woensdag 15 april 2020

150: Kampenhout, Zondag 07 maart 2010, 20,1 km. (2960,311 km.)



Deze georganiseerde tocht werd voorheen in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 07/03/2010 – 1910 Kampenhout (Vlaams-Brabant), Jef Pijp Tochten – 6-9-12-17-20 km. Houtheimstappers Steenokkerzeel. Start: School Ter Bronnen. Langs rustige wegen en veldwegen door de bakermat van het witloof. Eveneens wandelen door het natuurreservaat Torfbroek. De Wilderse Dreef en nog enkele andere mooie groene plekjes ontbreken evenmin.’ Na afloop schreven we nog dezelfde avond een verslag met betrekking tot de bezienswaardigheden onderweg, omstreeks 17:28 uur.

“Ook vandaag, op deze zonnige dag, trokken we naar de provincie Vlaams-Brabant. Deze ochtend zetten we bij zonsopgang koers naar Kampenhout, alwaar de Houtheimstappers uit Steenokkerzeel, organisator waren van de Jef Pijp Tocht. De startplaats was gelegen in de school Ter Bronnen in Kampenhout zelf. Onderweg op de E40 richting Brussel, konden we reeds vaststellen dat het een bijzonder zonnige dag zou worden, aangezien we af en toe reeds werden verblind door de opkomende zon. Bij onze aankomst in Kampenhout, werden we door enkele medewerkers van de club begeleid inzake het aanwijzen van een parkeerplaats op de binnenkoer van de school. Een paar stappen later konden we terecht in de ruime startzaal van het gebouw. Vandaag kon men kiezen uit de volgende te wandelen afstanden: 6, 9, 12, 17 of 20 km. Wij kozen voor de 20 km, met een werkelijke afstand van 20,1 km, van precisie gesproken! Nadat we vooreerst een hapje hadden gegeten en een koffie hadden geproefd, waren we klaar voor de wandeling. Onderweg zouden we tweemaal kunnen pauzeren in Berg.

Het eerste gedeelte van de wandeling bedroeg volgens de info 5,2 km. Na een blik op het uitvergrote wandelparcours, konden we op pad. We verlieten de startplaats en volgden de bebouwde kom in de richting van de Haachtsesteenweg, welke we vervolgens dwarsten. Omwille van de werkzaamheden was het hier even opletten voor het drukke verkeer. Aan de overzijde van deze drukke weg, zaten we op de Raymond Impanisroute, een fietstraject van 35 km. We trokken door enkele woonstraten van de wijk, om even later de Kapelwegel in te slaan. Deze kerkwegel bracht ons in de richting van de open velden, waarbij we op het einde van de wegel inderdaad een kapel aantroffen. We lieten de woningen achter ons en zagen voor ons de open, enigszins bevroren landerijen. Een onverhard pad, meer een karreslag, was nu harder dan beton omwille van de vrieskou van de voorbije nacht. Deze Kaasdaversweg kronkelde zich tussen de velden. Ondertussen stond de zon wat hoger aan de hemel en af en toe waren de zonnestralen verblindend, maar toch van harte welkom op deze koude ochtend. Af en toe voelden we net als gisteren de schrale wind, maar toch voelde het weer enigszins aangenamer aan. Tussen bevroren waterplassen laveerden we in de sporen van landbouwtractoren. De weg bevond zich op het traject van de Witloofroute, een fietsomloop van 39 km.

Na dit stukje onverhard wandelparcours, kwamen we opnieuw terecht op de openbare weg, waar we een eerste splitsing op het parcours aantroffen: de deelnemers aan de 6 of 17 km volgden hun weg rechtdoor, de andere deelnemers (9, 12, 20 km) sloegen rechtsaf. We zagen reeds het Hellebos in de verte en op weg erheen volgden we langsheen een rechts gelegen bosrand het Van Steelant Wandelpad, een parcours van 7 km. Tevens kregen we even verder de roodgele markeringen in het oog van de Streek-GR Dijleland. Na een tijdje de rand van het bos te hebben gevolgd, trokken we ook even in het bos, door de Depotwegel te volgen, die ons even later de Wolfsputwegel deed opgaan, om nog verderop te belanden op de Esterhertwegel. We waren onder de indruk van de mooie naambordjes die deze wegels hadden ontvangen. De laatst genoemde wegel mondde uit in de gelijknamige straat en er volgde een stukje woongebied. Af en toe zagen we hoog in de lucht een vliegtuig dat zonet de startbaan in Zaventem had verlaten en ondertussen groeide de hoop dat het parcours ons wat dichter bij het vliegveld zou brengen.

Naarmate we door deze woonstraten wandelden, naderden we opnieuw de drukke Haachtsesteenweg, die we opnieuw overstaken. Aan de overzijde bemerkten we de agglomeratieborden van de gemeente Berg (Kampenhout). Enkele straten verder kwamen we ter hoogte van de eerste controle, gesitueerd in de sporthal van de Gemeenteschool De Toverberg. Ook hier de bemerking dat we bij deze eerste passage weinig moeite hadden om een zitplaats te bemachtigen. Over de warme chocomelk die we aldaar aankochten hadden we niet te klagen, die ging meer dan vlotjes naar binnen. Na deze eerste pauze, begonnen we aan het tweede gedeelte van de wandeling, met name een lus van 7,7 km, waarna we op dezelfde plaats zouden terugkomen voor een tweede controle.

Bij het verlaten van de sporthal, gingen we dus een eerste maal naar links, in het gezelschap van de wandelaars van de 17 km. Er volgde vooreerst een klein stukje parcours doorheen de aanpalende woonstraten, waarbij we opnieuw het traject volgden van de Raymond Impanisroute en het Van Steelant Wandelpad. Uiteindelijk kwam een van de woonstraten uit op een beekje, annex bosgebied, waar we noodgedwongen naar rechts dienden te gaan. We kwamen op het grondgebied terecht van Steenokkerzeel. Even verder bemerkten we een lange smalle betonweg, welke bijna in rechte lijn in de richting ging van de luchthaven. Links van ons zagen we steeds vaker opstijgende vliegtuigen en de toren van de verkeersleiders kwam steeds nader. We voelden het vakantiegevoel opkomen, nu we zo konden wandelen onder een stralende zon en genieten van vliegtuigen die waarschijnlijk naar zonnige bestemmingen vlogen. We vervolgden onze wandeling in de richting van de kerk van Steenokkerzeel, waar we even later de kerk konden bemerken, met aan de andere kant van de weg een grote vijver.

Tal van eenden draaiden rondjes op het water, met op de achtergrond het kasteel Ter Ham, waar ooit Zita, keizerin van Oostenrijk had gewoond. Ter hoogte van dit prachtig watergebied ging het naar links, de Hamdreef in, waar we de Ter Ham Wandeling volgden. Ook dit traject leidde ons doorheen een woonzone, waarna we opnieuw de open velden bereikten. Ook nu konden we de vertrekkende vliegtuigen bekijken. De weg die we nu volgden in deze open vlakte, ging tegen de wind in en konden we aanvoelen hoe koud het eigenlijk nog wel was. Op sommige plaatsen was de bovengrond reeds drassig geworden, doch hier was dit nog niet het geval en konden we opnieuw enkele ijsplekken waarnemen. We verlieten stilaan het grondgebied van Steenokkerzeel, om wat verderop het Laar en List Wandelpad te volgen. Dit pad bracht ons even later langsheen enkele forse Brabantse trekpaarden, waar menig wandelaar de camera bovenhaalde om deze rustige dieren te fotograferen. Via een karreslag, ging het zachtjes dalend terug in de richting van de Gemeenteschool De Toverberg. Bij aankomst aldaar even voor het middaguur, was de drukte er al helemaal anders dan bij een eerste passage, met als gevolg dat we genoegen dienden te nemen met een stoel in een hoekje.

Tot overmaat van ramp was de witloofsoep niet langer meer voorradig. Waarschijnlijk zat het koude weer en de talrijke opkomst daar voor iets tussen. Uiteindelijk begonnen we na een hapje aan het laatste gedeelte van de wandeling, een stuk parcours van 7,2 km lengte. Het ging bij het verlaten van de sporthal, ditmaal naar rechts, een richting die gevolgd werd door alle afstanden. Enkele meters verwijderd van de controle kwamen we aan de ingang van het natuurgebied Torfbroek. We volgden opnieuw het traject van de Streek-GR Dijleland. Het betonnen baantje maakte al vlug plaats voor een onverhard paadje en kregen we wat modder te verwerken. Tussen de bomen en struiken volgden we dit modderige pad, waarbij de schoonheid van dit natuurgebied tot uiting kwam. Even verder bereikten we een open ruimte, waar zich een splitsing aankondigde. De wandelaars van de 6 en 9 km gingen hier rechtdoor, de andere deelnemers gingen rechtsaf. We zaten onmiddellijk op het grondgebied van Nederokkerzeel (Kampenhout). Enkele onverharde wegen brachten ons opnieuw in open veld, waar we voor het laatst konden kijken naar de vliegtuigen die vanuit de verte hoogte trachtten te winnen.

Ook hier voelden we enigszins nog de nadelen van de strakke wind, maar naarmate het parcours van richting veranderde, hadden we minder reden om te klagen. Twee oude bekenden staken de kop op langsheen de rand van de weg, met name de Raymond Impanisroute en het Laar en List Wandelpad. Naarmate we zo langzamerhand terug in de richting van Kampenhout wandelden, volgden we nog even de rand van een plaatselijk bosgebied. Hier volledig uit de wind, voelden we voor het eerst de warmte van de lentezon en vele medewandelaars konden daar ook meer dan genoegen mee nemen. Een paar kerkwegels brachten ons even later jammer genoeg terug in de richting van de plaats van vertrek. Heel even nog volgden we een stukje woongebied, waarna we al vlug Ter Bronnen opnieuw bereikten. We namen nog even de tijd om onze wandelboekjes te laten afstempelen en nog even iets te drinken, alvorens de terugreis aan te vatten. Toen we even na 14 uur de startzaal verlieten, konden we vaststellen dat reeds 1661 wandelaars waren geteld. We konden tevreden terug naar huis, na te hebben genoten van een mooie wandeltocht.”

Tot slot van dit wandelverhaal blikken we nog even terug, op datgene wat kort na de wandeltocht werd neergeschreven in de respectievelijke wandelboekjes. ‘K: Wandeling in Kampenhout, Berg, Steen- en Nederokkerzeel. Mooie natuur. Koud maar zonnig! Flyer Walking-Bears voor de eerste maal opgehangen. J: Wandeling vanuit Kampenhout, naar Steenokkerzeel en Nederokkerzeel. Langs tal van veldwegen en kerkwegels. Tal van opstijgende vliegtuigen onderweg. Publiciteit gemaakt in de startplaats voor ons wandelblog!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten