maandag 23 maart 2020

072: Berthen, Maandag 13 april 2009, 18,9 km. (1323,53 km.)



Een wandeling, waaraan we deelnamen in het noorden van Frankrijk. Deze tocht werd destijds in het wandelboek Marching, editie 2009, als volgt aangekondigd: ‘Maandag – Lundi 13/04/2009 – 59270 Berten (Frankrijk) – Tussen de Catsberg en de Zwarte Berg. 6-12-21-33-41-50 km. Vlaemsch Huiseke Godewaersvelde. Start: Salle de Fêtes. Berten ligt op 9 km over de Belgische grens en biedt een verrassend afwisselend parcours.’ In feite is de officiële benaming van deze plaats Berthen. Na afloop schreven we het navolgende relaas, met betrekking tot onze belevenissen onderweg, op maandag 13 april 2009, omstreeks 17:30 uur.

“Vandaag trokken we naar het Franse Berthen, om daar deel te nemen aan een wandeling met als titel ‘Tussen de Catsberg en de Zwarte Berg’. De organisatie ging uit van het ‘Vlaemsch Huiseke Godewaersvelde’. Er kon worden gekozen uit diverse afstanden: 5, 12, 18, 28, 35, 43 en 50 km. Wij kozen voor de 18,9 km. De inschrijving en start vonden plaats in het ‘Centre d'Accueil Communal’ van Berthen. Toen wij omstreeks 09:00 uur van start gingen, waren reeds vele wandelaars aanwezig en draaide het spit met varkensvlees reeds op volle toeren. De club had zo te zien alles in het werk gesteld om de tocht vlot te laten verlopen. Vanaf de start ging het dalend de dorpskom uit en bevonden we ons op de ‘Schreveroute’, om vervolgens de rijbaan te verlaten en het veld links in te draaien. Deze ‘Sentier du Mont Kokereel’ deed ons naar adem happen, vermits het steil bergop ging. Onderweg bemerkten we tal van wandelknooppunten, met de vermelding Heuvelland. Dat hadden we ondertussen al begrepen. De hellingen volgden elkaar op, helaas konden we maar weinig opmerken van de omgeving, aangezien het landschap gehuld was in een dikke mist, die lang zou blijven hangen over de velden.

Na een eerste stuk parcours van 6,1 km, kwamen we aan op de eerste rustpost: ‘Le Potager de la ferme du Meuleberg’ in Westouter. We bevonden ons dus op Belgisch grondgebied. Aan de overzijde van de weg zagen we de zetellift om de Rode Berg te bezoeken. Na een korte pauze en een hapje en drankje, gingen we terug op pad. Algauw belandden we in de ‘Site départemental du Mont-Noir’. Ook hier alweer de bemerking dat deze berg aan ons zicht werd onttrokken door de laaghangende mist. Door deze site liep de GR128 (De Vlaanderenroute), die we later op de dag nog herhaaldelijk zouden bewandelen. Na het verlaten van de site, ging het weer de velden in, waar brede wandelpaden op- en neerwaarts gingen in de richting van Berthen. Even verder bereikten we de ‘Chemin du Rossignol’ die ons Berthen liet verlaten en het dorp Meteren deed binnenwandelen. Deze Chemin was pas de aanloop om verder de ‘Mont des Cats’ te beklimmen. Ook hier steil bergop, waar we boven tot de vaststelling kwamen dat aldaar een kerkhof was gelegen. Op het einde van het pad zagen we op de grond ‘Ouff’ geschilderd. Inderdaad, oef, we waren boven. Op deze Catsberg kon opnieuw een hapje en een drankje worden genuttigd. Er waren zelfs tenten opgesteld om de wandelaars te ontvangen.

Na een stuk van 7,6 km konden we weer even verpozen. Het laatste stuk van 5,2 km, bracht ons langs de top van de Mont des Cats, voorbij de aldaar gelegen abdij. Deze ‘Sentier des Katts’ leidde langs een bord met de vermelding ‘Col de Berthen – 109 m’. Vervolgens ging het dan via aangename wandelwegen een stukje naar beneden, om via de alweer naar omhoog lopende weg een stukje door Boëschèpe te lopen. De weg draaide vervolgens naar rechts om stilaan opnieuw in de richting van Berthen te wandelen. Onderweg werden we opgewacht door een lokale reporter die ons op de digitale plaat vereeuwigde. De man beloofde om de foto door te mailen, doch we zien nog wel of deze ooit wel aankomt. Vaak wordt gezegd dat men het in Frankrijk soms nogal op een nonchalante manier aanpakt, vandaag moeten we echter bekennen, alles was tot in de puntjes georganiseerd. Vandaag mochten we genieten van een prachtige natuurwandeling. Mocht de zon van de partij zijn geweest, had het nog zaliger kunnen zijn. Helaas, op enkele minuten na, vertoefden we voor de rest van de dag in de mist. Niet eenvoudig om dan degelijke foto's te nemen. Tot slot de cijfers, vandaag deden we 22814 stappen in 3.52.13 uur om de door ons gekozen afstand af te leggen. Tot een volgende keer in Frans Vlaanderen.”

Een blik in onze wandelboekjes sluit dit wandelrelaas af. ‘K: Tocht door Frans-Vlaanderen. Schitterend decor. Rode Berg, Zwarte Berg, Catsberg. Mistig! J: Mooie wandeling door Berthen, Westouter, Meteren, Mont-Noir en Monts des Cats. Jammer van de mist tijdens bijna de gehele wandeling in Frans-Vlaanderen.’

1 opmerking:

  1. Op zulke tochten is inspanning vereist maar in ruil krijgt men ingekaderde zichten te zien ♥

    BeantwoordenVerwijderen