vrijdag 6 maart 2020

018: Ieper, Zaterdag 23 augustus 2008, 16 km. (347,8 km.)



De laatste etappe van de vierdaagse van de IJzer 2008. In het wandelboek Marching werd deze wandeling voorheen als volgt kort aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 23/08/2008 – 8900 Ieper (West-Vlaanderen) – Vierdaagse van de IJzer – 16-32 km. Start: Ieper’. Een tijdje na afloop van deze slotetappe, werd door wandelmaatje het navolgende verslag van deze tocht geschreven op maandag 13 oktober 2008 omstreeks 14:02 uur.

“Langs vredige dorpjes naar mijnkraters en slagvelden, bezaaid met graven van moedige mannen en bebloemd met van woede rood kleurende papavers. De vierde en laatste dag op weg naar de ‘kattestad'. Ieper, bekend om zijn ‘Menenpoort’ en ‘In Flanders Fields’. Het bleek de zwaarste, daar de spieren enorm gespannen waren. Al leek ik dan klein grut bij de meer ervaren stappers, ik behield mijn moed. Ik wou samen met maatje die fel begeerde medaille verdiend binnenhalen. Minder leuk was het feit, dat we terug naar huis zouden moeten afzakken. Kort na de parade en ‘The Last Post’, die nog elke avond weerklinkt, moesten we vertrekken. We werden feestelijk ingehaald en begroet door de elite van het Belgisch Leger. We hadden dat begeerde zilver fier op onze shirts steken en waren nog sterk onder de indruk van de hele Vierdaagse.

We vertrokken onder het immense van de Lakenhallen. Langs imposante gebouwen ging het. Met in gedachten, het nooit te vergeten wat zich hier ooit afspeelde. Nog enkele oud-strijders die fier rechtop staan langs de kant. Hun land ooit verdedigd te hebben, tegen de aanvallen van de vijand. Je leest het op hun gezichten. De pijn van toen niet helemaal gesleten. Het schitterende natuurgebied de ‘Palingbeek’ die rust uitstraalt. Langs de vele stille begraafplaatsen wandelen, is een ervaring die diepe indruk nalaat. Vormezele ligt er als stille getuige bij van wat ooit een enorm slagveld moet zijn geweest. Hierna splitsen we opnieuw van onze vrienden die de lange afstand bewandelen. Tot slot trekken we nog door Zillebeke. Zalig is het hier tussen de natuur en we passeren enkele dierenboerderijen. Hetgeen nog rest in onze knapzak wordt aan hen gegeven. Het behoeft geen uitleg dat de diertjes gretig toehapten. Het mocht ook voor een keertje, hier geen bordje met verboden erop. Dan kom je Ieper binnen. Menig mens had hierbij een krop in de keel. De ervaring, het applaus en de felicitaties die men je soms toeroept worden er graag bijgenomen.”

Na afloop konden we maar weinig indrukken kwijt in onze wandelboekjes, aangezien het grootste gedeelte van de voorziene pagina, reeds was ingenomen door een grote sticker ter zake. Toch werden enkele woordjes genoteerd: ‘K: Ieper – Vormezele – Zillebeke – Ieper. J: Mini: 4de Dag= Ieper.’

1 opmerking:

  1. Het binnenwandelen in Ieper liet inderdaad een indruk na: niet alleen om het gepresteerde maar ook omdat men weet hoe deze streek geleden heeft onder het oorlogsgeweld. De eer is aan hen die streden en niet aan de wandelaar die nog amper beseft wat daar heeft plaatsgevonden. ♥

    BeantwoordenVerwijderen