dinsdag 15 september 2020

357: Berlaar, Zaterdag 22 augustus 2015, 18,609 km. (7256,322 km.)

“Vandaag waren we alweer toe aan de verkenning van een nieuw wandelnetwerk, met name het Wandelnetwerk Kempense Netevallei. We hadden dan ook voordien een tocht uitgestippeld met vertrek ter hoogte van het knooppunt 11, gesitueerd in de Rameyenstraat 168 te Berlaar. Eigenlijk situeerde de start zich in Gestel, een kleine deelgemeente van Berlaar. Na een ritje per auto, konden we een parkeerplaats vinden aan het knooppunt 75, zowat 200 m verwijderd van het knooppunt 11. We namen er alvast de tijd nog een hapje te eten alvorens we even later konden van start gaan. Een fel blauwe hemel deed ons uitkijken naar een aangename, maar vooral zonnige wandeling. Omstreeks 10:00 uur verlieten we dan ook ons voertuig en stapten een eindje terug naar het knooppunt 11 alwaar onze tocht begon. We passeerden dan ook de Lambertusplaats, waar we even een bezoek konden brengen aan de lokale Lambertuskerk en waar tevens de pastorie en een oude schandpaal waren te bekijken. Zo bereikten we even later knooppunt 11, waarbij we ondertussen reeds een gedeelte hadden gevolgd van het lokale Gestelpad (10 km). Aan het knooppunt verlieten we de openbare weg naar rechts en betraden een veldweg, welke ons leidde naar de dijk naast de Grote Nete. Het knooppunt 22 aangetroffen, konden we via enkele trappen bovenop de dijk komen, om daar naar rechts via een graspad het verloop van de Grote Nete te volgen.

Zowat 1 km verder ging het voorbij een eerste brug over de Nete, doch wij bleven dezelfde oever volgen, tot aan een volgend brugje, waar we de Grote Nete overstaken en verder wandelden op de andere oever. We gingen nu richting wandelknooppunt 60, enkele kilometers graspad en grindwegels verder. Na het aantreffen van het knooppunt 60 bleven we door middel van een grindpad nog steeds dezelfde oever volgen, tot we tenslotte, na reeds 4,8 km te hebben afgelegd, knooppunt 61 bereikten ter hoogte van ’t Schipke. Het was inmiddels 11:30 uur geworden, tijd voor een picknick en een kopje verse koffie. Na deze rustpauze konden we opnieuw op weg. We staken via de brug nogmaals de Grote Nete over en volgden naar links opnieuw de oever van de waterloop, via een veldweg richting knooppunt 67. Na het aantreffen van dit knooppunt hielden we dezelfde richting aan op weg naar knooppunt 42 en dit alweer door middel van een aangenaam begaanbaar graspad. Inmiddels zowat 7 km onderweg, bleven we vanaf knooppunt 42 nog steeds de oever van de Grote Nete volgen tot het 1 km verder gelegen wandelknooppunt 48. Ditmaal konden we deze tussenafstand overbruggen langs een breed grindpad.

Het laatste stukje genieten aan de oever van de Grote Nete eindigde ter hoogte van het knooppunt 49, na ongeveer 9 km te hebben afgelegd. We verlieten er dan ook de dijk naast de Grote Nete en begaven ons naar rechts, richting centrum van Itegem. We kwamen op die manier opnieuw terecht in de bewoonde wereld. Ondertussen de klok van 13:30 uur genaderd, hielden we even een drankpauze ter hoogte van de kerk in Itegem, waar café ’t Dorp borg stond voor een koele cola. We begaven ons na de korte rustpauze naar het wandelknooppunt 52 in de onmiddelijke nabijheid van de kerk, om daar rechtsaf verder te gaan via een kerkwegel doorheen een gedeelte woonwijk, richting knooppunt 47. Na ongeveer 10 km troffen we het knooppunt 47 aan in de Heksestraat, waar we rechtdoor aanhielden om zo een drukke weg te bereiken, met name de Heibergstraat. Over vrij korte afstand ging het op deze druk bereden weg naar rechts, tot we knoopunt 43 aantroffen. We draaiden rechts de Bevelsesteenweg op en bijna onmiddellijk erna opnieuw rechtsaf op een smalle betonweg tot aan het knooppunt 44.

Een links gelegen betonwegje bracht ons tot op de drukke Hooiweg, die over korte afstand naar links werd bewandeld tot aan het knooppunt 66. We gingen andermaal linksaf een veldweg op, waardoor we opnieuw terecht kwamen op de Bevelsesteenweg, die nu in de tegengestelde richting werd opgegaan. Het volgende kruispunt verlieten we de weg naar rechts. Korte tijd nadien hielden we even een picknickpauze ter hoogte van de frituur ‘De Acht Zaligheden’. Een mooi dreef rechts wat verder liet ons langzaam maar zeker stappen naar het knooppunt 68. We staken de weg over om aan de overkant een veldweg in te gaan, tussen de maïsvelden door. Amper 300 m verder troffen we reeds knooppunt 69 aan. Een grindpad rechtdoor bracht ons tot de Gestelsesteenweg, welke we nagenoeg, mits enkele richtingsveranderingen volgden tot bijna aan het knooppunt 76. We bewandelden er ondertussen een gedeelte van de LF50b Jeugdherbergroute, alsook de Diamantroute van 30 km. Zo kwamen we ter hoogte van het kasteel Rameyen. In de buurt een mooie kapel en dat liet toe om op een picknickbankje te genieten van de laatste broodjes in de rugzak. We waren de klok van 16:00 uur voorbij en reeds 16,1 km ver.

Na deze laatste rustpauze ging het nog even rechtdoor, om dan een asfaltwegje links in te slaan, waar we de aanduidingen aantroffen inzake de Schooltuinroute (21 km). Een halve kilometer verder noteerden we de passage aan knooppunt 74 en daar werd een rechts gelegen bosdreef ingegaan, die ons tenslotte opnieuw liet aankomen aan het knooppunt 75, alwaar we even vroeger op de dag ons voertuig hadden geparkeerd. Meteen het einde van een mooie en zonnige wandeldag. We sloten de tocht dan ook af na 24812 stappen, 18,609 km wandelen in een tijd van 4.32.38 uur.”

1 opmerking:

  1. Bij elke wandeling gaan we ervoor en dus vullen we het verhalenboek gretig aan ♥

    BeantwoordenVerwijderen