dinsdag 17 maart 2020

056: Puurs, Zondag 22 februari 2009, 23,9 km. (1012,41 km.)



De eerste ‘Nationale Wandeldag’ uit onze wandelloopbaan. Deze tocht werd voorheen aangekondigd via diverse kanalen, doch we vermelden hierna de aankondiging uit de wandelgids Marching, editie 2009. ‘Zondag – Dimanche 22/02/2009 – 2870 Puurs (Antwerpen) – Aktivia Nationale Wandeldag – 6-9-12-18-24-30-42 km. W.S.V. Ibis Puurs V.Z.W. – Start: Gemeentelijke Evenementenhal. Aaneenschakeling van landelijke wegen, afgewisseld met mooie natuurgebieden, kleine wegeltjes en bossen. Parcours doorkruisen het hartje van Klein-Brabant. Traditiegetrouw maken we het de wandelaar naar zijn zin. Ruime controleposten en een groep bereidwillige Ibissers wachten op u!’ Na afloop van deze eerste Nationale Wandeldag, waaraan we hadden deelgenomen, werd door wandelmaatje het hierna weergegeven wandelrelaas geschreven, op zondag 22 februari 2009 omstreeks 17:54 uur.

“Vandaag was het nationale wandeldag. De officiële opening voor het nieuwe wandelseizoen. Drie gemeenten deden hier aan mee: met name Beernem, Merelbeke en Puurs. Wij kozen voor deze laatste. Voor mij was het bekend terrein, maar voor maatje was het zijn eerste kennismaking met de provincie Antwerpen. De streek daar wordt ook Klein Brabant genoemd. Om precies negen uur vanmorgen gaf onze minister president Kris Peeters na een korte speech het startschot. Maatje altijd bij de pinken vroeg hem onze wandelboekjes te willen ondertekenen. De vriendelijke man deed dat met genoegen en na een hartelijk woord en een handdruk konden we op weg. De tocht verliep eerst door het ‘Hof Van Coolhem’, de oude hoeve staat er nog en het bos er omheen straalde rust uit. Spijtig genoeg werd de regen ook ons deel, maar we lieten het niet aan ons hart komen. Langs het afwisselend parcours van veldwegen, baantjes, natuur en bossen bereikten we Liezele. Deze gemeente is vooral bekend om het fort. Het stond ook gratis open voor de wandelaars en terwijl de VTM lustig filmde, bezochten wij het museum. Maatje is uitermate geïnteresseerd in al wat met WO 2 heeft te maken, dus voor hem was het zeker een must.

Na een eerste rustpost ging het dan richting Lippelo. Het uitgestrekte bos rond het gekende kasteel ‘Hof te Melis’ leidde ons door een prachtig stuk natuur. Zo ging het richting Buggenhout, alwaar het geografisch middelpunt van Vlaanderen ligt. Een soort van monument geeft deze plaats aan. Hier ligt het snijpunt van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brabant. Vervolgens wandelden we een klein stukje door Malderen en St. Amands om stilaan terug te keren richting Lippelo centrum. Na deze controle ging het gestaag door de akkers en velden met een uitgestrekt panorama. Toen kwam alweer de kerk van Puurs in zicht om terug aan te komen in het CC. De Kollebloem. Meteen hadden we 24 km onder onze zolen zien voorbij schuiven en hebben we dan ook vandaag onze eerste 1000 km overschreden. Na deze prestatie van vandaag en gisteren kijken we echter uit naar alweer een volgende wandeling.”

Naast de weergave van dit wandelverhaal, besteden we ook nog even aandacht aan datgene wat destijds werd toevertrouwd aan onze wandelboekjes. We geven dan ook deze info in de oorspronkelijke versie weer. ‘K: Sticker Nationale Wandeldag en handtekening minister president Peeters; J: Mooie tocht door Puurs, Liezele, Lippelo en Buggenhout. Bezoek aan het fort van Liezele. Tevens sticker en handtekening minister president Peeters.’

1 opmerking:

  1. Het was leuk die handtekening te krijgen, maar op zich val ik niet zo op deze man.
    De streek echter wel, de al bekende asperge is een streling voor de tong ♥

    BeantwoordenVerwijderen