dinsdag 11 augustus 2020

330: Lier, Zondag 08 maart 2015, 19,8 km. (6703,829 km.)



“Een volgend wandelverhaal brengt ons naar Lier, waar we een wandeltocht ondernamen, beschreven in de Dagstappergids Oost-Vlaanderen. Deze wandeling verkreeg in de gids als titel: ‘Tussen de Itterbeek en de Grote Nete’. De totale wandelafstand bedraagt 24,9 km, doch kon onderweg worden verkort tot 19,8 km. De aanbevolen startplaats bevond zich ter hoogte van het station in Lier, doch in de nabijheid kon worden geparkeerd op het Leopoldplein. Nadat we onze wagen hadden geparkeerd en na een broodje vooraf ter plaatse, konden we aan deze dagtocht beginnen. We vertrokken aan het station en staken het Leopoldplein over, om dan linksaf te wandelen en 200 m verder rechtsaf. We staken dan de Afleidingsvaart over, om onmiddellijk links de stadsvest te volgen tot we de wit-rode tekens verkregen van de GR12. Op die manier kwamen we even later aan de Lisperpoort. We stapten verder langs de vest om het Spui te bereiken, waarna we de vest verlieten naar rechts langs het water. Ter hoogte van een T-splitsing ging het rechtsaf, over een brug om aan de overzijde links de Mosdijk te bewandelen langs het water. We verkregen hier een prachtig zicht op de Sint-Gummaruskerk van Lier. Op het einde van de Mosdijk wandelden we via de Aragonstraat naar de Vismarkt.

Verder gaand langs het water kwamen we bij de Hoge Brug terecht. We staken de straat over en gingen rechtdoor op het Felix Timmermansplein. Aan het einde van het plein ging het nadien via de Papegaaistraat naar het Zimmerplein. Daar konden we even van nabij de beroemde Zimmertoren bekijken alsook de Gevangenpoort. We hielden dezelfde richting aan en gingen door de Schapenkoppenstraat, waar we een mooi kunstwerk konden bekijken, voorstellend een schaapherder met zijn kudde. We gingen nog even verder rechtdoor om dan rechtsaf te wandelen en via een poortje het begijnhof binnen te treden. We bevonden ons aldaar op de Grachtkant. Her eerste straatje rechts, de Pompstraat liet ons kennis maken met de begijnhofkerk. Nadien zetten we onze tocht verder naar links in de Sint-Margarethastraat, om vervolgens het smalste straatje te passeren, het Hemdsmouwken. Na al die bezienswaardigheden verlieten we via een poort het begijnhof om de vest naar links op te gaan. Via een brug staken we het water over en gingen verder naar links. Een T-splitsing verder ging het rechtsaf en betraden we de Netelaan naar rechts om zo de Molbrug te bereiken.

We staken de Nete over om aan de overkant naar rechts een geasfalteerd fietspad te bewandelen. We stapten naast de Nete en gingen onder de ringweg R16 door tot voorbij een bedrijfsgebouw met een hoge schoorsteen. Daar volgden we een asfaltweg naar links en lieten we de Nete achter ons. Op de Kanaaldijk ging het linksaf, onder de brug door om even verder de kanaalbrug Anderstad te bereiken. We wandelden rechtdoor verder tot aan een kapelletje, waar we links een mooie lindendreef insloegen, de Wolfslei. Deze asfaltweg ging wat later over in een aardeweg, waarna we een beek overschreden op de grens met Duffel. Langs tal van veld- en graswegen kwamen we uiteindelijk aan een hofgracht, waar we de wandeling konden inkorten. Bijgevolg volgden we daar rechtdoor een betonweg over zowat 500 m, tot aan een hoogspanningscabine. We bevonden ons opnieuw op de beschreven route en hadden dus de wandeling behoorlijk verkort. Ondertussen hadden we dan ook de wit-rode markeringen van de GR12 verlaten. Aan de cabine ging onze wandeling linksaf, waarna we de Itterbeek overstaken.

We gingen de rechts gelegen Kruisstraat in, om nadien ter hoogte van een kapelletje de Liersebaan over te steken. Zowat 100 m verder dienden we de drukke Aarschotsesteenweg (N10) te dwarsen, gelukkig kon dit veilig via een oversteekplaats. Aan de overkant wandelden we verder in Spreet, over een afstand van ongeveer 2,4 km. We kwamen voorbij een kwekerij van eetbare bloemen en kruiden, waarna de weg een scherpe bocht naar links maakte. Tussen de landerijen door en langs tal van boerderijen, naderden we het Fort van Lier, dat we in de verte konden waarnemen. Na een bocht naar rechts en vervolgens naar links, bereikten we de drukke Berlaarsesteenweg. Aan de overzijde stapten we de doodlopende Mushaag in, waarna we de spoorweg Antwerpen – Aarschot bereikten. Over de spoorweg gingen we naar links en wandelden een tijdje evenwijdig aan de sporen, om zowat 200 m verder, ter hoogte van een bosje naar rechts de spoorweg te verlaten. Gekomen ter hoogte van een vijver, gingen we linksaf het bos in, om even later opnieuw de reeds vernoemde spoorweg te bereiken. Ditmaal ging onze tocht verder via een asfaltweg tot aan de slotgracht van het Jezuïtenhof, alwaar we ons begaven in de Neerloop, een mooie dreef die leidde tot aan het Netekanaal. We hielden links aan tot de kanaalbrug aan de Berlaarsesteenweg.

Via een stel trappen beklommen we de brug over het Netekanaal en staken vervolgens het kanaal over. Het voorziene wandeltraject zou ons aan de overzijde naar rechts sturen om verder te wandelen langsheen het Netekanaal, doch daarvan zagen we af. We gingen bijgevolg aan de overzijde van de brug rechtdoor, teneinde via de Berlaarsesteenweg naar het centrum van Lier te stappen. Korte tijd nadien bereikten we dan ook het eindpunt van de wandeling.”

1 opmerking:

  1. Een wandeling in de streek van de Schapekoppen, het mag er zijn.
    Veel bezienswaardigheden zijn altijd welkom ♥

    BeantwoordenVerwijderen