vrijdag 13 maart 2020

040: Sint-Michiels, Zaterdag 20 december 2008, 15 km. (739,84 km.)



Een wandeltocht doorheen de Brugse binnenstad. Destijds werd deze tocht op voorhand aangekondigd in het wandelboek Marching als volgt: ‘Zaterdag – Samedi 20/12/2008 – 8200 Sint-Michiels (West-Vl) – Brugge Binnenste Buiten in Kerstsfeer – 6-12-15-20 km. W.J.S.V. De Brugsche Globetrotters – Start: Refter KTA. Langs kleine straatjes en door private domeinen in het centrum van Brugge. Aankomst voor 20:00 uur. Kerstman en organist in de namiddag. Hutsepot in de startplaats. Alle afstanden passeren voorbij de Kerstmarkten en het sneeuw- en ijssculpturen festival.’ Na afloop werd door de vrouw des huizes het navolgende wandelrelaas geschreven, op zaterdag 20 december 2008 omstreeks 16:44 uur.

“Brugge binnenste buiten in kerstsfeer en goed voor 15 kilometers. De nieuwe stapschoenen zijn goed ingelopen. Ze voelen ons aan en dragen ons met verende kracht. Er waren veel wandelaars vandaag en het was dan ook bijzonder druk. Rond de klok van 10 uur waren er al meer dan 1000 liefhebbers om deze tocht mee te stappen. Men vertrok in het plaatselijke KTA en ging richting centrum. Dwars door de oude stadskern, langs de vele historische gebouwen die de stad rijk is. Het Belfort, de Hallen en het stadhuis. Oude toegangspoorten en kerken, niets ontging aan onze aandacht. De oude pittoreske straatjes en gangetjes die bijna allemaal geklasseerd en beschermd zijn. Monumenten en standbeelden, alles ademt de eeuwenoude geur uit. Zoals de Vesten en de reien. ‘Brugge Die Scone’ doet zijn naam alle eer aan. De ontelbare toeristen in een mengelmoes van nationaliteiten slenterden op hun eigen tempo door de sfeervolle straten. Tal van kleine winkeltjes met snuisterijen, snoepgoed en beren, hoe kan het ook anders, lonkten van achter die verlichte etalages.

Geen enkele plaats van Brugge bleef onbetreden. We wandelden door het Koningin Astridpark, langs het minnewater met zijn park. Het Coletahof en het heel mooie begijnhof. Brugge is een parel van cultuur en gezelligheid. De Stoofstraat strekte zich voor ons uit. Het kleinste en smalste straatje dat in de stad te vinden is. Men beweert dat het heel handig is als je dronken bent, want je kan er niet links noch rechts vallen. Brugge telt ook tal van hotels en gastenverblijven. Het een al prijziger dan het andere. Maar ook kreeg de bloemen- en kerstmarkt de nodige aandacht. Tal van kraampjes spreidden hun waren uit. Te kust en te keur voor elk wat wils. Druk waren ook de winkelstraten, je kon er op de koppen lopen. Af en toe kwam alles op ons af en waren we blij dat we even weer de stilte van de ring rond Brugge konden volgen. Op het laatst passeerden we op het stationsplein nog de tenten met de ijssculpturen. De toegang is uiteraard te betalen maar het lange rijtje schuiven, daar begaven we ons niet meer aan. Tot slot ging het gezelschap dwars door de hal van het nieuwe station. Ook een keertje leuk om doen. Ook hier veel volk al dan niet gepakt en gezakt.

Wij beleefden een bijzonder mooie tocht met een prima bewegwijzering. Er zijn nog twee zaken die we willen aanhalen. In volle winkelstraat moest je echt wel even opletten geen richtingsaanwijzer te missen. Het tweede punt: waarbij  wij uitdrukkelijk willen vermelden dat de organiserende club hier geen schuld treft, is dat bij de eerste controlepost die voorzien was in Café De Gilde wij bijzonder slecht onthaald werden door de uitbaters. De helft van de gebruikerszaal was gereserveerd voor klanten. Aangezien de zaak te klein was, waren de enkele vrije tafeltjes natuurlijk volzet, terwijl meer dan de helft van de zaak ongebruikt was. Veel wandelaars waren misnoegd. De Club werd door de meeste mensen verwittigd en er werd nota genomen. Deze zal worden voorgelegd en de controlepost zal niet meer in het parcours worden opgenomen. Het is niet behoorlijk dat men zijn boterham op straat dient op te eten. Nogmaals willen wij aanhalen dat de Globetrotters geen enkele blaam treft, maar dat het voor hun onmogelijk was om het parcours nog te wijzigen. Tot slot kregen we van de Kerstman nog een lolly en onze rugzak is voorzien van alweer een nieuw beertje.”

Dat we kort na de wandeling, ook even aandacht hadden voor de wandelboekjes, mag blijken uit hetgeen daarin werd neergeschreven: ‘K: Wandeling door het historische Brugge. Kerstmarkt. Mooie tocht. Eén minpuntje, de onvriendelijke controleposten. J: Prachtige wandeling doorheen Brugge in feeststemming. Groot minpunt: de slecht ingerichte rustposten op het parcours. Op het einde het bezoek van de Kerstman. PS: Nieuw schoeisel.’

1 opmerking:

  1. Zoals de wandeling hier verliep was de ontvangst beschamend. Een blaam voor de wandelsport ♥

    BeantwoordenVerwijderen