donderdag 19 maart 2020

063: Gentbrugge, Zondag 15 maart 2009, 22,9 km. (1146,97 km.)



Een wandeltocht, welke voorheen in de wandelgids Marching, editie 2009, als volgt werd aangeprezen: ‘Zondag – Dimanche 15/03/2009 – 9050 Gentbrugge (Oost-Vl.), Floratochten – Provinciale Sport Voor Allen Wandeldag Oost-Vlaanderen, 6-12-21-30-42 km. Florastappers Gent VZW. Start: Dienstencentrum. Natuurwandeling langs de mooiste plekjes van Gentbrugge en Destelbergen.’ Na afloop werd door de vrouw des huizes, het hierna weergegeven relaas geschreven, op zondag 15 maart 2009 omstreeks 16:23 uur.

“Een uitzonderlijk mooie dag viel ons vandaag te beurt. Hij stond ook in de belangstelling, want het was vandaag Provinciale Sport Voor allen Wandeldag. Deze ondernamen we samen met de Florastappers uit Gent. We namen aanvang in het dienstencentrum van Gentbrugge. Voor mij betekent deze gemeente ook wel iets, namelijk mijn betovergrootvader langs grootmoederzijde, van vaderskant werd hier geboren. Het voelde een beetje raar aan, op deze grond te wandelen, met de vraag in gedachten, dat hij hier misschien meer dan 100 jaar geleden ook stapte. Wij kozen voor de 23 km, die ons alle hoekjes en kantjes, betonbaantjes en bospaadjes liet ontdekken. In het gemeentepark stond ooit een kasteeltje, nu rest enkel de toren nog. Vergane glorie in deze prachtige streek. Hier wordt binnenkort een vredesbos geplant en de eerste boom staat er al. Het staat in het teken van Hiroshima-Nagasaki, waar ooit de eerste atoombommen vielen.

Langs de jaagpaden van de Schelde, omzoomd met broeken en meersen, waar de fauna en flora welig begint te tieren, gingen we richting Heusden. Een kleine gemeente, alwaar we controle en rust vonden in de plaatselijke schoollokalen. Prima verzorgd en met goede bediening. Na de rust maakten we een lus van 6,40 km, door Heusden in de richting van het Malter familiepark, om via de surfclub door het bos, gelegen langs de R4 weer in dezelfde rustpost uit te komen. Via de Scheldedijken wandelden we daarna naar de Gentbruggekouter, om dan naar onze laatste rustpost toe te gaan. De schoolrefter deed hier goede zaken, terwijl buiten de zon nog meer haar best deed. Ik als vrouwelijke helft van ons duo had zeker niet te klagen. Op het laatste stuk ontstak de wind in een ferme bries, maar dat kon ons niet deren. Zo wandelden we de laatste meters af, onder het viaduct van de E17 door, om weer netjes binnen te komen. Om iets over 14 uur had men net de kaap van de 2000 wandelaars bereikt, maar terwijl wij vertrokken, kwam er nog een hele bende de gelederen vervoegen. Morgen hebben wij een vrije dag, dus wordt het stappen? Dat is voor een volgende reportage.”

Tot slot van dit relaas, nog een korte kijk op de wandelboekjes, waarin de volgende bevindingen werden neergeschreven: ‘K: Gentbrugge, Heusden, Scheldedijken, paadjes, meersen. Leuke wandeling. Stralende lentedag; J: Zonnig lenteweer!! Door de Gentbrugse meersen en langs de Scheldetragel naar Heusden. Nadien via de Gentbruggekouter terug naar start.’

1 opmerking:

  1. Een streek van waar enkele voorvaderen langs grootmoederskant geleefd hebben. Fijn om dit te ontdekken ♥

    BeantwoordenVerwijderen