donderdag 19 maart 2020

059: Torhout, Zondag 01 maart 2009, 20,6 km. (1067,51 km.)


Een wandeling waaraan we in maart 2009 deelnamen en welke van start ging in Torhout. Deze tocht werd toen voorheen in de wandelgids Marching, als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 01/03/2009 – 8820 Torhout (West-Vlaanderen) – 25ste Verloren Kost Tocht – Jubileumeditie – 4-8-14-20-26-35-50 km. WSJV Nacht Van Vlaanderen. Start: Sporthal. Ongeëvenaarde zwerftocht door het Houtland en de kasteeldomeinen van Wijnendale en Aertrijke. Vanaf de 14 km gaan alle afstanden door het Verloren Kostdomein.’ Na afloop van deze wandeling werd door de vrouw des huizes het navolgende wandelrelaas geschreven, op zondag 01 maart 2009 omstreeks 17:21 uur.

“De lokroep van de natuur was vandaag sterker dan de vermoeidheid, die we aanvankelijk voelden. Dus togen we richting Torhout, bekend van de festivalweide. De 25ste Verloren Kost tocht vierde zijn jubileumeditie. Tegen de klok van 15 uur stond het aantal wandelaars op meer dan 3000 deelnemers. De wandeling was prima georganiseerd en telkens men een bezienswaardigheid ging passeren, werd dat ook vermeld op een geel bordje met de nodige info. De Verloren Kost tocht is in de allereerste plaats een unieke zwerftocht door de ongerepte Houtlandse natuur. Als eerste wandelden we door het Warandepark, waar de Warandebeek het grillige bos doorsnijdt. Maar wat bleek, dat dit eerder een Duits militair kerkhof is geweest, nu is het een rustig bos. Daarna bewandelden we De Groene  62. Een prachtig wandelpad, aangelegd op de route van de opgedoekte spoorlijn Oostende - Torhout. Kilometers lang zover het oog reikt.

Zodoende passeerden we het oude stationnetje van Wijnendale, dat na restauratie nu een moderne taverne onder het dak heeft. Helaas zouden we het bos van Wijnendale moeten missen. Dat was enkel bereikbaar wanneer men de 35 km stapte, waar wij echter vanaf zagen, aangezien er voor vandaag al twee wandeldagen aan vooraf gingen. Na een eerste ruststop, ging het richting Kasteel de Maere, zoals de volksmond het noemt, maar het staat ook bekend als het Kasteel van Aertrijcke. Dit sprookjesachtig domein werd in 1864 opgetrokken door Baron August de Maere, grondlegger van de Zeebrugse haven. In de tuin er omheen vindt men heel wat uitheemse boomsoorten. Na dit gebied ging het richting Verloren Kost domein. Een ongerept natuurgebied, dat dit jaar uitzonderlijk voor de wandelaars opengesteld werd. Dit domein strekte zich vroeger uit van Torhout centrum tot Aartrijke. Eertijds zou het een vooruitgeschoven verdedigingspost van het kasteel Wijnendale geweest zijn, die later geen enkel nut bleek te hebben. Vandaar de naam: Verloren kost.

We gingen door het gehucht ’t Hoge en Don Bosco, om weer een rustplaats op onze weg te vinden. De zaal zat afgeladen vol, omdat eender welke afstand hier zijn controle kreeg. In het tuintje staat een Vredespaal, opgericht door een Japanse kunstenares en dit als herdenking aan de atoombom op Hiroshima. Wij schonken er even aandacht aan, om vervolgens de laatste km aan te vangen. Deze ging langs de Gheldersbeke, een restant van de oude stadsomwalling, om over te lopen in het Ravenhof. Het Ravenhof gaat terug tot de oudste stadsgeschiedenis van Torhout. Het was toen een omwalde site met opper- en neerhof bewoond door notabelen. Vermoedelijk bestaat deze al van voor de stadswording van Torhout. Zo kwamen we aan in zaal De Mast, om voldaan terug te kijken op een goed gevuld weekend. Op drie dagen tijd wandelden we 55,1 km. Wij zijn toe aan een rustige week in afwachting van het volgende weekend.”

Teneinde dit wandelverhaal af te sluiten, nemen we nog even de wandelboekjes bij de hand en zien dat daarin de volgende eerste indrukken werden weergegeven: ‘K: Torhout, kasteel d’Aertrijcke, De Maere, Warandepark, Groene 62, Gheldersbeke en Ravenhof. Goed verzorgd met de infobordjes. J: Wandeling vanuit Torhout; door het Park Warande, langs de Route 62 en door het domein Aertrijcke. Vervolgens via het Verloren Kost Domein terug richting Torhout. Mooie afsluiter van een driedaags wandelweekend.’

1 opmerking:

  1. Wat ik altijd opmerk zijn de gegeven namen. Waarschijnlijk zijn deze ontstaan aan het gebied errond. ♥

    BeantwoordenVerwijderen