vrijdag 24 april 2020

172: Kinderdijk, Zaterdag 05 juni 2010, 20,095 km. (3439,051 km.)



Deze georganiseerde tocht werd in de wandelgids Marching als volgt aangekondigd: ‘Molenwaardtocht 5 juni 2010 Kinderdijk (Nl) – Afstanden: 5-10-15-20-30-40-50 km. Startplaats: Partycentrum ‘De Klok’. Het wereldberoemde molengebied van Kinderdijk is geplaatst op de Unesco werelderfgoedlijst.’ Na een behouden terugkeer, schreven we nog dezelfde avond een relaas, met betrekking tot de bezienswaardigheden onderweg, omstreeks 19:45 uur.

“Voor vandaag, was ons reeds de voorbije dagen zonnig weer beloofd. We vonden dit dan ook een ideale gelegenheid om nog eens op stap te gaan bij de noorderburen. Deze ochtend vertrokken we dan ook heel vroeg richting Kinderdijk, om aldaar deel te nemen aan de Molenwaardtocht. Op weg naar deze locatie konden we reeds genieten van een aangenaam zonnetje. Bij onze aankomst omstreeks acht uur, konden we parkeren op de parking van een nabijgelegen bedrijf, dit op aanwijzen van de organisatie. Even later vonden we op korte wandelafstand het Partycentrum De Klok. Deze aangename startzaal was versierd met enkele retro-artikelen en gaf reeds een idee van wat we tijdens de wandeling zouden te zien krijgen: molens zoveel we maar konden verlangen. Na de inschrijvingsformaliteiten, namen we vooreerst nog even de tijd om iets te eten en alvast het parcours van naderbij te bekijken. Er kon worden gekozen uit de volgende afstanden: 5, 10, 15, 20, 30, 40 of 50 km. We vonden 20 km voldoende voor vandaag en kregen dan ook een plannetje voor onderweg, waarop vermeld de te nemen straten, alsook de tussenafstanden, uitgedrukt in meter. Bovendien werd het parcours aangeduid door middel van gekleurde vierkante bordjes: rood (rechtsaf), geel (linksaf) en tenslotte wit (rechtdoor).

In het begin was het even wennen, maar al heel vlug was dit een aangename manier van wandelen, zoals nadien zou blijken. De inrichtende club, WSV Kinderdijk, kon alleen maar hopen op een talrijke opkomst, gelet op de aantrekkelijke weersomstandigheden. Even later konden we op weg. We verlieten het Partycentrum De Klok in Kinderdijk (gem. Nieuw Lekkerland), en volgden naar rechts de hoofdstraat (Molenstraat). Wat verderop veranderde de naam van deze druk bereden weg in West-Kinderdijk. We konden al onmiddellijk genieten van de kleine typische Hollandse huisjes en kregen ook links van de weg een eerste aanblik over de talrijke molens van Kinderdijk. De Hoge Boezem van de Nederwaard, een uniek en mooi watergebied kon worden overschouwd. Terwijl we deze weg bewandelden, volgden we gedeeltelijk het traject van de Waal en Devel route en de LF2b Stedenroute. Even later verlieten we Kinderdijk en betraden het grondgebied van Alblasserdam. Na ongeveer anderhalve kilometer de hoofdweg te hebben gevolgd, sloegen we de links gelegen Molenkade in. Algauw ondervonden we dat het daar rustig wandelen was, weg van het autoverkeer.

We bemerkten de aanduidingen van een LAW-pad, met name het Grote Rivierenpad. Enkele honderden meters verder namen we een rechts gelegen bruggetje over de Molensingel, waar we afscheid namen van de wandelaars aan de 5 km, welke rechtdoor hun weg vervolgden. Hier ging het voor ons langsheen enkele sociale woonblokken, waar we konden zien dat Nederland zich opmaakt voor de wereldbeker voetbal. Ontelbare oranje vlaggetjes sierden tal van huizen en appartementen, tevens voorzien van de nodige opschriften Holland Hup. Ter hoogte van een klein sportveldje ging het naar rechts, om uit te komen aan het Scheldeplein, waar we konden genieten van de lokale winkeltjes en de openbare markt. Via een paar verder gelegen woonstraten, bereikten we opnieuw Kinderdijk en het Park Huis. De wandeling vervolgde haar weg door dit park, alwaar we enkele smalle verharde wandelpaden konden volgen, met links en rechts tal van kleine bruggetjes. Een uniek wit huisje werd voorbij gegaan, dat weliswaar te koop werd aangeboden. Aldaar verlieten we de omgeving van het park en vonden om de hoek een bedrijfsgebouw ter hoogte van het Recreatiegebied Lammetjeswiel.

Een klein draaihekje gaf toegang tot dit park, waar we een prachtig watergebied konden zien, Lammetjeswaal. Een zacht lopend houtsnipperpad leidde ons doorheen dit stukje natuur, waarna we via de achterzijde het park verlieten via een tweede draaihekje. We sloegen rechtsaf langsheen enkele flatgebouwen, waar we plotseling werden geconfronteerd met een reiger naast het pad. Een unieke kans om het dier te fotograferen konden we natuurlijk niet laten liggen. Het pad mondde uit op de openbare weg, waar we de drukke Blokweerweg aantroffen. Deze weg werd naar links over enkele honderden meters gevolgd, tot aan een verderop gelegen school en kerk. Daar staken we de drukke weg over en volgden een fietspad, langsheen een rechts gelegen waterloop. Even daarvoor hadden we de wandelaars van de grotere afstanden hun eigen weg laten gaan. We volgden over geruime afstand dit rustige fietspad tot aan enkele woonblokken, gelegen aan de Zwanebloem. Nadien volgden we een wandelpad tot aan een witte brug, waar we van dichtbij een witte molen konden zien, ter hoogte van een kleine jachthaven.

We vonden aldaar de markeringen van het LAW-pad opnieuw op onze weg, alsmede de aanduidingen van het Kinderdijkpad. Juist over de brug, volgden we rechts de Kortlandse Kade en tevens het traject van de LF2b, de reeds vermelde Stedenroute. Tweehonderd meter verder konden we terecht in het lokaal van de Alblasserdamse IJsclub voor een eerste controle en pauze tijdens de wandeling. We hadden ondertussen 6,365 km afgelegd en konden even genieten van een hapje en een drankje. Buiten was het kleine terrasje helaas reeds volzet, bijgevolg dienden we genoegen te nemen met een zitplaats binnenin. Na de eerste onderbreking, gingen we terug op pad, ditmaal voor een grote lus van bijna 10 km. We verlieten de rustpost een eerste keer naar links, net zoals de wandelaars van de 15, 30, 40 en 50 km. We volgden de Kortlandse Kade tot aan het bruggetje verderop. Daar sloegen we linksaf, om vooreerst het Kortland te volgen, waarlangs opnieuw de LAW-markeringen waren te bemerken. Rechts van de weg bevond zich een mooi watergebied, de Nauwe Ablas en even verderop een ander exemplaar van een molen, ditmaal zonder wieken.

We volgden de landelijke weg langsheen landerijen en weilanden, tot aan het punt waar de straat veranderde van naam in Kooiwijk. Hier verlieten de deelnemers aan de 15, 40 en 50 km ons naar links. Wij gingen rechtdoor, samen met diegenen die hadden gekozen voor de 30 km afstand. We troffen er de versierde Kooiwijkse molen aan, gebouwd in 1866. Blijkbaar was ook dit exemplaar bewoond. We trokken nadien in de richting van Oud-Alblas (gem. Graafstroom) via de Kooiwijk en later de Peperstraat. Later stapten we door de woonstraten van Oud-Alblas, tot we waren gekomen op een T-kruispunt en daar links kozen voor de Noordzijde en onmiddellijk verderop de Heiweg links, terwijl de 30 km wandelaars verder rechts de Noordzijde volgden. We zagen nu voor ons een bijna kaarsrechte weg van ongeveer 1,5 km. Op enkele medewandelaars na in de verte, vertoefden we daar alleen in deze uitgestrekte polders. Ontelbare waterwegjes konden we in het landschap aantreffen.

Op het einde van deze lange landelijke weg, bereikten we opnieuw een T-kruispunt, alwaar we links de Heiweg volgden. Een bruggetje rechts liet ons de openbare weg verlaten en een wegel volgen in de richting van een jaagpad (de Achterkade), gelegen langsheen een bredere waterloop. Hier konden we de eerste bootjes zien welke aan een rustig tempo hun weg vervolgden. In de verte kregen we opnieuw de molen in zicht ter hoogte van de eerder op de dag aangetroffen jachthaven. Een kleine verbindingsweg even verder deed ons opnieuw de Kortlandse Kade bereiken, waarna we dezelfde controlepost bereikten. We hadden nu 16 km afgelegd en begonnen pas goed de warmte van de zon aan te voelen. Af en toe was wat zonnemelk wel op zijn plaats. Ook ditmaal troffen we een overvol terrasje aan en zelfs binnen was ditmaal geen enkele zitplaats beschikbaar. Noodgedwongen dienden we op een tafel te gaan zitten tegen de muur. We lieten het echter niet aan ons hart komen en genoten van de heerlijke puddingkoeken welke konden worden verkregen. Na wat verpozen in het zonnetje, begonnen we aan het laatste gedeelte van het parcours.

We keerden via de Kortlandse Kade terug naar de reeds vermelde witte brug en staken die opnieuw over. De bootjes van de molenrondvaart waren druk in de weer om tal van toeristen de schoonheid van de omgeving te laten zien. We volgden aan de overzijde een rustig fietspad tot aan een andere brug, welke ons het Nieuwe Waterschap en de Nederwaard liet bereiken. Hier vonden we de aanduidingen voor een bijkomende lus voor wandelaars aan de grotere afstanden. Wij sloegen voorbij de brug linksaf en bereikten op die manier het Molenpad. Hier hadden we geen idee waar we eerst dienden te kijken, aangezien we plotseling overal de bekende molens van Kinderdijk zagen verschijnen. Ze allemaal tegelijk fotograferen, bleek helaas niet mogelijk, gelet op hun positie. Maar af en toe kon men er foto's maken van meerdere molens op hetzelfde moment. Hier werd het ook drukker op het pad, omwille van de vele fietsers en, zoals later zou blijken, vele toeristen die per bus werden aangevoerd. We hadden reeds voorheen wat info vernomen over dit unieke molengebied en hadden zelfs via het internet enkele foto's bekeken, doch het moet gezegd, de realiteit overtrof alles.

Dat dit gebied werd opgenomen als werelderfgoed, hoeft dan ook niet te verbazen. Eigenlijk kunnen we eenvoudig stellen dat je het met eigen ogen moet hebben gezien, om te weten waarover we het hier hebben. Het Molenpad dat we volgden is meer dan 2 km lang en dan kan je onderweg wel het een en ander zien dat de moeite waard is. Op het einde van het Molenpad bevindt zich dan een exemplaar dat kan worden bezocht, uiteraard tegen betaling. We vonden de file wachtende echter een beetje te lang om aan te schuiven en vervolgden onze route. Uiteindelijk bereikten we opnieuw de openbare weg en troffen er de bordjes aan dat we ons bevonden op de Waal en Devel route en de Molenroute. Zo vervolgden we opnieuw de Molenstraat tot aan het Partycenter, het einde van deze toch wel bijzondere wandeling. Een klein souvenirtje kochten we nog aan op de terugweg naar de startzaal.

Al bij al was dit een geslaagde kennismaking met een voor ons totaal onbekend wandelgebied. We kunnen het enkel maar aanbevelen aan andere wandelaars, het is een belevenis op zich. We kunnen nog vermelden dat vandaag 865 wandelaars waren geteld omstreeks 14 uur. Een niet onaardig aantal zouden we durven beweren. Terug op de parking troffen we er niet minder dan 12 bussen aan, allemaal afkomstig uit Belgenland. Niet verwonderlijk dat we onderweg het zo vertrouwde Vlaams zo vaak konden opvangen...”

We eindigen dit wandelverhaal, met een blik in de reeds gekende wandelboekjes. ‘K: Rustige en aangename polderwandeling, met als hoogtepunt de molens. Veel zon! 30° ‘Holland Hup’. J: Unieke wandeling vanuit Kinderdijk (Nl). Mooie tocht doorheen het polderlandschap en later gevolgd langs het Molenpad. Het gebied werd erkend als Werelderfgoed en is een absolute must voor elkeen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten