vrijdag 8 mei 2020

212: Sleidinge, Zaterdag 25 december 2010, 13,8 km. (4281,616 km.)



De laatste wandeltocht tijdens het jaar 2010. Deze tocht werd in de wandelgids Maching als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 25/12/2010 – 9940 Sleidinge (Oost-Vlaanderen), Eindejaarstocht, 7-9-13-17-21 km. W.A.K. (Wandelclub Al Kontent). Start: Vrije Basisschool De Bijenkorf. Langs rustige en landelijke wegen. Verzorgde controleposten.’ Het verhaal van de tocht werd pas ‘s anderendaags geschreven, omstreeks 14:51 uur.

“Het jaar loopt stilaan naar zijn einde toe, vandaar dat wij vandaag opteerden om deel te nemen aan de Eindejaarstocht, ingericht door Wandelclub Al Kontent te Sleidinge. De gemeente zelf is voor ons geen onbekende, aangezien we er werden geboren en er tevens zijn opgegroeid. Er zouden ons dus geen verrassingen te wachten staan, behalve natuurlijk het fenomeen van de weergoden. Immers, vandaag beleefden we een witte Kerst en dat zou spoedig duidelijk worden tijdens de wandeling, met name een parcours, af en toe zeer moeilijk begaanbaar omwille van de aanwezigheid van sneeuw, maar vooral ijs. De plaats van afspraak situeerde zich in de Vrije Basisschool De Bijenkorf. Aldaar konden we terecht voor de inschrijving en konden er tevens parkeren op de binnenkoer van de school. Er kon worden gekozen uit de volgende afstanden: 7, 9, 13, 15, 17 of 21 km. Een blik op het traject leerde ons dat het een tocht zou worden omheen de kerktoren, met een kleine zijsprong naar het grondgebied van de fusiegemeente Evergem. Na een hapje voor onderweg, konden we op stap.

We verlieten het schoolgebouw via een zijuitgang, langsheen het Akkerken, om langsheen een plaatselijk monument, voorstellende een V2, te wandelen. Op die manier ging het via een aanpalende woonstraat in de richting van de open velden. We troffen er kort na de start, de aanwijzingen aan, dat we ons bevonden op de Burggraven route (45 km) en tezelfdertijd het Sint Kristoffel pad. Het werd al spoedig duidelijk dat sommige straten, waar nog niet werd gestrooid, er spiegelglad bij lagen. Dat maakte het moeilijk om te stappen. Even verder bereikten we een eerste veldweg en daar ging het iets makkelijker, omwille van de nog nagenoeg verse sneeuwlaag. Eenmaal de open velden bereikt, kregen we schitterende vergezichten voor ogen, alles nagenoeg bedekt onder een wit deken. Sloten dicht gevroren en voor de rest stilte alom. Via een pad ging het tussen de landerijen door, in de richting van de Langendam. Daar kregen we in een voortuintje de eerste sneeuwpop van de dag te zien. Er zouden er nog enkele volgen later tijdens de wandeling.

We volgden de weg verder in de richting van de Weststraat. Op dat kruispunt, ter hoogte van de psychiatrische kliniek, ging het rechtsaf, richting Linde. Korte tijd later bereikten we aldaar, na iets meer dan 3 km, de eerste rustpost, gevestigd in de lokalen van de plaatselijke judo club. Hier konden we de handen een beetje verwarmen en ons tegoed doen aan een warm drankje. Diegenen die deelnamen aan de wandeling van de 17 of 21 km, hadden hier vervolgens een plaatselijke lus te wandelen. Omwille van de slechte begaanbaarheid van de wegen, zagen we hiervan af en beperkten ons vandaag tot een kortere afstand. Na de controle, vervolgden we naar links onze weg, richting grondgebied van Evergem. We kregen enkele landelijke wegen te verwerken, waar ook af en toe stroken dienden te worden begaan, die nog niet ijsvrij waren. Bijzonder glad op bepaalde momenten. Gelukkig kregen we ook wegen welke reeds sneeuw- en ijsvrij waren gemaakt en dat maakte het wandelen er een stukje eenvoudiger op. Via Kromvelde en de Zevekotestraat, bereikten we de Kwadeweg, de drukke verbindingsweg tussen Gent en Eeklo.

Onderweg bewandelden we een gedeelte van het Everpad. We dwarsten deze weg en zetten aan de overzijde onze wandeling verder via een landelijke weg. Na wat bochtenwerk, verlieten we de openbare weg, via een links gelegen veldweg en trokken de open velden in. In de verte zagen we de kerktoren verschijnen. Via enkele paden bereikten we de bebouwde kom en kwamen uit ter hoogte van de kerk. In de Dorpsstraat ging het rechtsaf, richting Gemeenteschool. We konden aldaar terecht voor een kleine opwarming. Ondertussen was de zon verschenen, doch we konden nog niet spreken van voelbare warmte, evenmin begon het ijs op de weg te dooien. Na deze controle, de laatste van de dag, trokken we op weg om het laatste gedeelte van de wandeling af te werken. Het ging rechtsaf, richting Hooiwege, waar we langsheen het voormalige moederhuis Ave Maria wandelden.

We volgden de drukke weg richting Lembeke, tot aan de Mithremstraat, alwaar het linksaf ging. Aldaar kregen we een hele verzameling sneeuwpoppen te zien, een niet alledaags zicht. Verder in de Mithremstraat, ging het via een links gelegen veldweg, richting dorpskerk. We volgden er een moeilijk begaanbaar pad, deels ondergesneeuwd, deels bedekt met ijs. Stapvoets ging het tussen de akkers, richting Dellaertsdreef, alwaar we reeds vroeger op de dag waren van start gegaan. Hier wachtte ons een stukje bijna onbegaanbare openbare weg, waar het wegdek was bedekt met een laag ijs. Hier maakten velen een schuiver en konden zich met moeite staande houden. Gelukkig bereikten we de Weststraat en daar ging het linksaf, richting aankomst. Uiteindelijk bereikten we na 13,8 km de startzaal en dat volstond ruimschoots voor vandaag.

Jammer genoeg hadden de inrichters van deze wandeling geen verhaal tegen de omstandigheden, waardoor af en toe het parcours minder begaanbaar was en daardoor uiteraard de pret van het wandelen snel verdwijnt. Gelukkig is het niet elke dag van het jaar zo erg gesteld. Zo waren we vandaag waarschijnlijk toe aan onze laatste wandeldag van 2010. We sluiten het jaar af met een voorlopige totaalstand van 4281,616 km.”

We eindigen met een blik in de respectievelijke wandelboekjes, vermits ook daarin enkele eerste indrukken werden nagelaten. ‘K: Wandeling in en rond Sleidinge. Deze anders zo mooie streek lag er nu spiegelglad bij. Heel moeilijk begaanbare wegen. Met deze wordt het jaar afgesloten! J: Wandeltocht met vertrek in de Bijenkorf te Sleidinge. Zeer moeilijk begaanbaar parcours omwille van sneeuw en ijs. Dit was wellicht de laatste wandeling van 2010. Alvast hop naar een volgend jaar. Wie weet wordt het wandelen op een andere manier??’

1 opmerking:

  1. Een thuismatch toendertijd, en ondanks het gevaarlijke parcours :-) een blijvertje ♥

    BeantwoordenVerwijderen