vrijdag 13 maart 2020

041: Ruiselede, Zondag 21 december 2008, 15 km. (754,84 km.)



December 2008, namen we deel aan een wandeling, exact op de kortste dag. Deze wandeltocht werd in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd en beschreven: ‘Zondag – Dimanche 21/12/2008 – 8755 Ruiselede (West-Vlaanderen) – 14de Putje Wintertocht – 4-6-9-12-15-20-25 km. W.S.V. De Molenstappers Ruiselede. Start: Parochiale feestzaal Doomkerke. Start vanuit vernieuwde feestzaal te Doomkerke. Wandelen doorheen bossen, dreven en landerijen in winters decor. Terug met natuurgebieden en veel privaat! Parcours richting Sint-Pietersveld, de bossen van Maria-Aalter, het gehucht Kruisebergen en de gemeentebossen. Goed uitgebouwde en verzorgde rustposten. Bij aankomst: vers gebakken pannenkoeken en friet met worst.’ Na afloop van deze wandeling, werd het navolgende wandelverslag geschreven, op zondag 21 december 2008 omstreeks 15:51 uur.

“Vandaag kozen we niet voor de drukte van een stad, maar voor de rust van het platteland. De Molenstappers hadden hun ‘putje wintertocht‘ ingericht. Het leek eerder herfst met deze zachte temperaturen. We wandelden ons echter goed warm op onze 15 km lange tocht. Deze was goed georganiseerd en prima bewegwijzerd. Afspraak hadden we in Doomkerke, een deelgemeente van Ruiselede. Feestzaal ’t Haantje was voor de gelegenheid de startplaats. In deze laatste gemeente staat de molen waaraan zij hun naam te danken hebben. Deze zagen we echter niet, omdat de wandeling niet over dit grondgebied liep. Maar we gingen wel door dreven, bossen en over landwegen. Prachtige natuur alweer, ook toen we door het natuurgebied gingen. Maar we begonnen richting Sint-Pietersveld te gaan, voor de durvers liepen de paden door de natuur. Dat wil zeggen dwars door de akkers. Voor degenen die dit liever niet deden waren er de verharde paden. We hebben niet lang getwijfeld en zijn maar mee door de akkers getrokken.

De modder werd afgewisseld met zachte bodems door de bossen van Maria-Aalter, het gehucht Kruisebossen  en de gemeentebossen. Ook werden private domeinen opengesteld zoals de Blekkerbossen met zijn vijvers. Hier staat te midden van het groen een stil en sereen klooster. Maar toch troffen wij iets verder enkele mannen aan die gedreven oefenden met radiogestuurde helikoptertjes. Fijn om even bij te pauzeren en te luisteren naar hun verhaal. Een dure hobby zo blijkt, maar is dat niet met alles zo? Tot slot doorkruisten we nog het Vorte bos, waar de club het leuke idee had opgevat om ons zigzaggend hier doorheen te loodsen. Zo kwamen we uit waar we vertrokken waren. Wij vonden het een geslaagde wandeling en we werden ook verwend. Op de laatste controle was er voor iedereen een gratis koffie of frisdrank voorzien, met een mini-eclair. Waar we aangenaam verrast mee waren. Deze club mag ons in de toekomst zeker nog een keertje verwachten.”

Dat we naast het vertrouwde wandelverhaal ook nog even aandacht hebben voor hetgeen in de wandelboekjes werd genoteerd, mag blijken uit wat volgt: ‘K: Tocht door Doomkerke (Ruiselede). Veel bos en door private domeinen. Goed verzorgd en gratis versnapering. J: Korte tocht op de kortste dag van het jaar. Doorheen Doomkerke en omgeving. Alvast wennen aan de nieuwe schoenen. Dit was de ‘Putje wintertocht’ van 2008.’

1 opmerking:

  1. Men zou op zulk een parcours nooit denken zo een beeld tegen te komen. Een wel erg devoot plekje ♥

    BeantwoordenVerwijderen