dinsdag 17 maart 2020

055: Adegem, Zaterdag 21 februari 2009, 15 km. (988,51 km.)



Een wandelverhaal uit februari 2009. We namen toen deel aan een tocht, welke van start ging in Adegem. Deze wandeling werd voordien in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 21/02/2009 – 9991 Adegem (Oost-Vlaanderen) – Klaverbladwandeling – 7-14-21 km. W.K. Maldegem. Start: C.C. Den Hoogen Pad. Nieuw ingerichte lussentocht in niet-bewandeld gebied. Iedere lus is ongeveer 7 km. De omlopen gaan in en rond de weidse omgeving van Maldegem-Adegem. Rustig, landelijk gebied.’ Na afloop van deze rustige tocht in het Meetjesland, werd door wandelmaatje het hierna weergegeven wandelrelaas geschreven, op zaterdag 21 februari 2009 omstreeks 14:47 uur.

“Vandaag konden we alweer een deel van onze energie kwijt in een wandeling te Adegem. De stappers kwamen allen toe in het C.C. ‘Den Hoogen pad’ in het centrum van deze gemeente. De wandeling was opgedeeld in drie lussen, twee van 7,50 km en de derde 7,90 km. Het werd een rustige wandeling met duidelijk een iets zachtere temperatuur dan de voorbije weken. De klaverbladwandeling liep deels door twee gemeenten, Adegem zoals reeds vermeld en Maldegem. Adegem is bekend om zijn Canadees kerkhof dat we spijtig genoeg niet op onze wandeling troffen. We passeerden het slechts toen we richting thuis reden. De start verliep een stukje door industrieterrein, om dan over te gaan in rustige veldbaantjes, die de weilanden en akkers doorkruisen. Heel af en toe zagen we een wielertoerist of een auto passeren. De boer boert op zijn boerderij, dat wordt stilaan duidelijk. Getuige de meerdere mesthopen langs de weg.

Na de eerste lus konden we even vertoeven in de zeer aangename sporthal, die ons ten dienste stond. Een vlotte en vriendelijke bediening viel ons te beurt. De tweede lus bracht ons tot aan de Celiebrug, die over het afleidingskanaal rust. We wandelden er even over om te zien, dat aan de overkant een militair domein is gelegen. Men mag niet vergeten dat in beide wereldoorlogen hier bittere gevechten plaats hadden. In WO2  zouden uiteindelijk de Canadezen dit gebied bevrijden. Hoog op de mast staat een soldaat met een machinegeweer die over het gebied uitkijkt. We keerden dan op onze stappen terug om de route te volgen. Deze verliep geruime tijd langs het kanaal, onder het viaduct van de expresweg door, om zo richting rustpost te gaan. De derde lus hielden wij voor bekeken, want we willen onze overige energie sparen voor morgen. Dan is het ‘Nationale wandeldag’ en die willen we uiteraard niet missen. Waarheen we dan trekken leest u morgen wel.”

Ook besteden we nog heel even aandacht, aan datgene wat destijds kort na afloop van deze tocht, werd toevertrouwd aan de wandelboekjes. Ziehier alvast enkele korte indrukken ter zake: ‘K: Rustige kalme wandeling. Adegem, Maldegem, opgedeeld in drie lussen. Gekend om zijn Canadees kerkhof; J: Rustige wandeling doorheen de gemeenten Adegem en Maldegem. Telkens lussen tussen de zeven en acht kilometer. Deels langs het Afleidingskanaal, langs de Celiebrug, waar tijdens WOI en WOII zwaar werd gevochten. Eerste tocht als lid van Aktivia!’

1 opmerking:

  1. Adegem: mag beslist een grote stip/stop worden op onze landkaart, alleen al maar om te herdenken!

    BeantwoordenVerwijderen