maandag 13 juli 2020

308: Zonnebeke, Zaterdag 23 augustus 2014, 22,89 km. (6275,58 km.)



“Dit verhaal heeft betrekking op een wandeling met start in Zonnebeke en wordt beschreven in de Dagstappergids West-Vlaanderen 2. De tocht verkreeg in de gids de volgende titel: ‘Een wandeling door het oorlogsverleden van Passendale en Zonnebeke’. De totale wandelafstand bedroeg 21,9 km eventueel verlengd tot 22,6 km. De voorziene startplaats bevond zich ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke. Tijdens het verloop van deze dagtocht zou onderweg een gedeelte worden gevolgd van de GR128. Na een laattijdig ontbijt ter plaatse konden we even later beginnen aan deze wandeling. We vertrokken aan de kerk van Zonnebeke en namen aan de overzijde van de rotonde de Langemarkstraat, om te wandelen voorbij het gemeentehuis. Even verder ging het rechtsaf in de Maagdestraat tot aan het bord einde bebouwde kom van Zonnebeke. Daar wandelden we linksaf op de oude spoorwegbedding Ieper - Roeselare, thans een fiets- en wandelpad. We gingen voorbij een infobord betreffende ‘Battle of Broodseinde’ en dwarsten nadien een asfaltweg ter hoogte van een eerste Anzaczuiltje. (Australian and New Zealand Army Corps) Tevens bemerkten we er de bordjes inzake de The Legacy Route en de Vredesroute van 45 km. We staken een asfaltwegje over ter hoogte van het fietsknooppunt 30 om verder aan te komen aan het fietsknooppunt 36 bij een tweede Anzaczuiltje.

Daar aangekomen maakten we een lus naar het Tyne Cot Cemetery, met andere woorden linksaf in de Tynecotstraat, om tezelfdertijd te wandelen langs de Bedevaartsroute van 40 km en de Ypres Salientroute. Dit ommetje naar de Britse begraafplaats en het bezoek daaraan was volgens onze Dagstappergids goed voor 1,3 km, waarna we naar hetzelfde punt zouden terugkeren, het fietsknooppunt 36. Al bij al waren we onder de indruk van de grootte van deze begraafplaats en de staat waarin het wordt onderhouden. Na deze wandelpauze zetten we onze dagtocht verder. We gingen opnieuw langs de voormalige spoorwegbedding en staken de N303 over, de weg Passendale – Broodseinde. Aan de overzijde was de oude spoorbedding nu onverhard en niet langer geasfalteerd. We gingen wat verder zelfs tussen de struiken door, kregen een korte kasseistrook te verwerken en tot slot opnieuw asfalt, om dan de weg Passendale – Moorslede te bereiken aan de kaasmakerij Passendale. Aan de overzijde hielden we nog steeds dezelfde richting aan via een veldweg, even later overgaand in een grindpad, om dan ter hoogte van het kruispunt voorbij de panden met nrs. 11 en 9, het traject van de GR128 te verlaten. We namen bijgevolg tevens afscheid van de oude spoorwegbedding en sloegen rechtsaf.

We bevonden ons aldus in de Scherminkelstraat, om in de tweede bocht een veldweg rechts in te gaan. Deze kwam uit op een asfaltweg welke we naar links volgden richting kerk van Moorslede. Net voorbij het pand nr. 7 ging het opnieuw rechts via een veldweg welke links draaide naar de weg Passendale – Moorslede, dezelfde weg welke we reeds eerder hadden gekruist. Over korte afstand volgden we deze drukke weg naar rechts tot aan de fabriek Belgomilk. Daar volgden we aan de overzijde de Roomstraat, om even later een kapel ter ere van O.-L.-V. van Lourdes voorbij te gaan. Nadien gingen we rechts de Molenstraat in, om na een S-bocht de weg te verlaten ter hoogte van het pand nr. 16. Aldaar volgden we links een veldweg, omheen enkele serres om vervolgens te arriveren aan de weg Broodseinde – Moorslede. Aan de overzijde van de weg volgden we de richting naar het huis nr. 159 om dan via een grindpad naar links af te dalen naar het huis nr. 155 om juist ervoor rechts een grasweg op te gaan. Een kruispunt later kwamen we ter hoogte van een Ave Maria kapel waar we rechtdoor de Zuidstraat volgden, op de grens van de gemeenten Moorslede en Passendale. Het einde van de Zuidstraat bracht ons tot aan het calvariekruis op de Keiberg, het punt waar drie gemeenten aan elkaar grenzen: Moorslede, Passendale en Beselare.

We gingen rechts de Keibergstraat in, om af te dalen naar de Heulebeek en deze over te steken. De Keibergstraat ging over in de Spilstraat, alwaar we ter hoogte van het pand nr. 62 links de Slangenmeersstraat dienden te volgen. In de tweede bocht verlieten we de Slangenmeersstraat om rechtdoor een veldweg in te gaan en even later opnieuw linksaf te gaan aan een kruispunt met een andere veldweg. Zowat 100 verder maakten we een bocht naar rechts om zo te beginnen aan een beklimming naar de N303, de weg Broodseinde – Beselare. Aan de overzijde van de weg ging het verder via een veldweg naar rechts net voor het pand nr. 172, om aan het eerste kruispunt van veldwegen links te gaan in de richting van een torentje. We volgden er een lokale wandelroute, met name het Heksen Wandelpad. Aan het pand nr. 214 gekomen, dienden we andermaal rechts verder te stappen op een veldweg, om tenslotte een asfaltweg te bereiken, alwaar we links volgden tot op een kruispunt. Daar hielden we een wandelpauze, vermits we even konden genieten van een drankje in café De Reutel. Na het genieten van een ondertussen verdiende rustpauze konden we even later terug op pad.

We gingen verder via de Oude Kortrijkstraat naar rechts, tussen Bistro Merlijn en café De Reutel, teneinde af te dalen langs het vogelreservaat in het Reutelbos. We overschreden de Reutelbeek en wonnen aan hoogte in de richting van het bos. Net voor de ingang van het bos troffen we een gedenkplaat aan ter ere van sergeant Henry James Nicholas uit Nieuw-Zeeland. Aan de hoek van het Polygoonbos namen we rechts de grindweg langsheen de rand van het bos, om verder aan een wandelsluis ter hoogte van de tweede zijdreef, naar links het bos in te wandelen. Opnieuw, ter hoogte van de tweede zijdreef, ging het ditmaal rechtsaf, parallel met een ruiterpad achter een houten afsluiting. We kwamen dan terecht ter hoogte van het kruispunt met de hoofddreef in het bos, waar zich een schuilhut bevond. Hier verkregen we opnieuw aansluiting met de rood-witte tekens van de GR128. We zouden vanaf nu de GR volgen tot aan het einde van onze wandeltocht. We gingen bijgevolg in de hoofddreef rechtsaf in de richting van de Britse begraafplaats.

Net voor de muur van deze begraafplaats volgden we een bospad naar links, om dan tweemaal rechts te houden. Op die manier kwamen we aan het Polygon Wood Cemetery, het Buttes New British Cemetery en het 5th Australian Division Memorial. Na een bezoekje aan deze indrukwekkende plaatsen van stilte, arriveerden we aan de hoek van het bos. Aldaar ging het naar links, de Citernestraat in, vooreerst in dalende zin, vervolgens alweer wat klimmend. We volgden er een tijdje de Pionierroute. Op het einde van de Citernestraat stapten we rechts de Grote Molenstraat in en vervolgens de Berten Pilstraat naar links, om halverwege het kasteelpark van Zonnebeke te betreden. Een lusje van zowat 700 m omheen de kasteelvijver sloot deze wandeltocht voor vandaag af. Bij het verlaten van het kasteelpark ging het rechtsaf naar de kerk. We eindigden deze tocht na 30531 stappen een gewandelde afstand van 22,89 km. Nadien konden we de verre terugreis aanvangen.”

1 opmerking:

  1. Een streek met een bijzonder trieste geschiedenis en toch zo leerrijk ♥

    BeantwoordenVerwijderen