zaterdag 30 mei 2020

263: Sinaai, Zaterdag 13 april 2013, 19,5 km. (5236,979 km.)



“Een licht bewolkte zaterdagochtend, voldoende reden om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Ditmaal kozen we als wandeldoel Sinaai, alwaar we het parcours zouden volgen van een wandeling uit de Dagstappergids Oost-Vlaanderen. Deze tocht werd in de wandelgids omschreven als volgt: ‘Reynaert achterna in het land van Waas’. Deze tocht bedroeg 19,5 km en ging van start ter hoogte van het treinstation van Sinaai. Over geruime afstand zouden we kennis kunnen maken met de Streek-GR Reynaertland. Na een hapje en drankje ter hoogte van de startplaats konden we op weg, in de hoop dat de bewolking in de loop van de dag zou verdwijnen en plaats maken voor heel wat zonneschijn.

We gingen aldus van start ter hoogte van het stationsgebouw van Sinaai, dat net als veel andere stations, niet langer toegankelijk is. Het gebouw zou onderdak geven aan de Zwitserse Treinclub. Vanaf de startplaats bevonden we ons op het traject van de Landschapsfietsroute van Sinaai en wandelden doorheen de Pater Christophestraat. Ter hoogte van het eerste kruispunt ging het naar rechts en zowat 10 m verder bereikten we het parcours van de Streek-GR Reynaertland. Geruime tijd zouden we nu de ogen richten op de geel-rode markeringen. We stapten langsheen een stukje bosgebied rechts, terwijl we links zicht kregen op enkele hoogspanningsmasten. We vorderden via de Haneweestraat en de Luitentuitstraat om daarna de Oude Heirweg op te gaan, weldra een veldweg. Af en toe kregen we enkele toegangshekken te zien en bereikten tenslotte de Hulstbaan, ter hoogte van een kruisbeeld. We volgden over korte afstand de Hulstbaan, waarbij we de Lysdonckhoeve passeerden. Net voorbij deze voormalige hoeve bereikten we de rechts gelegen Leestraat.

We bemerkten nu een kaarsrechte kasseiweg, gelegen naast de Leebeek. Op het einde van deze weg situeerde zich het kruispunt met de rechts gelegen Leebrugstraat en links de Heirstraat. Een bordje met de vermelding Leebrugpad troffen we aan bezijden de weg. We staken echter het kruispunt over en wandelden verder langsheen de Leebeek, ditmaal via een wandelpad. Wat verder mondde de Leebeek uit in de Moervaart, alwaar we via een brugje de Leebeek overgingen om vervolgens de Moervaart te volgen naar rechts tot aan de Sinaaibrug. Gekomen ter hoogte van deze brug, ging het niet over de Moervaart, maar wel naar rechts, om via de Keizerstraat de wijk Zwaanaarde te bereiken. In een klein plantsoen konden we het bronzen kunstwerk bewonderen van de Schaapherder met hond, van de hand van Frans Heirbaut. Jozef Smekens, de laatste schaapherder uit de streek zou daarvoor model hebben gestaan. We wandelden verder via de links gelegen Weimanstraat tot we kwamen ter hoogte van een veldweg rechts.

Via deze veldweg overschreden we wat later de Fondatiebeek en bleven dezelfde richting aanhouden tot we de Cadzandstraat hadden bereikt. We wandelden deze straat naar rechts in en volgden hierbij het traject van de provinciale wandelroute ‘Fondatie van Boudelo’. Een mooi kasseiwegje, met een paar bochten naar links en rechts, liet ons ondertussen genieten van de zon. We wandelden doorheen een mooi stukje natuur, tot we Hondsnest bereikten. We verkregen aldaar opnieuw de aanduiding dat we ons bevonden op de Streek-GR Reynaertland. We gingen de Hondsneststraat voorbij en wandelden nog altijd over de Cadzandstraat, tot we het einde daarvan hadden bereikt. Aldaar, ter hoogte van een splitsing, dienden we de links gelegen Waterstraat in te gaan. We konden er even verpozen ter hoogte van een mooi kruisbeeld. We staken even verder de Ransbeek over en wandelden via de Waterstraat tot aan een kruispunt ter hoogte van een brug over de beek.

Nog steeds de geel-rode tekens volgend, staken we de brug over, teneinde via de Palingsgatstraat de Kemzekestraat te bereiken. Aldaar sloegen we rechtsaf en wandelden tot aan de kerk van Puivelde. Inmiddels was de bewolking zo goed als verdwenen en konden we de kerk bekijken, blakend in het zonlicht. Aan de kerk ging het naar rechts de Kruisstraat in, om later de links gelegen Weduwe Voswegel in te gaan. Op die manier ging het via een zanderige weg doorheen een mooi stuk natuur, de bossen van Puivelde. Afwisseld wandelden we tussen weilanden en stukken bos. Na enkele haakse bochten bereikten we de Boskapel, opgericht in 1920 ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Tevens in het een bedevaartsoord ter ere van O.-L.-Vrouw Troost in Nood. In de volksmond is deze kapel beter gekend als het ‘kapelleke van de bezekoek’.

Na een rustpauze aldaar zetten we ons wandeltocht verder. Via de verder gelegen Kouterstraat bereikten we een smal pad dat verliep langsheen de rand van een naaldbos. Even voorbij het bos stapten we verder via de Koutermolenstraat tot aan de spoorlijn Antwerpen-Gent. Eenmaal de spoorweg over, ging het rechtsaf om via het fietspad te wandelen naar het station van Sinaai. Meteen het einde van deze wandeling op zaterdag. Alhoewel eerder beperkt in afstand, konden we toch genieten van een mooie wandelstreek, niet ver van onze toenmalige thuishaven.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten