donderdag 23 april 2020

168: Wakken, Zaterdag 22 mei 2010, 24,8 km. (3352,511 km.)



Deze tocht werd voorheen in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 22/5/2010 – 8720 Wakken (West-Vlaanderen), Rondom Wakken – 6-12-18-24-30 km. Watewystappers Tielt. Start: Hondiuscentrum. Mooie natuurwandeling in de prachtige streek van Wakken, door Baliekouter. Langs de oude Leiearm en Kasteel Ter Lake, door heel wat veldwegels, onverharde paden en prachtige natuurdomeinen.’ Na afloop van deze wandeltocht, schreven we nog dezelfde avond een relaas, met betrekking tot de belevenissen onderweg, omstreeks 18:53 uur.

“Vandaag waren de weergoden ons gunstig gezind, met vooral veel zonneschijn. Daar zullen ze in Wakken (Dentergem) niet treurig om zijn geweest, aangezien daar een wandeling werd georganiseerd onder de titel Rondom Wakken. De organisatie was in handen van de Watewystappers uit Tielt. De startplaats bevond zich in het Cultureel Centrum, gelegen in het Hondiuspark. Toen we aldaar deze ochtend even voor acht uur aankwamen, vonden we een parkeerplaats op het terrein van een nabijgelegen bedrijf, uiteraard mits toestemming van de eigenaar. Even later konden we in de startzaal terecht en kregen er meteen een appelgebakje als gratis versnapering. Er kon worden gekozen uit de navolgende afstanden: 6, 12, 18, 24 of 30 km. Wij verkozen om deel te nemen aan de wandeling van 24 km, met een werkelijke afstand van 24,8 km. Na een hapje en een koffie konden we de wandeling aanvatten.

Bij het verlaten van het park, hadden we nog enigszins af te rekenen met wat bewolking en laaghangende mist, wat vooral een koud gevoel gaf tijdens het begin van de tocht. Het ging rechtsaf en na enkele stappen kwamen we langs één van de vele kapelletjes die onderweg te zien zouden zijn. Het eerste exemplaar, de kapel Devolder, zou reeds in de geschiedenis teruggaan tot omstreeks 1833. Het hoekje om troffen we reeds een tweede bouwwerkje aan en aldaar volgden we voor het eerst op de dag het André Demedtspad (een wandelroute van 10,6 km). Enkele woonstraten verderop kregen we voor het eerst een veldweg te verwerken en bevonden we ons tussen de weilanden en landerijen. De eerste kleine hoogteverschillen in het terrein waren merkbaar. Deze veldweg leidde ons terug naar de openbare weg, waar we links afsloegen in de richting van het Provinciedomein Baliekouter. Ter hoogte van de ingang van dit domein gingen de wandelaars van de 6 km naar rechts, terwijl de anderen links hun weg vervolgden. Hier troffen we de aanduidingen van de Mandelwandeling, vernoemd naar de Mandelbeek welke langsheen het domein verloopt.

We volgden hier in hoofdzaak graspaden doorheen de lage beplanting. Het verloop van het traject ging wat heen en weer doorheen het domein, waarna we even later het verloop van de Mandelbeek volgden. Via de achterzijde werd nadien het domein verlaten, om de drukke grote baan te dwarsen en aan de overzijde een landelijke weg op te gaan. We bevonden ons ondertussen op het grondgebied van Markegem. Na enkele honderden meters veranderde de landelijke weg in een verhard pad. Op die manier ging het in een wijde boog in de richting van het centrum van deze kleine gemeente. Bij het naderen van de dorpskom echter, kregen we vooreerst een eerste controlepost ter hoogte van zaal Pax te Markegem. De zon liet zich ondertussen reeds van haar beste kant zien, waardoor we aangenaam konden verpozen op het terrasje voor de zaal. Ondertussen hadden we reeds 6,6 km afgelegd.

Na de controle ging het vooreerst langs de kerk van Markegem, we namen er even de tijd om binnenin een kijkje te nemen. Vervolgens ging het verder en verlieten we de dorpskom. Een splitsing op het parcours gebood ons naar rechts te gaan, terwijl de wandelaars aan de 30 km, rechtdoor verder wandelden teneinde een bijkomende lus te wandelen. Ons traject werd gevolgd door de wandelaars van de 6, 12 en 18 km. We sloegen vervolgens een wegel in, die even verder veranderde in een tegelpad. Opnieuw wandelden we dwars doorheen de omliggende velden, waar ondertussen reeds tal van gewassen beginnen te groeien. Toen we opnieuw de openbare weg bereikten, verlieten de wandelaars van de 6 km ons voor de tweede maal en vervolgden naar rechts hun wandeling. De rest van de deelnemers ging in de andere richting. Er volgden nu rustige landelijke wegen, waarbij vooral werd gekeken naar de huizen en de voortuinen. Op het verder gelegen kruispunt troffen we een kapel aan in erbarmelijke staat. Het leek veeleer op een ruïne dan een kapel, waar het pleisterwerk afbrokkelde op de schamele stoelen en waar ruiten waren ingegooid. Jammer zoiets onderweg te moeten vaststellen.

Het ging hier rechtsaf, waarna de wandelaars van de 12 km ons even verder via een rechts gelegen weg verlieten. We bevonden ons ondertussen terug op het grondgebied van Wakken. Een lokale smederij zorgde voor enige interessante onderwerpen om te bekijken, waarbij vooral een paard en een gevelwerk toch op veel waardering konden rekenen van voorbijgaande wandelaars. Dat dit atelier zich bevond in de papegaaistraat, dat was niet moeilijk om waar te nemen. Een bocht verderop vonden we de aanwijzingen dat we de Kerstenburg ruiterroute volgden en die leidde ons op die manier het grondgebied binnen van Gottem (Deinze). Heel even slechts vertoefden we in deze gemeente, vermits het aan de volgende straat naar rechts ging en die ging naar de gelegen gemeente Oeselgem (Dentergem). Bij het binnenkomen van Oeselgem troffen we meteen een vijver aan, waar het traject van de wandeling netjes omheen liep. Zo konden we dit watergebied van alle kanten bekijken. Gekomen op de drukke Deinzestraat ging het vervolgens verder om even later een links gelegen zijweg op te gaan. Op die manier kwamen we even later terecht ter hoogte van de kerk van Oeselgem en de ernaast gelegen Mariagrot.

Ook hier namen we even de tijd om de kerk met een bezoekje te vereren en te zien hoe alles werd in gereedheid gebracht voor de communie. Tezelfdertijd waren we aangekomen aan het Ontmoetingscentrum Leieheem, waar we na 12,3 km een tweede controle kregen te verwerken. Ook hier namen we even de tijd om de inwendige mens wat te sterken en iets verfrissend te drinken. Na de tweede controle dienden we vooreerst een plaatselijke lus te bewandelen, hoofdzakelijk over het grondgebied van Oeselgem. Deze bijkomende omloop werd tevens gevolgd door de wandelaars aan de 30 km. Het ging dus bij een eerste passage alhier rechtdoor, terug in de richting van de drukke Deinzestraat. Aldaar ging het via een links gelegen wegel naar de erachter liggende verkaveling, waar in hoofdzaak nieuwbouw de dienst uitmaakte. Tal van grasmaaiers waren hier aan het werk, een getuige van het goede weer trouwens. Bij het verlaten van de verkaveling kwamen we opnieuw terecht op de Kerstenburg ruiterroute en sloegen rechtsaf om een landelijke weg te volgen.

Hierbij kwamen we langsheen de reeds eerder bemerkte vijver, doch ditmaal vervolgden we onze weg naar de Staatsbaan. Deze drukke weg werd een eerste maal gedwarst, waarna we de wandeling vervolgden aan de andere kant van de weg, via een landelijke weg. Korte tijd later dienden we voor een tweede keer deze drukke weg te dwarsen. Het ging nadien verder in de richting van de brug over de Leie. Hier kwamen we net aan toen een colonne oldtimers voorbij kwam gereden. Meteen de gelegenheid om enkele prachtige auto's te zien voorbijsnorren. Voor de brug ging het rechtsaf, waarna we terecht kwamen op het grondgebied van Zulte en daar de Leie Linkeroever volgden, luidens het geplaatste straatnaambord. Hierlangs heerste er druk fietsverkeer en waarschijnlijk volgden velen daar de Mandeldalroute, een fietstraject van 44 km. Geruime tijd volgden we nu een rustige weg, gelegen naast de waterloop, waarbij af en toe enkele kleine hoogteverschillen dienden te worden overschreden. Enkele statige binnenschepen konden worden bemerkt, om even later in de verte de kerk van Oeselgem te zien verschijnen. Kort alvorens de bebouwde kom werd bereikt, verlieten we het jaagpad langsheen de Leie en gingen onder een brug door. Enkele trappen hoger en we kwamen opnieuw uit ter hoogte van de dorpskerk en het Leieheem.

Een monument als aandenken aan het vroegere verloop van de Leie sierde hier de omgeving. Onze tweede rust in het Leieheem, brachten we door in de speeltuin achteraan het gebouw en anderen volgden dit voorbeeld. De afgelegde afstand was ondertussen opgelopen tot 18,2 km en restte ons nu nog een laatste gedeelte tot aan de eindstreep. Terug op pad, ging het ditmaal bij het verlaten van het Leieheem rechtsaf. Het hoekje om kwamen we terecht op een Trage Wandelweg, luidens de aangebrachte informatie. Het paadje dat we hier dienden te volgen, volgde het verloop van een rechts ervan gelegen watergebied. Onder de hoge bomen was het hier zalig wandelen en kijken naar de vissen welke af en toe boven het wateroppervlak te voorschijn kwamen. Na een tijdje ging het linksaf, terug via een landelijke weg, in de richting van het kasteel Te Lake. Hier stonden we even later weliswaar voor een gesloten hek, doch konden toch doorheen het traliewerk de pracht van het kasteel ervaren. Via de toegangsdreef tot het kasteel, ging het terug in de richting van de Leie Linkeroever, waar we opnieuw het grondgebied van Zulte bereikten en er de Mandeldalroute volgden.

Het jaagpad op die manier volgend, bereikten we het grondgebied van Wielsbeke. Juist na het overschrijden van deze grens, ging het rechtsaf in de richting van Wakken, waar we opnieuw het traject aantroffen van het André Demedtspad. We kwamen vervolgens langsheen een klein sas, waarna we terug Wakken hadden bereikt en de cirkel omheen deze gemeente bijna hadden voltooid. Via enkele woonstraten bereikten we later het centrum van de gemeente. Via een verhard pad bereikten we de achterzijde van het plaatselijke kerkhof. De wandeling ging vervolgens via de begraafplaats naar de voorzijde van de kerk. Aan de overkant van de weg situeerde zich een inrit naar een kasteeltje en hier troffen we info aangaande een nieuw wandeltraject, de Mohhonroute. Langsheen het kasteeltje ging het opnieuw naar het erachter gelegen Hondiuspark en kwam een einde aan deze zonnige en rustige dagtocht. Na het afstempelen van de wandelboekjes, genoten we nog even na in het zonnetje, in het gezelschap van tal van andere wandelaars.

Omstreeks 14 uur waren reeds 1255 deelnemers geteld en waarschijnlijk zouden nog tal van anderen de wandeling aanvatten. Even later konden we tevreden huiswaarts en kunnen we alvast uitkijken naar een zonnig vervolg van het Pinksterweekend. Vandaag konden we een wandeling beleven die met zorg was ingericht, duidelijk bewegwijzerd en met vooral verzorgde en ruime controleposten. Dankzij het weer hebben we bovendien genoten van enkele uren rustig wandelen in een mooie natuurlijke omgeving. Eén minpuntje echter, waarvoor de organisatie geen schuld treft, de fruitboer aan de aankomst was reeds volledig uitverkocht. Geen verse aardbeien dus voor de terugweg, een volgende keer meer geluk misschien...”

We sluiten het verhaal stilaan af met een blik in de vertrouwde wandelboekjes. ‘K: Rondom Wakken met een stralende zon, veel natuur en baantjes. Af en toe zag men een glimp van vijvers en de Leie. Goed verzorgd. J: Rustige wandeling doorheen Wakken, Markegem, Oeselgem, Zulte en Wielsbeke. Zeer zonnig wandelweer en alvast een mooi begin van het Pinksterweekend.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten