woensdag 18 maart 2020

058: Breskens, Zaterdag 28 februari 2009, 20 km. (1046,91 km.)



Deze tocht ging destijds van start in Breskens en dateert reeds van februari 2009. De tocht net over de grens, werd voorheen in de wandelgids Marching, als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag 28 februari 2009 – Jubileumtocht ZWB – 5-10-15-20 of 30 kilometer. Wandelen langs de Schelde en door de duinen van Zeeuws Vlaanderen. Kom ook genieten! Startplaats: Verenigingsgebouw de Uitkomst. Gratis toegang tot visserijmuseum op vertoon van inschrijfkaart.’ Na afloop werd door wandelmaatje het volgende verslagje geschreven, op zaterdag 28 februari 2009 omstreeks 16:17 uur.

“In de wandelgids stond de volgende aankondiging: ‘Jubileumtocht ZWB. 5/10/15/20 of 30 kilometer. Wandelen langs de Schelde en door de duinen van Zeeuws Vlaanderen. Kom ook meegenieten!!!’ Dat deden we, je kan een tocht mooi noemen of prachtig. Deze echter willen we als schitterend beschrijven. De wandel- en fietspaden in Nederland zijn dingen om U tegen te zeggen. Je voelt je er thuis en je geeft je ogen de kost. Soms komen ze wat raar uit de hoek, zo noemen ze steegjes lanen, ze geven hun gemeente gewoon een nummer en ze maken van elk gebeuren een dolle boel. Het was genieten, zeker weten. Wij kozen voor de 20 km. De eerste lus verliep even door de polders, onder de expresweg door om dan richting Westerschelde te trekken. Het pad daar noemt het Panoramapad en je kan er eindeloos blijven turen. Onderweg werden we herkend, niemand minder dan Patrick de auteur van BeNeLux-Up stapte een eindje met ons mee. Na een praatje en een eerste indruk van elkaar, namen wij even pauze om het landschap te bezichtigen. Dat mocht even want we gingen er flink vandoor, terwijl de zon haar best deed om onze dag te kleuren.

Vervolgens passeerden we het havengebied, om zo door de bebouwde kom in het gebouw ‘De Uitkomst‘ binnen te komen. Dus volgde een koffie en koek, om vervolgens opnieuw op weg te gaan. De tweede lus van 10 km ging eerst voorbij het voetgangers- en fietsveer naar Vlissingen en zo bereikten we de duinen. De mooie vuurtoren kon je al van in de verte zien staan. Naarmate hij dichter kwam, werd hij steeds mooier en statiger. Een baken voor de scheepvaart en een streling voor het oog. Eens we hem voorbij waren, gingen we alweer richting Breskens, langs rustige baantjes en straten met de typische huisjes en de gemoedelijke mensen die steeds een ‘hallo’ klaar hebben. Eén ding staat vast, daar in Zeeuws Vlaanderen zien ze ons vast nog terug.”

Uiteraard vergeten we ook niet datgene, wat na afloop van deze leuke tocht werd neergeschreven in de diverse wandelboekjes. Ziehier enkele eerste indrukken: ‘K: Schitterende tocht door Breskens. Langs de Westerschelde en de duinen in Zeeuws Vlaanderen; J: Jubileumtocht ingericht door de ZWB. Mooie wandeling doorheen de polders en langs de Westerschelde. Ontmoeting met Patrick van Beneluxwandelen. Pin van de ZWB gekocht.’

1 opmerking: