zondag 4 oktober 2020

386: Kalmthout, Zaterdag 30 juli 2016, 21,912 km. (7865,273 km.)

“De wandeltocht van vandaag, stond alweer in het teken van Santiago de Compostela. We volgden immers opnieuw een gedeelte van het traject van de Via Brabantica, ditmaal met start in Kalmthout. Voorheen ging onze dag van start met een treinreis naar het station van Kalmthout, alwaar we omstreeks 09:18 uur aankwamen. Aangezien onze eigenlijke wandeling van start zou gaan ter hoogte van de Sint-Jakobssite, verlieten we dan ook het station van Kalmthout aan het Statieplein en sloegen linksaf naar de Statiestraat. Ter hoogte van dit kruispunt bemerkten we aan de overzijde het gebouw van het Provinciaal Domein Arboretum Kalmthout. We volgden even later de Statiestraat naar rechts tot aan het kruispunt met de Dorpsstraat. We gingen even linksaf tot aan de Sint-Jakobssite, vertrekplaats voor onze dagtocht. We konden er enkele foto’s nemen van een klok, geschonken door de abt van Tongerlo, alsmede een kunstwerk van de hand van Jorg Van Daele, de Pelgrim. Ondertussen wees de klok 09:40 uur aan en konden we beginnen aan onze tocht langsheen de Via Brabantica. We keerden een eindje op onze stappen terug, om aan de verkeerslichten de Statiestraat over te steken en rechtdoor verder te wandelen via de Kapellensteenweg. Zowat 1,5 km verder passeerden we de kerk van Kalmthout en het gemeentehuis.

We hielden dezelfde richting aan, om nadien voorbij de kerk, de vierde straat rechts in te wandelen, met name de Bareelstraat. We staken de spoorweg over om aan de overzijde verder te gaan in de Kinderwelzijnstraat. In deze straat ging het korte tijd nadien linksaf in de Nieuwstraat, om op het einde daarvan opnieuw links te kiezen voor de Heibloemstraat. Na een bocht naar rechts veranderde de straatnaam in Kalmthoutlaan en stapten we nagenoeg evenwijdig met de spoorweg. We hadden ondertussen reeds de aanduiding gezien dat we ons bevonden op het traject van de GR12. Op het einde van de Kalmthoutlaan kwamen we terecht op het Statieplein ter hoogte van het station van Heide. Deze plaats herkenden we vrijwel meteen, omwille van de aldaar aangebrachte standbeelden van militairen. We hielden er dan ook omstreeks 10:55 uur een picknickpauze, gevolgd door een kopje koffie aan de overzijde van de Heidestatiestraat in ‘De Sandy’. Na deze verdiende pauze, gingen we opnieuw op weg.

Aan de overzijde van de Heidestatiestraat wandelden we verder evenwijdig aan de spoorweg, ondertussen via de Bevrijdingslei. Een heel eind verderop veranderde het pad naast de spoorweg in De Pretlaan, ondertussen aangekomen op het grondgebied van Kapellen. We volgden er dan ook een gedeelte van het traject van de LF2 Stedenroute en kregen voor het eerst op de dag wat neerslag te verwerken. Geruime tijd later, bereikten we via de De Pretlaan de druk bereden Kalmthoutsesteenweg. We dwarsten de steenweg, alsook de ernaast gelegen spoorweg om zowat 50 m verder rechtsaf verder te wandelen via de Georges Spelierlaan, met andere woorden een pad ditmaal aan de andere kant van de spoorweg. We stapten dus opnieuw evenwijdig met de spoorlijn verder, terwijl we ons bevonden op een gedeelte van het Jozef Mulspad, een lokale wandelroute van 5,6 km. Bijgevolg ging onze tocht steeds maar verder rechtdoor, tot we een voetgangerstunnel aantroffen onder de spoorweg. We verlieten de Georges Spelierlaan naar rechts via de tunnel, om aan de andere kant onze wandeling verder te zetten via de Philippe Spethstraat. Deze straat leidde ons vervolgens naar het centrum van Kapellen.

We kwamen zo terecht op het kruispunt van de Kapelsestraat rechts en de Dorpsstraat links. Het ging aldaar linksaf verder in de Dorpsstraat, om dan rechts aan te houden in de Oude Kerkstraat. Zo kwamen we nadien aan de Sint-Jakobskerk van Kapellen, jammer genoeg gesloten voor het publiek. Op de gevel troffen we een wegwijzer aan, richting Santiago de Compostela, met als vermelding 2140 km. Desondanks konden we toch genieten van de ondertussen verschenen zon, maar meer nog van een kunstwerk in de nabijheid van de kerk, Jakobus de pelgrim, van de hand van Vally Moors. Volgens info staat het beeld voor ‘De mens die een weg zoekt uit de chaos en de nietigheid naar de essentie van het leven’. We stapten even later via de Kerkstraat verder naar de Hoevensebaan. Daar hielden we omstreeks 13:00 uur nog even een wandelpauze in een café, teneinde te genieten van een gekoeld drankje. Even later, voorzien van voldoende suikers, ging het op de Hoevensebaan verder naar rechts, om later links de Albertdreef in te draaien. Op het einde van de straat konden we rechts de O.-L.-Vrouw-van-Fatimakapel bewonderen. We kwamen nadien terecht op het kruispunt met de Essenhoutstraat, welke we slechts over korte afstand naar rechts zouden volgen, vermits we 50 m verder links de Palmstraat kozen.

We hielden steeds de richting rechtdoor aan, om geruime tijd later de Frans de Peuterstraat over te steken en aan de overzijde verder te gaan in de Heiveldlaan. Op het einde van de straat sloegen we rechtsaf in het Klein Heiken en zowat 100 m verder linksaf in de Puihoek. We verlieten stilaan het grondgebied van Kapellen om dit te ruilen voor dat van Ekeren. Nog steeds de Puihoek volgend bereikten we het kerkhof van Ekeren. We bezochten dan ook even deze laatste rustplaats om dan rechts verder te gaan via Schriek. We gingen onder de spoorweg door om dan verder te wandelen via enkele woonstraten, met name Bund, de Waterstraat, gevolgd door het Geestespoor. Inmiddels wees onze klok 15:15 uur aan, dus hielden we even een wandelpauze in Snooker Time. Even later gingen we opnieuw op weg, om links de August Scheyvaertslaan in te draaien. We dwarsten de Veltwijcklaan en wandelden rechtdoor naar het kasteel Hof van Veltwijck. We gingen het kasteel voorbij, uiteraard na het nemen van enkele foto’s en kwamen vervolgens aan ter hoogte van het kruispunt met de Lindenlei en de Donkweg. We dienden rechts de Donkweg in te draaien en stapten op die manier naar het natuurgebied De Oude Landen.

Een aangenaam te bewandelen grindpad leidde ons doorheen een prachtig stukje natuur, waarbij als opvallende aanwezigen, de grazende Galloway’s. Af en toe ontmoetten we hen op weg, zelfs in de onmiddellijke nabijheid. Jammer genoeg eindigde vroeger dan verwacht deze doortocht in De Oude Landen. We kwamen tenslotte terecht op de Argentiniëlaan, om dan rechts af te draaien en onder de A12 te wandelen. Weinig meters verder troffen we het station aan van Antwerpen-Noorderdokken. Het was toen reeds 17:02 uur en hier eindigden we dan ook deze wandeling voor vandaag. Tot slot nog enkele cijfers: 29217 stappen, goed voor 21,912 km.”

1 opmerking: