maandag 16 maart 2020

049: Berlare, Zondag 25 januari 2009, 19,5 km. (885,83 km.)



Een tocht waaraan we deelnamen in januari 2009. Deze wandeling werd destijds in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 25/01/2009 – 9290 Berlare (Oost-Vlaanderen) – Scheldebroektochten – 6-9-12-18-24 km. Boerenkrijgstappers Overmere. Start: Festivalhal aan de oever van het Donkmeer. Eerste wandeling van het Drieluik van het Donkmeer. Deelnemers aan het volledige drieluik krijgen een mooi pakket lekkere streekbieren. Prachtige natuurwandeling tussen Donkmeer en Schelde, over veld- en boswegen, door meersen en Broekbossen. Gratis dreupel.’ Na afloop van deze aangename wandeling, werd door wandelmaatje het hierna weergegeven wandelverhaal geschreven, op zondag 25 januari 2009 omstreeks 16:26 uur.

“Startplaats vandaag voor een 19,50 km lange tocht was Overmere. Gekend om zijn Donkmeer. Met meer dan 2500 deelnemers mag men dit geslaagd noemen. De inrichtende club voert de naam ‘De Boerenkrijgstappers’. Gelukkig moesten we geen veldslag uitvechten,  maar het werd wel een krachtmeting met de schrille wind. Vaak rukte hij aan onze hoofden, maar het parcours was zo mooi uitgestippeld, dat men dit gauw vergeet. Dit alles kadert in het drieluik van het Donkmeer 2009. Wandelt men ze alle drie, krijgt men een pakket met streekbieren. Het vertrek begon in de comfortabele ‘Festivalhal’ aan het Donkmeer. De parking en het onthaal waren dik in orde.

Na enkele honderden meters werden we getrakteerd op een ‘dreupel’. Er was de keuze tussen Oude Klare, citroen- of bessenjenever. Na een Ad Fundum waren we warm genoeg om eraan te beginnen. Het werd een gevarieerde tocht door de winterse bossen en velden tussen Donkmeer en Schelde. Het Scheldebroek dient dan ook als wachtbekken mocht de rivier ooit buiten zijn oevers treden. Nu is het een prachtig natuurgebied. Ver van het dagelijkse leven en de drukte. Het Donkmeer zelf is weids uitgestrekt en levert in de zomer de gelegenheid aan veel kampeerders om hier hun caravan of tent neer te poten. Dit seizoen levert het enkel mooie wandelingen in een uitzonderlijke natuur op. Heel af en toe moet men wel eens een baan of centrum, zoals Berlare doorlopen maar dat is een peulschil om zo weer de natuur erachter te ontdekken.”

Om af te ronden, laten we nog even kijken in onze wandelboekjes, welke zoals gewoonlijk na het einde van de tocht werden voorzien van enkele eerste indrukken. Zie hierna alvast voor enkele eerste indrukken: ‘K: Overmere, Berlare, Donkmeer. Scheldebroeken. Prachtige natuur. J: Prachtige tocht door de Scheldebroeken en bossen. Gratis dreupel onderweg. Eerste wandeling van het drieluik Donkmeer 2009’.

1 opmerking: