maandag 12 oktober 2020

390: Diest, Zaterdag 10 september 2016, 20,538 km. (7952,063 km.)

“Hierna het relaas inzake onze belevenissen en bezienswaardigheden, tijdens een wandeltocht langsheen een gedeelte van het Wandelnetwerk de Merode. Een tocht met start en aankomst te Diest. Vooraf ging het via bus en trein tot aan het station van Diest, startplaats van deze geplande wandeling. We konden dan ook na de heenreis, deze tocht aanvangen ter hoogte van het wandelknooppunt 284 aan de overzijde van de spoorweg te Diest. Aan het station namen we de voetgangersbrug over de spoorweg, om aan de overzijde het knooppunt 284 aan te treffen ter hoogte van de Fort Leopoldlaan. We konden vrijwel dadelijk beginnen aan een beklimming via een grindweg schuin rechts doorheen Fort Leopold, waarbij we een gedeelte volgden van het Vliegveld Wandelpad. Naarmate we aan hoogte wonnen, kregen we rechts zicht op het vliegveld van Schaffen. Na een bocht naar links ging het in dalende lijn door een stukje bos. Eenmaal deze zone achter de rug troffen we knooppunt 263 aan op het kruispunt van Fort Leopold en de Lazarijstraat. Een wegel leidde ons nadien tussen akkers en weiden naar het even verder gesitueerde knooppunt 413 aan de kruising van de Merelstraat en de Vennestraat. We stapten verder op een grindweg naar links, de Vennestraat verder door om op die manier opnieuw bos te betreden.

Wat verderop verlieten we de Vennestraat naar rechts via het eerste bospad en betraden we het natuurgebied Dassenaarde. We volgden een bospad tot we opnieuw een T-kruising bereikten, om daar links aan te houden en zo opnieuw de Vennestraat te volgen tot we terug de openbare weg konden opgaan in de Klappijstraat. Over korte afstand deze straat naar links bewandelend troffen we knooppunt 337 aan. Voorbij dit knooppunt hielden we dezelfde richting aan om over grotere afstand de Klappijstraat te volgen en dit tot aan het knooppunt 63, alwaar we bezijden de weg een kapelletje aantroffen. Het kleine bouwwerk was voorzien van een rustbank, waar we van de gelegenheid gebruik maakten een hapje te eten. Na deze lunchpauze begaven we ons opnieuw op weg. We verlieten het knooppunt 63 naar rechts, om via een asfaltweg, de Asdonkstraat, ons te begeven naar het volgende knooppunt, met name 268. We bevonden ons trouwens toen op een gedeelte van de Drieprovinciënroute, een fietsomloop van 63 km. Toen we even later, rechts van de weg een brede grindweg aantroffen, ging het nagenoeg haaks rechts weg van de Asdonkstraat. Nadien ging het linksaf verder langsheen een wegel langs de rand van een stukje boszone. Uiteindelijk troffen we het knooppunt 268 aan, om er links een wegeltje op te gaan dat leidde naar de Asdonkstraat.

We troffen er het wandelknooppunt 311 aan ter hoogte van het Bolhuiskapelleke. Aan dit kapelletje dienden we rechts af te draaien, teneinde opnieuw via een breed grindpad verder te wandelen langs de rand van een bos. We bereikten zo het knooppunt 46, om er rechtdoor verder te gaan naar het knooppunt 307, nog altijd via de Asdonkstraat. Op het einde van de Asdonkstraat bereikten we ter hoogte van het knooppunt 307 de straat Goor en dit aan de Kiewithoeve. Het was ondertussen 12:45 uur geworden, de hoogste tijd voor een kopje koffie. We genoten dan ook van een wandelpauze op het buitenterras van deze horecazaak. Na deze onderbreking volgden we nog even rechtdoor Goor tot aan het knooppunt 200 net voorbij de Kiewithoeve. We konden er de aanduidingen waarnemen dat we ons bevonden op de Louis Verbeeckroute (52 km) en de VTB-VAB Fietsroute (31 km). Net voorbij de hoeve ging het dan ook via Goor op een asfaltweg linksaf, richting knooppunt 95. Net voorbij een rechts gelegen bosje, ging het op een grindweg rechtsaf, verder langs de bosrand. Na een haakse bocht naar links, bereikten we even verder het kruispunt met de Heidestraat.

Over korte afstand ging het naar links, om dan aan de overzijde de Wouwerstraat in te gaan en in de eerste bocht, aan knooppunt 95, rechtdoor aan te houden om zo de drukke Engsbergseweg aan te treffen. We bevonden ons toen aan het wandelknooppunt 197. Aan de overzijde van de weg ging onze wandeltocht verder via Heuvelken, om er op een T-kruising aan knooppunt 308, links aan te houden, eveneens in Heuvelken. Nog steeds de straat verder volgend bereikten we vrij vlug het volgende knooppunt, 194, eveneens in Heuvelken, om daar scherp links aan te houden. In dezelfde straat kregen we dan knooppunt 201 om er rechtsaf verder te wandelen op een asfaltwegje. Inmiddels de klok van 13:35 uur voorbij hielden we er even halt voor een hapje. Het einde van de weg bereikt, hielden we links in Oudebaan, om even verder halt te houden ter hoogte van het kerkhof van Scherpenheuvel-Zichem. Net voorbij het kerkhof ging het naar rechts om de Turnhoutsebaan te kruisen en aan de overzijde een bosdreef in te gaan. Even later ging het op een kruising van boswegen ter hoogte van het knooppunt 249 naar links, waarna we de openbare weg opgingen in Hoornblaas. Even naar links en dan opnieuw rechtsaf in een volgende dreef. We betraden het natuurgebied Catselt. Na een haakse bocht naar rechts, verlieten we via een wandelpoortje het gebied en kwamen in de Katsenberg, een smalle asfaltweg.

Daar ging onze wandeltocht naar links, om geruime tijd later een driehoekig pleintje aan te treffen. We verlieten er de openbare weg om rechts een veldweg op te gaan, de Molenweg. Tussen het gebladerte troffen we nadien het knooppunt 250 aan, om er gewoon rechtdoor verder te wandelen op een pad. We betraden op die manier de Demerbroeken. Tenslotte kwamen we opnieuw aan op ditmaal de verharde Molenweg, om er rechtsaf te draaien. Op het einde van de Molenweg draaiden we haaks linksaf en overschreden via een brugje de Demer. We hadden toen reeds knooppunt 407 aangetroffen. Zo kwamen we uit op de Dorpsstraat van Molenstede. We konden er een kunstwerkje bekijken op de parking tegenover de kerk. Aan de overzijde van de straat ging onze wandelroute verder in de Broekstraat. Ter hoogte van een bocht naar rechts, verlieten we de Broekstraat via een veldweg links. We kregen een klein stukje bos te verwerken, om nadien opnieuw uit te komen in de Broekstraat. We hielden links tot we het kruispunt aantroffen met de Hellestraat, aan het knooppunt 252. We bleven rechtdoor verder gaan, kruisten opnieuw de Turnhoutsebaan om aan de overzijde verder te gaan via een pad doorheen de Broekbossen, via de Holleweg.

Na het bereiken van knooppunt 282, hielden we dezelfde richting aan om uiteindelijk opnieuw de openbare weg te bereiken in de Diesterestraat, alwaar we rechts afdraaiden, stilaan richting centrum van Diest. Langzaam dalend kwamen we in de Lazarijstraat, bekend vanaf de start van de wandeling, om zo terug de spoorweg te bereiken aan de Fort Leopoldlaan. We overschreden nogmaals de spoorweg via de voetgangersbrug, om dan tegenover het station even een drankpauze in te lassen in het Spoorcafé omstreeks 16:15 uur. We bevonden ons toen in de nabijheid van knooppunt 373 rechtover het station. Na deze laatste wandelpauze, begaven we ons naar links om er wandelknooppunt 424 aan te treffen. Vanaf dit punt volgden we een lokale wandelroute, aangegeven door oranje tekens en trokken we doorheen het Warandepark om even verder aan te komen ter hoogte van de ingang van het Provinciedomein Halve Maan. We troffen er een welgekomen hot-dog kraam en genoten even later van een smakelijke hap. Als afsluiter van onze tocht wandelden we nog even doorheen het domein om stilaan terug te keren naar het station van Diest. Het was dan ook reeds 18:15 uur toen we het station bereikten en om 18:31 uur onze terugreis konden aanvangen, na 27384 stappen en 20,538 afgelegde wandelkilometers."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten