zondag 15 maart 2020

043: Velzeke-Ruddershove, Zondag 28 december 2008, 18,8 km. (788,64 km.)



De laatste wandeltocht van 2008, een tocht welke voorheen in de wandelgids Marching als volgt werd aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche – 28/12/2008 – 9620 Velzeke-Ruddershove (Oost-Vl.) – Wafelentocht – Wisselbekertocht – 7-10-14-18-21-28 km. W.S.V. Egmont Zottegem. Start: O.C. Velzeke. Eindejaarstocht langs de omloop van de wielerklassiekers, met o.a. de Paddestraat en Lippenhovestraat naar het mooie dorp Sint-Goriks. In de startzaal wafels met suiker en slagroom, aan democratische prijzen.’ Na afloop van deze aangename, maar koude eindejaarswandeling, werd een kort relaas geschreven, op zondag 28 december 2008 omstreeks 16:58 uur.

“Vandaag wandelden we in het kielzog van de organiserende club ‘Egmont‘. De wafelentocht goed voor 18 km in ons geval, vertrok in een deelgemeente van Zottegem. Meer bepaald in Grotenberge. Het weer was zoals gisteren: berenkoud en al zijn we goed ingeduffeld, soms beet de noordenwind ferm in ons gezicht. De Vlaamse Ardennen zijn dan ook een prachtig deel van ons land, met zijn stijgende en dalende wandelwegen. De vergezichten bieden mooie panorama’s, maar bij temperaturen die vandaag niet boven het vriespunt kwamen, was het dus echt wel winter. We vertrokken aldaar in het plaatselijk sportcomplex Bevegemse vijvers. Meteen gingen we richting Domein Breivelde. Prachtig om zien. De winterse kleuren schitterden in de zon en werden weerspiegeld in de vijvers. Daarna kwamen we door hartje Zottegem. Bekend vanwege Graaf Egmont, zijn kasteel staat er nog steeds. Later zou hij onder het bewind van Alva samen met Hoorn terechtgesteld worden in Gent.

Zijn standbeeld staat er nog. Dat is ook meteen het laatste dat aan hem herinnert. Toen ging het richting Strijpen, daar ligt een natuurgebied. Hier bevindt zich sinds 1982 een wachtbekken. Het werd er aangelegd, omdat het bij overstroming het water kan opvangen. Het kwam er na de herstellingen, die nodig waren, nadat de natuur door die elementen een zware verminking kreeg te verduren. Het was er rustig wandelen, want hier scheidden onze wegen van de korte afstandswandelaars. Zo waren we meteen een heel peloton kwijt. We zouden elkaar later weer terugzien waar we vertrokken waren. Op onze weg lagen ook nog deelgemeenten met ietwat rare namen, zoals Godveerdegem, Erwetegem, Eekhout en Velzeke. In deze laatste gemeente ligt een archeologische site en is er een museum. Bij opgravingen werd een oude site gevonden uit de tijd van Julius Caesar. Hij prijkt dan ook in volle glorie op het dorpsplein. Zijn standbeeld althans, van de man geen spoor meer.

Hier en daar liggen nog stukken oude heirwegen, die aangevuld worden door de meer bekende kasseibaantjes. Een niet te vergeten detail is dat we de Paddestraat dwarsten. Voor de niet kenners leg ik even uit: al deze gemeenten met hun steile kassei- en landweggetjes zijn het vaste parcours voor De Ronde Van Vlaanderen. Een wielerklassieker. Vandaag was het er muisstil, maar bedenk even dat tijdens deze koers aldaar duizenden mensen rondlopen. De volgwagens en de renners over diezelfde baantjes moeten rijden. Raar, waar eerder grote namen hun wielen en tandengeknars te horen waren, wij daar vandaag een rustige winterwandeling maakten. Dit was meteen onze laatste wandeling en verslag … van 2008.

We hebben dit jaar in stijl afgesloten met een heerlijke wafel. Zo hielpen we de clubkas spijzen, want er dient vermeld, dat de hele tocht voortreffelijk bewegwijzerd was en dat men ons vergastte op een gratis glühwein na de eerste 5 km. Bij vertrek was er voor iedereen een peperkoekje voorzien. De wandelschoenen gaan even aan de kant voor de komende feestelijkheden, maar als mijn gevoel me niet tegenspreekt zijn we klaar om te herstarten het eerste weekend van het nieuwe jaar. Tot dan …”

Tot slot vergeten we ook niet onze wandelboekjes, waarin we enkele eerste indrukken hebben nagelaten. Ziehier wat toen, na afloop van deze eindejaarstocht werd neergeschreven: ‘K: Wandeling in de Vlaamse Ardennen. Parcours van de Ronde van Vlaanderen. - 3,5°, koud! J: Laatste wandeltocht van 2008! Prachtig parcours waar de Ronde van Vlaanderen wordt gereden. Als afsluiter een lekkere wafel!’ Meteen was dit de laatste wandeling waaraan we deelnamen, tijdens ons eerste half wandeljaar. We sloten destijds 2008 dan ook af met een gewandelde kilometerstand van 788,64 km.

1 opmerking:

  1. Even snoepen na de inspanning,
    even bekomen en van elk pijntje een deugd maken, ook dat is wandelen ♥

    BeantwoordenVerwijderen