vrijdag 10 april 2020

137: Genk, Zondag 10 januari 2010, 12,1 km. (2703,533 km.)



De afsluitende tocht in het kader van de Euregio Marching Trophy 2009. Deze laatste georganiseerde tocht, werd voorheen in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 10/01/2010 – 3600 Genk (Limburg), Euregio Marching Trophy, 5-8-12-16-20 km. WSV De Heikneuters. Start: Feestzaal Bethanie.’ Na afloop schreven we het hierna weergegeven relaas, omstreeks 17:40 uur.

“Er zijn zo van die wandeldagen, dat het je niet echt voor de wind gaat. Vandaag was er zo eentje. Deze morgen werden we omstreeks 06:15 uur gewekt, na een eerder korte nacht. Gisteren vond immers het clubfeest plaats van onze wandelclub De Kwartels, waardoor we pas om half drie 's nachts onder de wol konden kruipen. Deze ochtend, op weg naar de start van onze wandeling van vandaag, kregen we bovendien af te rekenen met ijzel op de autosnelwegen, waardoor we pas om even voor negen uur Genk bereikten. Daar zouden we immers deelnemen aan onze laatste wandeltocht in het kader van de Euregio Marching Trophy 2009. Vorig jaar gingen we van start op 01 februari in Gulpen. Nadien volgden nog wandeltochten in Vijlen, Venwegen, Voeren en Warsage.

Vandaag stond de laatste tocht op het programma en die werd georganiseerd door de WSV De Heikneuters uit Genk. Onze plaats van vertrek en inschrijving was gelegen in de Feestzaal Bethanie te Genk - Langerlo. Bij onze aankomst aldaar konden we bemerken dat er nog behoorlijk wat sneeuw lag, veel meer dan bij ons vertrek ten huize. Bovendien zag de lucht behoorlijk donker en dat voorspelde niet veel goeds. In de ruime startzaal namen we vooreerst de tijd om iets te eten en een warme koffie te nuttigen, goed voor onderweg. De tafels van de zaal waren versierd met wat groen, voorzien van de nieuwjaarswensen van de inrichtende club. Vandaag konden de wandelaars kiezen uit de afstanden 5, 8, 12, 16 of 20 km. We opteerden aanvankelijk voor de 20 km, met een werkelijke afstand van 19,1 km. Tijdens deze tocht waren twee rustposten voorzien, na 7,7 km en na 14,7 km. Even later trokken we op weg.

We verlieten de ruime feestzaal en vonden aan de overkant van de parking meteen een stukje bos, waar we al onmiddellijk de staat van de wandelpaden konden aanvoelen. De sneeuw, hard geworden door voorbijgaande voorgangers, voelde spiegelglad aan en dat bemoeilijkte het normaal stappen. Hier begon ook het plaatselijke Opvoedpad van 1,6 km, dat zich slingerde tussen de bomen. Het kraken van de sneeuw zou het geluid zijn dat ons de komende uren gezelschap zou houden. We volgden een boswegel die af en toe wat op en neer ging en daarbij konden we de eerste uitschuivers aanvoelen. Gelukkig konden we hier nog wat in verse sneeuw stappen op de rand van het pad. Deze eerste kennismaking met het ondergesneeuwde bos was van korte duur, vermits we de drukke baan bereikten aan de rand van het bos.

Hier dienden we over enkele honderden meters het fietspad te volgen in een dikke laag sneeuw van ongeveer 10 cm. We wisten meteen dat de rest van de wandeling geen lachertje zou worden. Kort nadien ging het opnieuw rechts het bos in, waar we opnieuw enkele bospaden en bredere dreven konden volgen. Wederom was dit van korte duur, aangezien we opnieuw de openbare weg bereikten. Onze aandacht werd getrokken door de borden van de plaatselijke autoroute ‘Maas - Mijn route’. Op dit stuk weg kwamen we aan de splitsing, waar de deelnemers aan de 5 km, rechts afdraaiden om terug te keren. De andere afstanden gingen naar links en dat in de richting van het Zonnebos. Hier werd het zowaar nog moeilijker om te wandelen, aangezien de sneeuwhoogte groter werd en omwille van de hoogteverschillen in het terrein. Nadat jullie verslaggever tweemaal kort na elkaar met moeite kon overeind blijven, gebeurde het even verder dat het vrouwelijk lid van het gezelschap op een dalende helling, onzacht terecht kwam op het zitvlak. Dit was toch wel het einde van het aangenaam wandelen. Nog geen vijf minuten later begon het dan bovendien hevig te sneeuwen, wat meteen het zicht beperkte en het koudegevoel deed toenemen. We dienden dus noodgedwongen onze weg te vervolgen door het bos, afgewisseld met af en toe een stukje heide. Na veel moeite bereikten we uiteindelijk stilaan de eerste huizen en ging het in de richting van de bebouwde kom van Genk. Wat later konden we even bekomen van het doorstane bij een kop hete choco in de refter van een school, waar na 7,7 km de eerste controle doorging.

Hier stelden we vast dat voor de langere afstanden 16 en 20 km, er een lus diende te worden gewandeld van 7 km, waarna terug dezelfde controle diende te worden aangedaan. Weinig moedigen echter opteerden voor deze optie en het merendeel van de deelnemers koos dan ook het zekere voor het onzekere en nam de weg van de 12 km, richting aankomst. Zo besloten ook wij om af te zien van de lange afstand en na deze controle te kiezen voor de terugtocht. Na wat te zijn opgewarmd en even te zijn aangesterkt, trokken we dan ook met een beetje tegenzin terug op weg, om via de kortst mogelijke route terug naar de aankomst te wandelen. Het eerste gedeelte van dit traject verliep via een nabijgelegen verkaveling, waar we gebruik konden maken van de besneeuwde rijbaan, wat toch enigszins gemakkelijker stappen tot gevolg had. Naderhand kwamen we terug ter hoogte van het bosgebied en daar kondigden zich opnieuw de problemen aan.

Menig andere deelnemer had ook vaak moeite om overeind te blijven op sommige stukken van het parcours, vooral wanneer het bergaf ging. Ook nu weer een opeenvolging van uitschuivers, waardoor het vorderen erg langzaam ging. Uiteindelijk lukte het dan toch om zonder kleerscheuren de aankomst te bereiken en dat was zeker niet te vroeg. Jammer dat een dergelijk mooi wandelgebied en een bovendien prima georganiseerde tocht, niet volledig tot zijn recht kon komen omwille van de gure weersomstandigheden. Waarschijnlijk een opdoffer voor de organisatie, maar het moet gezegd, tegen de weergoden heb je geen verhaal. Eén zaak is zeker, we hebben kennis kunnen maken met de club en het wandelgebied en zijn vastbesloten om in de loop van het jaar er ook eens te gaan wandelen in andere en wellicht betere omstandigheden. Tenslotte dienden we dan nog onze wandelboekjes te laten afstempelen en onze algemene controlekaart van de Euregio Marching Trophy.

We werden er beloond met een in drie talen opgemaakte Oorkonde, bovendien kregen we een prachtige patch ter herinnering aan onze deelname en mochten we een T-shirt in ontvangst nemen met het logo van de overkoepelende organisatie. Nadien wachtte ons nog een lange terugreis over gevaarlijke snelwegen, met onderweg de nodige sneeuw. Hoeft het nog gezegd, voor ons mag aan de winter een einde komen. Een algemene terugblik op de Euregio Trophy heeft ons geleerd dat we hebben kunnen kennis maken met prachtige, voor ons nog onbekende wandelgebieden in de grensstreek van België, Nederland en Duitsland. Alvast een unieke belevenis en iets dat ons voor het voorbije jaar zeker zal bijblijven.”

Rest ons nog enkel even terug te blikken in de respectieve wandelboekjes, teneinde ook daar enkele eerste indrukken in dit verslag op te nemen. ‘K: Besneeuwde en gladde wandeling in de bossen van Genk. Na een pijnlijke val werd de afstand ingekort. Het diploma en patch zijn binnen! Laatste wandeling van Euregio. J: Laatste tocht van de Euregio Marching Trophy 2009. Korte afstand omwille van besneeuwd en glad parcours. Bij einde patch, oorkonde en T-shirt verkregen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten