donderdag 19 maart 2020

060: Damme, Zaterdag 07 maart 2009, 19,7 km. (1087,21 km.)



Een tocht waaraan we deelnamen op 07 maart 2009. Deze wandeling, welke destijds van start ging te Damme, werd voorheen in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd en omschreven: ‘Zaterdag – Samedi 07/03/2009 – 8340 Damme (West-Vlaanderen) – Pannenkoekentocht – 6-12-20 km. De Frisse Stappers Brugge. Start: Gemeenteschool. Wandeling door de polders en fort van Beieren. Iedere deelnemer krijgt gratis 2 pannenkoeken.’ Na afloop schreef wandelmaatje het hierna weergegeven relaas, op zaterdag 07 maart 2009 omstreeks 17:29 uur.

“Damme, dat stond vandaag in onze agenda. Dus trokken we met ‘De Frisse Stappers’ uit Brugge op een 20 km tocht. We schreven ons in, in de kelder van het stadhuis en wandelden even door het mooie pittoreske dorpje. Damme wordt ook wel het boekendorp genoemd, vele restaurantjes fleuren de straten op. Algauw ging het richting polders, maar eerst passeerden we één van de boegbeelden van Damme, met name de Schellemolen. We volgden een tijdje de Damse vaart en gingen dan het Provinciaal domein ‘Het fort van Beieren’ in. Hier viel het op, dat rond de bomen de  klimop welig tiert. Het groeit mee helemaal tot de top. Het oorspronkelijk kasteel is verdwenen, maar de natuur spreekt nog voor zich. Een eerste lus diende hier gevolgd te worden, om in de volgende gemeente uit te komen. Koolkerke met een klein oppervlak maar boordevol natuur. Na even gepauzeerd te hebben op de controle,  maakten we een grote lus in en door deze gemeente.

Hoe langer hoe meer wandelaars kwamen opdagen en het werd bijzonder druk onderweg. Links of rechts, eender waar men keek liepen groepjes mensen. We kwamen uit op dezelfde rust, namen even wat tijd voor onszelf en trokken weer verder. Deels opnieuw langs de vaart, om de oude stadswallen die dienst doen als overstromingsgebied, even te verkennen. Toen we daarna richting einde trokken, kwamen we midden in de driedaagse van West-Vlaanderen terecht. Enkele wielerliefhebbers stonden te kijken. In een flits is iedereen voorbij, maar het is mij toch gelukt een kleine opname te maken. De laatste kilometers kwamen in zicht en dat werd tijd. Alles was een beetje stroef verlopen, de temperaturen, het parcours en de benen. Het liet zich voelen allemaal, want het was bijzonder fris. We draaiden naar het centrum, om de kerk die gerestaureerd wordt, te bekijken en waar omheen wat beeldende kunst staat. Door een wirwar van straatjes waren we bij het einde van deze tocht gekomen. Heel aangenaam was het dan ook, toen we bij aankomst allen vergast werden op twee lekkere pannenkoeken met suiker. Dat we deze geste enorm waarderen mag ook gezegd worden.”

We onthouden jullie alvast ook niet onze eerste indrukken na afloop van de wandeling, welke trouwens werden toevertrouwd aan de wandelboekjes. Ook ditmaal gaat het slechts om een eerste indruk ter zake. ‘K: Tocht door Damme, Fort van Beieren, domein Koolkerke en langsheen de Damse Vaart. Twee pannenkoeken als traktatie. J: Wandeling doorheen Damme en Koolkerke. Langs de Damse Vaart, door het Fort van Beieren en het centrum van Damme. Bij afloop gratis twee pannenkoeken per wandelaar. Somber en bewolkt weertje.’

1 opmerking:

  1. Wandeling langs het water, het kalmeert al is er het soms te druk ☼

    BeantwoordenVerwijderen