dinsdag 21 april 2020

163: Audresselles, Zondag 02 mei 2010, 15,2 km. (3239,711 km.)



Deze georganiseerde tocht werd voorheen in de wandelgids Marching kort aangekondigd als volgt: ‘France – Côte d’Opale, dimanche 2 mai – 11ème Rand’Opale, 8-15-25-32-40 km. Départs: Cap Gris Nez: Audresselles.’ Na een behouden thuiskomst en vooral na een periode in de droogkast te hebben doorgebracht, schreven we nog dezelfde avond het hierna weergegeven relaas, omstreeks 21:10 uur.

“Na het natte wandelpak van gisteren, was onze hoop vandaag gevestigd op een beetje betere weersomstandigheden. Toen we deze ochtend even na vijf uur ontwaakten, was het evenwel al hevig aan het regenen. Het beloofde dus andermaal een natte dag te worden, zoals nadien zou blijken. De reden dat onze dag zo vroeg begon, had te maken met de bestemming van vandaag. Onze wandelclub De Kwartels organiseerde immers een busreis, met als bestemming Audresselles (Cap Gris Nez in Frankrijk). Deze ochtend om iets na zeven uur, vertrokken dan ook twee bussen vanuit Assenede, richting Côte d'Opale. Onderweg niets dan regen en het zou de rest van de dag niet beter worden. Zelfs na onze aankomst omstreeks half tien deze ochtend, bleef het water met bakken uit de lucht vallen. Zij die hadden gehoopt op enkele opklaringen, zouden van een kale reis terugkeren. Toen we in Audresselles waren aangekomen, begaven we ons naar de startplaats, om daar algemene chaos vast te stellen. Gelijktijdig arriveerden aldaar namelijk een vijftal bussen uit ons Belgenland, voldoende om meteen de organisatie ter plaatse in het honderd te laten lopen. Van het kastje naar de muur gezonden, vonden we uiteindelijk de juiste tent om te voldoen aan de inschrijving.

Volgens plaatselijke info kon worden gekozen uit de volgende afstanden: 8, 15, 25, 32 of 40 km. Gelet op de weersomstandigheden, de aard van het terrein en vooral omwille van het vertrekuur van de bussen, hadden we weinig andere keuze dan te kiezen voor het parcours van de 15 km. Nadien zou blijken dat, gelet op de gesteldheid van het parcours, dit een juiste keuze was geweest. Alvorens van start te gaan, konden we nog even een beetje genieten van een bekertje koffie en een chocoladebroodje, geschonken door de inrichters, met name Les Randonneurs de la Côte d'Opale. Even later konden we op weg voor de 11ème Rand'Opale. In kolonne ging het Audresselles uit via een landelijke weg, waarbij al dadelijk het niveauverschil in het terrein werd aangevoeld. Eens de bebouwde kom werd verlaten, volgde wat verder een onverharde weg en bleek algauw dat we vaak modder zouden te verwerken krijgen. Door het grote aantal deelnemers bleek al vlug dat de bodem was stuk gelopen en dat menig wandelaar een schuiver maakte. Waar het wegdek een beetje was verhard, troffen we grote plassen aan en was het een beetje laveren tussendoor. Zodra we de open velden bereikten, volgden we het verloop van de Sentier du Cap Gris Nez, een wandelparcours van 27 km, netjes aangeduid door houten bordjes.

Links en rechts bemerkten we het felle geel van de koolzaadvelden en nog opmerkelijker was de aanwezigheid van de vele bunkers, welke ooit deel uitmaakten van de befaamde Atlantikwal. Na een eindje wandelen, splitsten de wandelaars van de 8 km zich naar links af, terwijl de rest van het deelnemersveld rechtdoor aanhield. Na een goed uurtje regen en wind te hebben getrotseerd, bereikten we het dorp Audinghen. Tijd om een kopje koffie te nuttigen op een aangename manier, het is te zeggen, voorzien van een zitplaats, hetgeen we bij de start hadden moeten ontberen. Blijkbaar zijn de startplaatsen niet voorzien van deze accommodatie, zoals onze wandelclubs dit wel doen. Inzake organisatie kunnen de zuiderburen hier nog iets leren. Maar goed, we vonden een droog onderkomen in een plaatselijke brasserie, met name Le Vent du Nord, een toepasselijke naam voor de weersgesteldheid onderweg. De zaak zat zo goed als vol met Vlaamse wandelaars en de prijs was in verhouding, zo bleek later. Wat voor een koffie moest doorgaan, kostte een aardig bedragje. We konden evenwel een beetje op temperatuur komen en dat was toch ook al iets. Even later konden we om de hoek terecht in de plaatselijke school voor een eerste controle. Ook hier alweer aanschuiven langs een tafel, waar een kleinigheid kon worden geproefd, chocolade of een stukje fruit. Dranken konden er niet worden gekocht en zitplaatsen waren niet voorzien. Bovendien was het sanitair niet voorzien op de talrijke deelnemers.

Deze trend zou zich jammer genoeg doorzetten langsheen de rest van het traject. Na deze eerste halte, vervolgden wij onze tocht, opnieuw door de regen. De wandelaars die een langere afstand volgden dan 15 km, sloegen bij het verlaten van de school rechtsaf, op weg naar Audenbert. Wijzelf gingen naar links, langsheen de plaatselijke begraafplaats, om even verderop een rechts gelegen landelijke weg op te gaan. Hier volgden we het traject van twee wandelroutes, Entre les Caps en Entre les Monts. We trokken nu in de richting van de zee en dat was voelbaar aan de wind. Nog steeds zagen we nieuwe donkere wolken afkomen en het regenen hield niet op. De staat van het wegdek werd, naarmate de wandeling vorderde, steeds slechter. Af en toe dienden we zelfs over het veld te lopen om nog enigszins van een parcours te kunnen spreken. We kwamen herhaaldelijk langsheen bunkers en in de verte was zelfs een vuurtoren zichtbaar. Uiteindelijk kregen we zicht op de Cap Gris Nez, zij het uit de verte en deels gehuld in de nevel. We bereikten even verderop opnieuw de Sentier du Cap Gris Nez en deze volgend, bereikten we wat later een hoeve in Framezelle, alwaar we een tweede controle verkregen. Hier was het aanschuiven in een grote schuur, waar de wandelaars dicht op elkaar, enige beschutting zochten voor de regen. Van zitplaatsen was ook hier geen sprake, waardoor we noodgedwongen onze weg vervolgden.

Het laatste stuk van de wandeling, zou hoofdzakelijk langsheen de zee verlopen. Hoog boven het wateroppervlak volgden we het verloop van de kustlijn, waar we onder de indruk waren van de hoogte van de kliffen. Hier konden we van nabij enkele restanten van bunkers bekijken, alsook hoe op sommige plaatsen de kustlijn afbrokkelde als gevolg van het geweld van de zee. Langsheen deze vaak moeilijk begaanbare paden, verliep de GR120. De modder kleefde hier werkelijk aan de schoenen en dat maakte het stappen zwaarder. Sommige wandelaars hadden vaak moeite om hun evenwicht te behouden. Wat verderop bereikten we een kleine grot, waar het parcours in laatste instantie was gewijzigd, vermits het niet langer begaanbaar was omwille van de gevallen regen. Hier konden we even tot op het strand gaan om van nabij de zee te bekijken. Nadien draaide het parcours richting binnenland, weg van de kustlijn. Ondertussen begon het steeds harder te regenen en leek het einde van de wandeling plots heel veraf te zijn. We wandelden nu in de richting van het verderop gelegen Museum van de Atlantikwal, dat echter niet op het parcours was gelegen. Even voordien ging het rechtsaf en volgden we een dalende asfaltweg, in de richting van Audresselles.

Geruime tijd later bereikten we de eindstreep, doornat en tevreden dat we even later de bussen konden opzoeken. Informatie met betrekking tot het aantal deelnemers konden we nergens aantreffen. De omgeving waar we vandaag hadden gewandeld, kon uiteindelijk wel boeien en overtuigen, maar alleen al omwille van de bar slechte weersomstandigheden, waren we blij huiswaarts te kunnen gaan. Bij zonnig weer is het in deze omgeving vast en zeker een belevenis om er te wandelen. We hebben dan ook deze eerste kennismaking genoteerd en onszelf de belofte gemaakt, bij een andere gelegenheid de streek eens opnieuw met een bezoekje te vereren, zij het onder andere weersomstandigheden. Onze notities onderweg waren op het einde van de tocht herschapen in een nat vodje, waar amper nog iets kon worden gelezen. We hopen op een beetje zon om Audresselles op een andere manier te leren ontdekken, maar voor ons is het na dit weekend wel genoeg geweest.”

We eindigen dit wandelverhaal voor vandaag, met datgene te vermelden, wat kort na afloop van deze regenachtige tocht, werd neergeschreven in de respectievelijke wandelboekjes. ‘K: Een prachtig maar uitgeregend landschap rond Cap Gris-Nez. Geen al te beste organisatie. J: Regen, regen, … regen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten