vrijdag 13 maart 2020

038: Gent, Zaterdag 13 december 2008, 12,3 km. (710,44 km.)



Een tocht tijdens de maand december 2008 en welke van start ging in de vooravond. Deze wandeling, doorheen een feestelijk verlicht Gent, werd voorheen in het wandelboek Marching als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – samedi 13/12/2008 – 9000 Gent (Oost-Vlaanderen) – Gent bij Nacht – 6-9-12 km. Florastappers Gent VZW. Start: KAHO Campus Rabot. Een sfeervolle wandeling in het historische en pittoreske Gent, langs vele bezienswaardigheden en oude stadsgedeelten. Genieten door Gent in een unieke kerstsfeer. Gratis toegift zolang de voorraad strekt.’ Naderhand, na afloop van deze ijskoude stadswandeling, het navolgende wandelrelaas op zaterdag 13 december 2008 omstreeks 21:47 uur.

“Vandaag speelden wij als het ware een thuismatch, vermits de Florastappers een avondwandeling hadden georganiseerd, met name ‘Gent by night’. Afspraak voor de start werd gegeven in het KAHO in de Gebroeders Desmetstraat, ter hoogte van het Rabot. Bij een temperatuur van ongeveer 1° C, doch een gevoelstemperatuur die veel lager aanvoelde, trokken wij omstreeks half vijf op pad. De tocht leidde door de oude binnenstad en naarmate de duisternis haar intrede deed, konden wij meer en meer genieten van de feestverlichting. De tocht begon, zoals reeds vermeld ter hoogte van het KAHO en liep via de achterzijde van de school in de richting van de Elyzeese Velden. Daar ging het linksaf naar de Noordstraat om het gekende Prinsenhof binnen te gaan. Via tal van steegjes ging de wandeling verder naar het Gravensteen. Langs enkele vitrines werd de weg vervolgd via de gekende Graslei en Korenlei. Een ommetje langs de Sint Michielshelling, bracht de deelnemers in de drukke Veldstraat. Tussen de kooplustigen ging het richting oud Justitiepaleis.

Na een splitsing van de 6, 9 en 12 km, volgden wij de laatste route langs de Lindelei en Predikherenlei naar de universiteit van Gent. Een ommetje langs het Sint Pietersplein deed ons nadien verder wandelen langs Ter Platen, het Muinkpark en het gekende Zuid. Via opnieuw enkele winkelstraten, leidde de weg langs de oude Minardschouwburg, de Kalandeberg, tot aan de Reep, waar een pauze was voorzien in het Sint Bavo-instituut. Na een hapje en een drankje zetten wij onze tocht verder via het Sint Baafsplein (Kerstmarkt), het Gouden Leeuwplein (IJspiste) en de Korenmarkt in de richting van Sint Jacobs. Na een rondgang langs de nieuwe jachthaven van Gent, leidde het parcours via Sint Macharius, naar de Vrijdagmarkt, het Oudburg en het Patershol terug naar de plaats van de start. Al bij al een geslaagde tocht doorheen een feestelijk verlicht Gent. Bij onze aankomst bemerkten wij dat reeds bijna drieduizend wandelaars een identieke indruk hadden opgedaan van deze stad bij nacht. Ondanks de koude buitenlucht, een wandeling voor herhaling vatbaar.”

Dit wandelverslag zou echter onvolledig zijn, mochten hier onze eigen eerste indrukken, neergeschreven in de wandelboekjes, ontbreken. Ziehier wat we na afloop aan het papier toevertrouwden: ‘K: Avondwandeling door Gent. Vertrek aan Rabot en langs het oude stadsgedeelte. Maar ook door het centrum, langs de kerstmarkt en het Patershol. Mooie tocht maar berekoud! J: Mooie wandeling doorheen een feestelijk verlicht Gent, bij een ijskoude buitentemperatuur. Eerste tocht in het donker.’

1 opmerking:

  1. Gent: 8 jaar heeft het mijn thuis geweest, het verveelde nooit. Mede door deze wandeling zag men deze stad door andere ogen en toch volgens de foto blijkt dat men zichzelf kan tegenkomen ♥

    BeantwoordenVerwijderen