zondag 22 maart 2020

068: Kruishoutem, Zaterdag 28 maart 2009, 20,7 km. (1239,24 km.)



Deze wandeling werd destijds voordien aangekondigd in de wandelgids Marching, editie 2009 en wel als volgt: ‘Zaterdag – Samedi – 28/03/2009 – 9770 Kruishoutem (Oost-Vl.), Wandeldag met de Ei-koningin, 4-7-12-16-20 km. Provinciale Commissie Oost-Vlaanderen. Start: Parochiaal Centrum Della Faillie. Een echte natuur- en familiewandeling bij uitstek. Alle afstanden situeren zich in en rond het Lozerbos. Deze streek heeft talloze goed begaanbare wandelpaden en prachtige vergezichten over de Vlaamse Ardennen. Een samenwerking van diverse Oost-Vlaamse clubs. Gratis eiermaal voor elke deelnemer.’ Na afloop werd door de vrouw des huizes het navolgende relaas geschreven, op zaterdag 28 maart 2009, omstreeks 16:22 uur.

“De provinciale commissie van Oost-Vlaanderen richtte vandaag een wandeling in met de Ei-koningin. Deze dame hebben we echter niet ontmoet. Er was anders genoeg te zien, dus voor elk wat wils. We gingen van start in het parochiaal centrum Della Faillie vernoemd naar de plaatselijke adellijke familie, in Lozer. Dit is een deelgemeente van Kruishoutem. De gemeenten die we doorkruisten liggen allemaal in onze Vlaamse Ardennen, die altijd goed scoren om te wandelen. Het werd een echte natuur- en familiewandeldag bij uitstek. We kregen toegang tot het Lozerbos, een privédomein waar men echter de aangeduide wandelpaden mag betreden. Het hele domein behoort toe aan de familie della Faille d'huyse en beslaat een kleine 44 Ha. Het kasteel ziet men slechts van verre staan, maar het bos er omheen deed ons er al flink de pas inzetten. Zo bolden we langs veldpaadjes, boswegels, macadamwegjes en kinderkopjes richting Wannegem-Lede.

De molen die er nog staat is een bezienswaardigheid. Hij draagt de eigenaardige naam van 'Schietsjampettermolen'. Dit is te wijten aan de veldwachter die wou verhinderen dat hij van Houtave (W.Vl.) verplaatst zou worden naar Wannegem. Hij schoot dan ook een kogel door het molenkot, vandaar deze benaming. De molen staat nu op de plaats van de eerdere Grote Molen, die in 1959 instortte. In dit dorp hadden we onze eerste rustplaats, om daarna verder te trekken door Mullem, Lede en Huise. In de laatstgenoemde plaats bevindt zich ook nog een molen. Hier werd echter naam noch afkomst vermeld. De Rooigemse beek volgde ons een hele tijd op onze weg en slingert zich naar hartenlust door het landschap. Als laatste gemeente kwamen we door Ouwegem, dat een deelgemeente is van Oudenaarde. Op onze tocht van 20 km kwamen we vele  fiets- en wandelroutes tegen. Zoals daar zijn de Gouden Ei-route, de Ronde Van Vlaanderenroute, de Blinkerroute en nog tal van andere.

Maar we werden ook vergast op de typische maartse buien. Regen en hagel, ijskoude wind, afgewisseld met een hoopgevend zonnetje, dat zich helaas dikwijls moest gewonnen geven aan de grillen van de weergoden. Het viel ons dan ook op van bij het begin, dat de meeste wandelaars kozen voor een vrij korte afstand. ‘Die Hards’ echter, laten hun niet kennen en wandelen braaf hun kilometertjes af. Tot slot werd iedereen bij aankomst getrakteerd op een Ei maaltijd waarvoor wij bedankten. Toch was het een vriendelijk gebaar naar de wandelaars toe. Ook willen wij even vermelden, dat het aangewezen is, nooit een andere wandelaar op de voet te volgen. Komt daarbij dat een richtingsaanwijzer een beetje verwarring stichtte, waardoor een kluitje wandelaars meteen verkeerd ging. Ook wij mochten door dit euvel een kleine extra kilometer stappen en met een sprongetje over een beek weer te belanden op de juiste weg. Het kan eenieder overkomen, maar opletten blijft de boodschap. Hierbij denken we dan aan dat gezegde over de ezel en het stoten aan een steen ... Morgen beter dan maar.”

We sluiten deze beschrijving stilaan af met de weergave van enkele eerste indrukken, weergegeven in de respectievelijke wandelboekjes: ‘K: Zeer verzorgde wandeling vanuit Lozer. Verschillende deelgemeenten. Blikvanger was de molen van Wannegem. Felle maartse buien. J: Wandeling doorheen Lozer, Wannegem, Lede, Mullem, Huise en Ouwegem. Onderweg typische maartse buien.’

1 opmerking:

  1. We zijn nu ook Maart maar het loopt nu even anders. Maar de wieken van de molen malen verder.
    Spijtig genoeg verdwijnen de molens langzaamaan uit het straatbeeld. De moderne tijd maakt alles abstract ♥

    BeantwoordenVerwijderen