat, welke naar links werd ingegaan. Voorbij het eerste kruispunt bevonden we ons in de Tervuursestraat om dan op een splitsing links te kiezen voor de Heilige-Geeststraat. Zo kwamen we voorbij de Hortus Lovaniensis, ofwel de Leuvense kruidentuin. Hier mocht vanzelfsprekend een bezoekje niet ontbreken en konden we dus even later genieten van een mooi stuk natuur.

We trokken doorheen deze prachtige tuin naar de hoofdingang aan de Kapucijnenvoer.Ter hoogte van de ingang staken we de weg Kapucijnenvoer over om verder te gaan in de Minderbroedersstraat. Op het einde van de straat ging het verder naar rechts in de Parijsstraat om uit te komen op het Pater Damiaanplein ter hoogte van de St.-Antoniuskerk, alwaar zich het graf bevindt van de Heilige Damiaan. We waren hier reeds vroeger al eens op bezoek geweest naar aanleiding van een andere wandeling. Na een blik op de kerk verlieten we het Pater Damiaanplein via de Schapenstraat en even later de eerste straat rechts, de Redingenstraat. We bereikten op die manier de twee Dijlearmen, om daar, net voor een tweede brugje links een onverhard pad op te gaan, dat leidde naar de Dijlemolens. We kwamen uiteindelijk terecht in de Zwartzustersstraat, om aan de overzijde onze weg te vervolgen doorheen het Groot Begijnhof. Ook hier hadden we reeds tijdens een vorige wandeling doorheen Leuven kunnen kennis maken met het Groot Begijnhof. We verlieten deze mooie omgeving dan ook via de poort en kwamen opnieuw terecht in de Schapenstraat. Ditmaal volgden we de weg naar rechts tot aan de ringweg, om even later, na de drukke weg te hebben gedwarst, aan de overzijde verder te gaan via de Naamsesteenweg. Gelukkig konden we vrij snel deze drukke verkeersader verlaten via de Groenstraat links.

Gekomen in een bocht naar rechts verlieten we de Groenstraat via een smal pad naar links, de Zeepweg. Dit stukje natuur liet ons even verder de Hoveniersdreef betreden, welke naar links werd ingeslagen. We stapten zo min of meer evenwijdig met de spoorweg tot we het kruispunt bereikten met de Geldenaaksebaan. Daar aangekomen gingen we rechtsaf, onder de spoorweg door om vrijwel onmiddellijk links de oprijlaan te kiezen naar de Abdij van Park. Ondertussen was het reeds 13:50 uur geworden en hielden we nog even een etenspauze op de oprijlaan, gezeten op een muurtje aan het water. We bevonden ons trouwens op een gedeelte van het traject van de Hoevenroute. Na de site te hebben bekeken, een bezoekje te hebben gebracht aan de kerk en de ernaast gelegen begraafplaats, verlieten we de Abdij van Park via de Norbertuspoort. We draaiden dan even verder ter hoogte van een GR-wandelboom rechtsaf teneinde te wandelen langsheen de muur van de abdij. We bevonden ons toen op de Norbertijnerweg welke ons opnieuw tot aan de spoorweg leidde. We draaiden mee naar rechts om een eindje evenwijdig aan de spoorweg te stappen, tot aan een tweede tunnel onder de spoorweg.

Door middel van deze tunnel, de Duivelsweg, kwamen we in de erachter gelegen Hoegaardsestraat, welke naar rechts werd ingegaan. Via een tunnel gingen we onder de N25 door, om dan ter hoogte van een T-splitsing rechts aan te houden en nogmaals onder de spoorweg te gaan. Net voorbij de spoorwegtunnel sloegen we linksaf in de Herpendalstraat, zowat evenwijdig aan de spoorweg, langsheen het traject van de GR128. Vrij spoedig veranderde deze weg in een mooie holle weg. Zowat 750 m verder verlieten we de weg om links een smalle wegel op te gaan, die ons een eindje verder liet arriveren tot aan een stal midden in het veld. Daar dienden we rechts verder te gaan om even later de Builoogstraat in te gaan. Steeds dezelfde richting aanhoudend kwamen we nadien op het kruispunt met de Korbeek-Losestraat. Het traject van de Via Brabantica ging aan de overzijde verder richting Meldert, doch we hielden het hier voor bekeken en verlieten bijgevolg het aangegeven parcours. We volgden dan ook de Korbeek-Losestraat naar links, richting centrum van Bierbeek. De Korbeek-Losestraat ging over in de Bierbeekstraat tot aan de kerk. Het was inmiddels even vóór vier uur in de namiddag, dus hielden we even halt ter hoogte van de kerk in het Buurthuis, alwaar we konden genieten van een verfrissing, in afwachting van een bus om de hoek, richting station van Leuven.

Zo kwam een einde aan deze tocht langsheen de Via Brabantica na 27352 stappen en 20,514 afgelegde kilometers. Na een tijdje te hebben doorgebracht in het zonnetje op het terras van het Buurthuis, konden we via de bus terug naar Leuven en even later per spoor naar onze thuishaven. Het einde van alweer een geslaagde wandeldag.”

1 opmerking:

  1. Strakke tuinen en domeinen, niet vaak valt het ons ten deel. Maar als dan is dat graag meegenomen ♥

    BeantwoordenVerwijderen