vrijdag 13 maart 2020

042: Sleidinge, Zaterdag 27 december 2008, 15 km. (769,84 km.)



Een eindejaarstocht welke destijds van start ging, in de gemeente alwaar we vroeger woonachtig waren. Deze tocht werd toen aangekondigd in de wandelgids Marching als volgt: ‘Zaterdag – Samedi – 27/12/2008 – 9940 Sleidinge (Oost-Vlaanderen) – Eindejaarstocht – 7-9-13-17-21 km. – W.A.K. (Wandelclub Al Kontent) – Start: Vrije Basisschool De Bijenkorf. Langs rustige en landelijke wegen. Verzorgde controleposten.’ Na het beleven van deze mooie en aangename winterwandeling, konden we aan de hand van de belevenissen onderweg, het navolgende verhaal neerpennen. Een verhaal op zaterdag, 27 december 2008 omstreeks 16:11 uur.

“Vandaag werd Sleidinge gekozen, als beginpunt voor een winterse wandeling. Organisator, Wandelclub Al Kontent, mocht zich gelukkig prijzen met de weersomstandigheden vandaag. Alhoewel berekoud deze morgen, ongeveer - 3,5°, kreeg het zonnetje al vlug de bovenhand en dat zorgde voor mooie vergezichten tussen de akkers en weilanden. Startplaats voor de wandeling was de Vrije Basisschool ‘De Bijenkorf’, gelegen in het Akkerken. Gezien de schrijver van dit artikeltje, geboren en getogen is in deze gemeente, had deze wandeling vandaag wel iets bijzonders. Op deze startplaats was vroeger de kleuterschool gelegen en daar kregen we dan ook onze eerste kennismaking met het begrip school. Het gaf dan ook een raar gevoel, hier terug te komen, zoveel jaren later. Vandaag kon worden gekozen voor afstanden van 7, 9, 13, 15, 17 en 21 km. Gelet op de gevoelstemperatuur, kozen we voor een eerder kortere afstand van 15 km.

Na het verlaten van de basisschool, liep het parcours langs het bedrijf Calcutta, destijds een gekende textielfabriek, die zelfs de oorlogsjaren overleefde, dankzij het verkeerd vallen van de daarvoor bestemde Duitse bommen. Het ging dan via de Dellaertsdreef in de richting van het Keizersgoed. Hier kwamen we als kind hengelen in de daar gelegen forellenvijver. Tussen de akkers ging het nadien naar de Langendam. Op dit traject lopen tal van wandelroutes, zoals het Burggravenpad en de Kristoffelroute. Op het einde van de vermelde straat ligt het gekende psychiatrisch centrum van Sleidinge. In de volksmond is dit gekend als de ‘Knip’, naar de vroegere naam ‘Kneippgesticht’. Hier kunnen tal van jongeren terecht met alcohol- of drugsproblemen.

Vervolgens trokken we verder naar de Weegse, alwaar we een eerste controlepunt hadden in de plaatselijke judoclub. Na een korte eet- en drankpauze, trokken we verder richting Evergem, via onder andere de Biezenstraat. De watertoren van Sleidinge, kwam steeds nader, gezien de wandeling uiteindelijk via de Zevekotestraat en het Hulleken in de onmiddellijke nabijheid van dit gebouw verliep. Vervolgens werd de drukke baan, Gent - Watervliet gedwarst om dan de weg te vervolgen via Meerhem. Langs rustige binnenwegen, ging het naar het Oostveld, waar nu de huidige velden dienen om bomen te kweken. Jaren terug waren dit een soort meersen, geliefd bij de plaatselijke jeugd. Uiteindelijk arriveerden we in de Kerkstraat om zo een tweede controleplaats binnen te stappen, gelegen in de gemeentelijke jongensschool.

Ook hier alweer een confrontatie met een ver verleden, vermits we hier de lagere school doorliepen tot in het jaar 1968. Een fel gemoderniseerd schoolcomplex, liet toch nog ruimte over om een deel van de oude schoolgebouwen te bewaren. Aan de overzijde ligt het rusthuis ‘Ave Maria’, destijds het ‘Moederhuis’ van de streek, waar menig kind werd geboren. Ironie van het lot... velen die hier destijds het daglicht zagen, brengen nu hun oude dag door op dezelfde plaats. Het tegenover gelegen klooster, kon de tand des tijds niet weerstaan en diende plaats te ruimen voor een modern zorgcentrum voor bejaarden. Enkel de oude kapel bleef bestaan. Zo vervolgden wij onze wandeling, af en toe mijmerend over het verleden, langs tal van wegen die ondertussen wijzigden van naam en waar de bouwwoede steeds verder oprukt. Een kleine gemeente is groot geworden.

Via een lus kwamen we tot slot opnieuw aan op de startplaats van de wandeling. Net als in een film, kregen we vandaag een kijk op een modern Sleidinge, doorweven met eigen beelden hoe het vroeger was. Nog steeds waakt de kerk over het dorpsplein, zoals ze altijd heeft gedaan. Waarschijnlijk een stille getuige van zoveel jaren gemeentegeschiedenis, waar we ook deel van uitmaken. Al bij al een geslaagde en verzorgde wandeling, voorzien van een klein winterzonnetje en onder een stralend blauwe hemel.”

Ook onmiddellijk na de wandeltocht, werd een weinig aandacht geschonken aan de wandelboekjes, alwaar ter zake enkele korte bevindingen werden genoteerd. Ziehier alvast wat destijds in 2008 werd geschreven: ‘K: - 3° Berekoud. Maar een mooie wandeling door Sleidinge. Met de nodige verhalen uit Joris zijn jeugd. J: Wandeling door mijn geboortedorp. Veel herinneringen aan de jeugd. Een kleine gemeente is nu groot geworden. Waar is de tijd?? De kleuterschool, de lagere school, veel uren speelplezier her en der. Het moederhuis, waar het allemaal ooit begon!’

1 opmerking:

  1. Sleidinge:
    daar werd eens geboren,
    de man die mijn hart heeft gestolen,
    met plezier op terug gekeken
    op dit dorpje van weleer ♥

    BeantwoordenVerwijderen