donderdag 10 september 2020

355: Leuven, Zaterdag 08 augustus 2015, 16,547 km. (7219,206 km.)

“Ditmaal kozen we als wandelbestemming Leuven, teneinde daar de stad op een andere manier te verkennen. Via de dienst toerisme verkregen we enkele wandelbrochures ‘Op stap in Leuven’, waarvan een eerste de titel verkreeg ‘Verken Leuven’. Deze tocht van ongeveer 4 km ging van start ter hoogte van de Grote Markt. We konden er onmiddellijk het prachtige stadhuis bekijken alsook de Sint-Pieterskerk in de nabijheid. Even verder in de Naamsestraat 22 passeerden we de universiteitshal, waar momenteel de diensten zijn ondergebracht van het rectoraat. We zetten onze tocht verder naar de Oude Markt, alwaar we even op de bank plaats konden nemen naast het beeld van de kotmadam. Even verder bereikten we het Pater Damiaanplein en kregen zicht op de Sint-Antoniuskapel. Een bezoekje mocht niet ontbreken vermits we in de crypte het graf konden bekijken van Pater Damiaan. Vervolgens wandelden we verder tot aan het Redingenhof in de nabijheid van de Dijle. Een opmerkelijk kunstwerk viel daar te bekijken, met name de Dijle-Eend, een drinkfontein. Na even te hebben geproefd van het water, gingen we opnieuw op weg.

We wandelden een stukje doorheen het Dijlepark, om nadien terecht te komen in het Groot Begijnhof. Opvallend hier was een bezoek aan de Sint-Jan-De-Doperkerk. Via de Wolvenpoort ging onze verkenningstocht verder langs het Van Dale-College en het Atrecht-College om op die manier de Sint-Michielskerk op onze weg aan te treffen in de Naamsestraat. Uiteraard mocht ook hier een bezoek niet ontbreken. Een volgend item op weg doorheen de stad betrof het Paria-Theresia-College en even verder het Pauscollege. We overschreden het Hogeschoolplein en kwamen voorbij de huisbrouwerij Domus, gevestigd in de Tiensestraat. Om de hoek troffen we het M-Museum aan, waarna we gingen tot op het Mgr. Ladeuzeplein. Daar konden we de indrukwekkende Universiteits-bibliotheek aantreffen, alsook de zogeheten totem. Een 23 m hoge naald met daarboven een enorme juweelkever van de hand van Jan Fabre. Stilaan naderden we het einde van deze eerste wandeling doorheen Leuven, na een passage voorbij de schouwburg en aankomst op het Rector de Somerplein. We troffen er het beeld aan van Fons Sapientiae, symboom voor de Leuvense student, uit het Latijn, ‘Bron van Wijsheid’.

Een tweede wandelbrochure, met als titel ‘Kerk en Co’, bevatte een beschreven wandelparcours van zowat 6 km en ging opnieuw van start op de Grote Markt. Enkele reeds beschreven items bevonden zich eveneens op dit tweede traject, doch daarover ditmaal geen uitleg. We vertrokken dus opnieuw op de Grote Markt en wandelden ditmaal gewoon voorbij het stadhuis, de Sint-Pieterskerk om ons te begeven naar de Abdij Sint-Geertrui, de Sint-Geertruikerk en het Klein-Begijnhof, alles gestitueerd ter hoogte van de Halfmaartstraat. Na het bezichtigen van de gebouwen begonnen we aan een lange beklimming naar de hoger gelegen Abdij Keizersberg. Een mooi en aangenaam park konden we even van nabij verkennen, alvorens nadien terug af te dalen naar het lager gelegen centrum. Een volgende bezienswaardigheid, waarnaar we alvast uitkeken, betrof de Sint-Jacobskerk. Jammer genoeg niet toegankelijk op het moment van onze passage. We eindigden dan ook vroeger dan gepland deze tweede wandeling doorheen de stad, vermits het verder beschreven parcours ons opnieuw zou leiden langs tal van gebouwen, reeds opgenomen in de eerste brochure.

We kuierden dan maar op eigen initiatief wat verder doorheen het centrum, namen hier en daar de tijd voor een hapje en een drankje, doch lieten niet na om ook het winkelcentrum van nabij te bekijken. Uiteindelijk bracht onze tocht ons tenslotte terug tot aan het station van Leuven, alwaar we de terugreis via het spoor konden aanvangen. Onze stadswandeling eindigde dan ook na 22063 stappen, 16,547 km afgelegde afstand in een tijd van 04.10.46 uur.”

1 opmerking: