zaterdag 12 september 2020

356: Antwerpen, Zaterdag 15 augustus 2015, 18,507 km. (7237,713 km.)

“Antwerpen was ditmaal de bestemming voor een dagje wandelen. De dag begon dan ook vrij vroeg met een autorit richting Linkeroever, waarna we via de tram de bekende Groenplaats in Antwerpen bereikten. Een eerste wandeling, over een afstand van ongeveer 8,5 km, verkreeg als titel ‘Museumroute Antwerpen’. We begaven ons dan ook vanaf de Groenplaats naar de Meir, tot aan het kruispunt met de Wapper, waar we inpikten vanaf punt 13 op de route. Bijgevolg wandelden we rechtsaf de Wapper in, langs het Rubenshuis, waar de schilder Pieter Paul Rubens zowat 25 jaar verbleef. Op het einde van de Wapper staken we de Schuttershofstraat over naar de Maria Pijpelincxstraat. We konden er de indrukwekkende Stadsschouwburg bekijken. Via de Graanmarkt kwamen we aan de kleinere Bourlaschouwburg, een toertje omheen het gebouw leidde naar de Komedieplaats. Doorheen de Huidevettersstraat kwamen we in de Lange Gasthuisstraat, om er voorbij het museum Mayer van den Bergh te wandelen. In het museum bevindt zich het beroemde schilderij van Pieter Breughel de Oude, de ‘Dulle Griet’. Enkele huizen verderop troffen we het Maagdenhuismuseum aan, een museum gewijd aan de geschiedenis van de vondelingen- en wezenzorg.

We staken het Mechelse Plein over, na een blik te hebben geworpen op het standbeeld van Willem Elsschot. Er tegenover bemerkten we de Studio Herman Teirlinck. Langs de Maarschalk Gérardstraat ging het naar de Terninckstraat, om er op een droehoekig pleintje het standbeeld aan te treffen van de schrijver Gerard Walschap. Wat verder staken we de Kasteelpleinstraat over, teneinde aan de overzijde via de Vrijheidstraat te wandelen tot op de Marnixplaats. Een heel druk kruispunt waar zowat acht straten elkaar ontmoeten. In het midden van het plein bevindt zich het monument ter nagedachtenis van de vrijmaking van de Schelde. We staken het plein over en gingen door de Karel Rogierstraat naar de Leopold De Waelplaats. Daar kregen we zicht op het belangrijkste museum van de stad, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Onze tocht verliep verder in de Leopold de Waelstraat, waarbij we in de verte de puntdaken van het nieuwe gerechtsgebouw konden zien. We kwamen wat verder aan op de Lambermontplaats, om daar de Kasteelstraat rechts in te gaan en zo de Waterpoort te bereiken.

We gingen onder de poort door en hielden de richting rechtdoor aan, waarbij we de Gedempte Zuiderdokken dwarsten en aan de overzijde terecht kwamen op de Waalse Kaai. We kregen er het Provinciaal Fotomuseum te zien en stapten verder langs de Waalse Kaai. Op de hoek met de Leuvenstraat troffen we het Museum van Hedendaagse Kust Antwerpen (MUHKA) aan. Nog altijd de Waalse Kaai verder volgend passeerden we het Zuiderpershuis aan de Timmerwerfstraat. We draaiden deze straat links in om onze route verder te volgen tot op de Scheldekaaien, waar we rechts dienden aan te houden. We staken over naar het wandelpad langs de waterkeringsmuur, om er links de Schelde te kunnen aanschouwen. We gingen voorbij het cafetaria van het Zuiderterras, een bootvormig gebouw, alsook bemerkten we rechts het toegangsgebouw tot de voetgangerstunnel. Tenslotte kwamen we aan het Steen, een restant van de vroegere burcht. We beklommen de helling en wandelden voorbij de ingang van het Steen naar het wandelterras. We verkregen er een uniek zicht op de Schelde en de skyline van Linkeroever en het Sint-Annastrand.

We gingen verder op het wandelpad naast de waterkeringsmuur en kwamen voorbij enkele museumschepen welke op het droge lagen. Op het einde van het wandelpad passeerden we het gebouw van het loodswezen en kwamen uiteindelijk terecht op het Eilandje. Rechts konden we het MAS zien. Gekomen ter hoogte van de verkeerslichten staken we over en volgden de Rijnkaai tot aan het Red Star Line Museum. De Red Star Line verscheepte meer dan drie miljoen passagiers vanuit Antwerpen naar de Verenigde Staten en Canada tussen 1873 en 1934. Na een bezoekje aan het museum ging onze tocht verder via de Montevideostraat en de rechts gelegen Kattendijkdok Westkaai. We dwarsten de Amsterdamstraat en via de Nassaustraat kwamen we aan het Museum aan de Stroom (MAS). We begaven ons nadien op het wandelpad tussen het Bonapartedok en de Sint-Aldegondiskaai naar rechts tot aan de Korte Zeevaartstraat. Aldaar ging het linksaf tot in de Adriaan Brouwerstraat, waar we langs het Brouwershuis kwamen. Destijds werd het drinkbaar water van hieruit verdeeld over de 24 brouwerijen in de buurt. We vervolgden onze tocht door de Adriaan Brouwerstraat, de Kriekenstraat en de Korte Schipperskapelstraat, om zo het Schipperskwartier te betreden.

Via de Oudemansstraat bereikten we de Sint-Paulusplaats, om daar de Sint-Paulusstraat over te steken en verder te wandelen in de Nosestraat tot op de Veemarkt. Aan de overzijde kozen we de Vleeshouwerstraat om op die maniet het Museum Vleeshuis voorbij te gaan. Vroeger was dit het gildehuis van de slagers. Korte tijd nadien kwamen we op de Grote Markt en stapten voorbij het stadhuis en het standbeeld van Brabo. We staken de Suikerrui over en begaven ons in de Hoogstraat welke we volgden tot de links gesitueerde Heilige Geeststraat. Op het einde van deze straat kwamen we op de Vrijdagmarkt terecht waar zich het Plantijn-Moretusmuseum bevindt. Tenslotte bereikten we wat verder de Groenplaats. De hoogste tijd om even de dorst te lessen. Gezien deze eerste wandeling ons even later zou leiden tot op de Meir, eindigden we hier deze tocht door de stad, vermits de tweede wandeltocht welke we hadden gekozen immers hier van start ging.

Na een verdiende rustpauze begonnen we aan een tweede wandeling, welke de titel verkreeg ‘Van oud naar nieuw Antwerpen’. Deze tocht zou ons uiteindelijk terug naar de parking op Linkeroever brengen en verliep over een afstand van 7,5 km. We gingen van start op de Groenplaats en stapten door de Groenkerkhofstraat, staken de Oude Koornmarkt over en gingen verder in de Reyndersstraat. Nadien ging het linksaf in de Hoogstraat waar we het voormalige Sint-Julianusgasthuis aantroffen, waar zich thans kunstgalerij De Zwarte Panter bevindt. We konden er binnen even genieten van een expositie en vonden er tevens een verwijzing naar de vroegere Pelgrimstafel. Eenmaal het einde van de Hoogstraat bereikt, ging het rechtsaf via de Sint-Jansvliet naar het toegangsgebouw van de voetgangerstunnel onder de Schelde. Via de roltrappen kwamen we in de lager gelegen tunnel, waar we ons toen bevonden op een diepte van 31,57 m. Zowat 572 m verder zouden we het einde van de tunnel bereiken. Eenmaal opnieuw op de begane grond op Linkeroever ging onze tocht rechtsaf, voorbij het monument ter ere van Koning Boudewijn.

We begaven ons nadien op het wandelpad naar rechts naar de oever van de Schelde. We verkregen er een uniek zicht op de stad Antwerpen. We wandelden verder op het wandelpad langs de Schelde en kwamen voorbij enkele jachtclubs alsook de jachthaven van Antwerpen. We begaven ons even verder naar rechts in de Jachthavenweg en troffen er camping De Molen aan, om tenslotte het Sint-Annastrand te bereiken. Op de hoek van de Jachthavenlaan en de Wandeldijkstraat bemerkten we de houten windmolen ’t Veertje. We staken de Gloriantlaan over en volgden verder de Scheldedijk over een afstand van ongeveer 500 m tot we een tweetal rustbanken aantroffen. Daar ging het tussen twee bareeltjes linksaf op een wandelweg tot aan de Noordscheldeweg. Aan de overzijde stapten we over de brede August Vermeylenlaan met rechts van ons het Sint-Annabos. Op het einde van de August Vermeylenlaan staken we de Charles de Costerlaan over en gingen via de Halewijnlaan even verder rechts de Paul Housmansstraat in. Ter hoogte van een bocht naar rechts, gingen we rechtdoor de zandvlakte op van de Middenvijver.

We wandelden er rechts naar de bomen en struiken tot we zowat 800 m verder de omheining aantroffen van het Natuurgebied Middenvijver. Over korte afstand ging het langs de omheining naar links tot aan een poortje voorzien van een plattegrond van het natuurgebied. Vanaf daar wandelden we over het brede grindpad en kregen mooie vergezichten over de aanwezig watergebieden. Aaan het einde van het natuurgebied kwamen we terecht op de Blancefloerlaan ter hoogte van de tramhaltes en parkings. Meteen het einde van een dagje stappen in Antwerpen. We sloten de dag dan ook af na exact 18,507 km stappen.”

1 opmerking:

  1. Dat is een stad eens anders bekijken. Bijzonder interessant en het leverde goede plaatjes op ♥

    BeantwoordenVerwijderen