zaterdag 2 mei 2020

197: Beverst, Zaterdag 09 oktober 2010, 21,5 km. (3975,298 km.)



Deze georganiseerde tocht werd in de wandelgids Marching aangekondigd als volgt: ‘Zaterdag – Samedi 9/10/2010 – 3740 Beverst (Limburg), Zwart Willemke-tocht – 3-6-8-12-16-21 km. TFW De Pettemboeren. Start: Ontmoetingscentrum Beterveld. Hulde aan typische dorpsfiguur, keuterboerke met oncomfortabele behuizing. Bos, heide, weiland, beemden waar Willemke de koeien hoedde. Den Ossenstal een vroegere jeneverstokerij.’ Na afloop schreven we nog dezelfde avond een relaas inzake de bezienswaardigheden onderweg, omstreeks 18:46 uur.

“Voor vandaag werd zonnig herfstweer aangekondigd, een goede reden vonden wij, om deze ochtend koers te zetten richting Limburg. Aldaar zouden wij deelnemen aan een wandeltocht, met de welklinkende naam Zwart Willemke-tocht, een organisatie van de wandelclub De Pettemboeren. De plaats van afspraak was gesitueerd in het Ontmoetingscentrum Beterveld, gelegen naast de kerk van Schoonbeek. Wij vonden er met gemak parkeerplaats op het grasveld omheen de kerk en konden wat later terecht in de ruime startzaal, annex sporthal. Deze wandeling stond in het teken van een typische dorpsfiguur, keuterboerke. Het traject zou ons leiden langsheen heide, weiland, bossen en beemden, waar Willemke de koeien hoedde... althans zo werd aangekondigd. We namen voor de start de tijd om een hapje te eten en alvast te proeven van de plaatselijke koffie. Even later, na een laatste blik op het plan van de omloop, trokken we op pad.

Er kon worden gekozen uit diverse afstanden: 4, 6, 9, 12, 15 of 21 km. We opteerden voor de 21 km, met een werkelijke afstand van 21,5 km. Onze tocht zou bestaan uit drie lussen van respectievelijk 7,5 – 5 en 9 km, met telkens een controle in de startzaal. We verlieten het Ontmoetingscentrum bij de aanvang van de eerste lus naar links, om ons te begeven in de aanpalende verkaveling. Onderweg doken de eerste kapelletjes op bezijden de rijbaan. Sommige maakten zelfs deel uit van de omheining en waren ingewerkt in het metselwerk van de muren. Via enkele woonstraten, waar tal van kastanjebomen waren aangeplant, ging het in de richting van het Domeinbos Schoonbeek. Hier zouden we het grootste gedeelte van de eerste lus doorbrengen, iets waar we enkel maar tevreden konden over zijn. Al onmiddellijk na het betreden van deze groene zone, dienden we enkele smalle bospaden te volgen, tussen de lage beplanting. Tal van gekleurde zwammen konden worden opgemerkt en ook nu alweer konden we genieten van het spel van licht en schaduw doorheen het bladerdek van de bomen.

Ontelbare schakeringen van kleuren spreidden zich tentoon, gaande van groen, over bruin, naar geel en zelfs rood. Het is meer dan duidelijk geworden dat de herfst zijn intrede heeft gedaan, ook in het bos. Af en toe bereikten we een wat meer open plek in het bos en veranderde het pad in een bredere dreef. Het traject van de wandeling veranderde vaak van richting en leek hierbij alle paden en dreven van het bos te willen volgen. Binnen de kortst mogelijke tijd verlies je op die manier elk gevoel van oriëntatie, maar uiteindelijk hoefden we toch maar de pijlen te volgen, so what? Het is opmerkelijk hoe rustig het is om te wandelen doorheen de bossen, vooral wanneer nevel en mist zijn opgetrokken en de zon alle moeite doet om wat leven in de natuur te brengen. Voortdurend hoorden we het geritsel van de afgevallen bladeren, of het gekraak onder de schoenen van de noten en eikels die zich op de paden bevonden. Onderweg kwamen we langsheen enkele splitsingen, waarbij de wandelaars van de 4, 9, 12, 15 of 21 km telkens een andere richting werden uitgezonden, om op die manier het bos in elke richting te doorkruisen.

Vaak ontmoetten we elkaar een tijdje nadien op hetzelfde pad. Een stukje hooiland ging aan het oog voorbij bij het wandelen langsheen de rand van het bos. Na een goed uurtje wandelen, bereikten we de rand van het bos, alwaar zich een Mariakapel bevond, die we toch even van nabij konden bekijken. Wat verder bereikten we de openbare weg en volgden we een tweetal woonstraten, tot we waren aanbeland bij de kerk van Schoonbeek om een eerste pauze te nemen tijdens de wandeling. We waren ondertussen 7,5 km ver, tijd dus om de koude chocomelk te degusteren... Onze tweede lus begon naar rechts, met als gevolg dat we een stukje bebouwde kom kregen te verwerken. Ever verder ging het rechtsaf, langsheen het plaatselijke jeugdhuis en volgden we een rustige landelijke weg tussen de weilanden. Ook hier de rust van deze landelijke omgeving, welke zich koesterde in het herfstzonnetje. Wat later bereikten we een veldweg en die leidde ons in de richting van een maïsveld, waar we uiteindelijk dwars doorheen dienden te gaan.

Enkele rode linten bakenden het pad af en zo trokken we tussen de stengels, in de richting van het domeinbos Schoonbeek. We volgden tal van kleinere boswegels, die af en toe op- en neerwaarts gingen. Ditmaal bevonden we ons in een totaal andere zone van het bosgebied, waar het zalig was om te vertoeven. Ook ditmaal volgden even later wat bredere dreven. Eenmaal de rand van het bos bereikt, volgden we over korte afstand de openbare weg, waar we een eindje het traject volgden van de LF50a Jeugdherbergroute. Gelukkig vonden we enkele honderden meters verder opnieuw een veldweg rechts van de weg en konden we de drukke baan verlaten. We bereikten dezelfde plek waar we reeds tijdens de eerste lus waren langsgekomen en volgden een stukje domeinbos, tot we de Mariakapel bereikten. We volgden dan dezelfde terugweg naar de controlepost. Deze tweede lus was merkelijk korter dan de eerste en bedroeg slechts 5 km. Na een kort oponthoud in de sporthal, begonnen we nadien aan de derde lus, ditmaal over een afstand van 9 km.

We gingen opnieuw naar rechts en volgden dezelfde weg als tijdens de aanvang van het tweede gedeelte van de wandeling. Toen we even later een splitsing bereikten, wandelden we ditmaal niet in de richting van het Jeugdhuis, doch in de richting van Beverst. We volgden een nogal drukke weg, gelukkig via het trottoir en de gelijkgrondse berm, tot aan de spoorweg, juist voor het begin van de bebouwde kom van Beverst. Juist voor de spoorweg, sloegen we een links gelegen grindweg in en die bracht ons naar een bosgebied. We wandelden een tijdje evenwijdig met de spoorlijn. We volgden een zanderig pad tussen lage beplanting, in de richting van de enkele woningen. Gekomen aan de volgende overweg, ging het haaks linksaf en konden we via een grindweg terug naar de open velden wandelen. We bereikten uiteindelijk weiland, alwaar we rechtsaf gingen via een kleine wegel en vervolgens een klein stukje bos konden doortrekken. Rechts in de verte zagen we de kerk van Beverst en de ervoor liggende weilanden.

Enkele beekjes werden overgestoken, met opvallend helder water. We vonden er wat verder een landelijke, kronkelende weg, welke ons langs tal van weilanden leidde. Grazende koeien, enkele paarden, dit alles blakend in het zonnetje, wat kan een mens meer verlangen tijdens een wandeltocht. Enkele overblijfselen van een afgezaagde boom, waren nu ten prooi aan ontelbare zwammen. Er wordt in de natuur dus ook aan recyclage gedaan. Terwijl wij deze rustige weggetjes volgden, werd het deelnemersveld opnieuw her en der een andere richting uitgezonden, mits enkele splitsingen op het parcours. Weinig later bevonden we ons zo goed als alleen op het traject van de 21 km en wandelden op die manier tot aan de grensscheiding met Bilzen. Juist voor de grens met deze gemeente, ging het opnieuw via een rechts gelegen veldweg, doorheen een klein stukje aanpalend bos. De erachter gelegen landelijke weg werd bereikt en die voerde ons voor het laatst in de richting van het domeinbos Schoonbeek.

Ter hoogte van een plaatselijke manege, volgden we een zandweg recht het bos in. Voor het laatst konden we nog even genieten van enkele prachtige dreven en bospaden, alvorens we nadien de openbare weg bereikten en stilaan afzakten in de richting van de aankomst. Tot slot verliep het parcours nog door een stukje nieuwbouwwijk, om uiteindelijk de kerk van Schoonbeek te bereiken. We kunnen vandaag tevreden terugblikken op deze mooie natuurwandeling, waarbij elke lus ruim was voorzien van voldoende bos- en natuurgebied. Rustige landelijke wegen alwaar we konden genieten van de rust, waarnaar tijdens het weekend zo vaak wordt uitgekeken. Als men ons ooit de vraag stelt waar Zwart Willemke heeft geleefd, kunnen we met een tevreden gevoel terugblikken op deze mooie wandeltocht van de Pettemboeren...”

We sluiten dit wandelhoofdstuk vandaag dan ook af, met een blik in de respectievelijke wandelboekjes. ‘K: Stille maar simpele wandeling. Bos en landelijke wegen. Afstand klopte niet. Zonnig herfstweer. J: Mooie en rustige wandeling doorheen het Domeinbos Schoonbeek en omgeving. Zonnig herfstweer!!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten