maandag 23 maart 2020

073: Stekene, Donderdag 16 april 2009, 20,7 km. (1344,23 km.)



Een wandeltocht, waaraan we in april 2009 deelnamen en die ons toen over de grens leidde. Deze wandeling werd voorheen in de wandelgids Marching, editie 2009, als volgt aangekondigd: ‘Donderdag – Jeudi, 16/04/2009 – 9190 Stekene (Oost-Vlaanderen). 7de Linietochten – 6-12-20 km. Wandelclub De Smokkelaars Stekene. Start: Zaal Vossenhol. Op een donderdag in de paasvakantie, wat houdt u tegen om de wandelschoenen aan te trekken voor een tocht langsheen De Linie, een strook oorlogsversterkingen uit de 18de eeuw. Bos en natuur te over!’ Na afloop van deze natuurrijke tocht, werd door wandelmaatje het hierna weergegeven korte relaas geschreven, op donderdag 16 april 2009, omstreeks 15:55 uur.

“Wat doet men op een doordeweekse vrije donderdag als men een fervent wandelaar is? Men zoekt een wandeling op en meteen hadden we vandaag een voltreffer. In Stekene werden de 7de linietochten aangekondigd, samen met de wandelclub de Smokkelaars. De start lag in zaal het Vossenhol, op de wijk Hellestraat. Een knus lokaaltje, waar de inrichtende club goed vertegenwoordigd was en elke tafel opgefleurd werd met een tulpje. Het is weinig, maar het oogde heel fris en aangenaam, ook de parcoursmeester en zijn team deden hun werk naar behoren. De linie is een strook van oorlogsversterkingen uit de 18de eeuw. Bos en natuur te over dus! Al na 490 m verlieten we ons eigen landje. De hele dag zouden wij langs, over of parallel met de Nederlandse grens wandelen. Zeeuws Vlaanderen en even de gemeente Sint Jansteen (Hulst) lagen ook op onze weg. Het was een rustige tocht, die menig wandelaar wel ziet zitten. Wat moet men meer hebben, dan het krakende grind, de zanderige ruiterpaden en de tapijten van dennennaalden.

Doorheen streken met vijvers, bossen en waterwinningsgebieden, die goed bewegwijzerd zijn. Het Konings- en stropersbos zijn nog stille getuigen, van de vroegere smokkelwegen, die men nu kan volgen onder de namen Nobel of Vlasroute. Niets houdt u tegen om daar de wandelschoenen voor aan te trekken. We zagen vandaag meerdere grenspalen, maar de laatste die we tegenkwamen, was een geklasseerd monument, hierbij staat duidelijk de uitleg dat hij dateert van 1722. In samenwerking hebben beide landen deze in ere hersteld. Op onze 20 km lange tocht, hadden we twee goede rustposten. Laat het vrouwelijk deel van ons duo nu net een paaltje ontwaren op het speelterrein, waar de beertjes zomaar op klauteren. Altijd tof om zoiets tegen te komen. De tweede rust was voorzien in de garages van een transportbedrijf, die deze ter beschikking stelde van de wandelaars. Ons hoorde je vandaag niet klagen want daar was geen reden toe.”

Teneinde deze bijdrage stilaan af te ronden, laten we over de schouders nog even meelezen, wat destijds, kort na de wandeling, in de respectievelijke wandelboekjes werd neergeschreven. ‘K: Veel bos! Rustige aangename wandeling. Grensoverschrijdend met Zeeuws-Vlaanderen. Sint Jansteen (Hulst) en door Stekene. J: Tocht langsheen de Belgisch Nederlandse grens. Vertrek in Stekene tot in Sint Jansteen. Veel bossen onderweg.’

1 opmerking:

  1. Waar is de tijd van de grenscontroles. En de verhalen over de Vliegende Brigade. Van smokkelaars gesproken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen