donderdag 23 april 2020

170: Meulebeke, Zaterdag 29 mei 2010, 16,745 km. (3399,256 km.)



Deze georganiseerde wandeling werd aangekondigd in het wandelboek Marching en wel als volgt: ‘Zaterdag – Samedi 29/5/2010 – 8760 Meulebeke (West-Vlaanderen), Berentocht, 6-10-15-25 km. Wandelclub De Molvrienden Izegem. Start: O.C. Vondel.’ Na afloop schreven we nog dezelfde namiddag een kort relaas met betrekking tot onze belevenissen onderweg, omstreeks 16:25 uur.

“What's in a name? Met die visie trokken we vandaag richting Meulebeke in West-Vlaanderen, om er deel te nemen aan de Berentocht. De tocht werd georganiseerd door de Wandelclub De Molvrienden Izegem. Plaats van afspraak situeerde zich in het O.C. Vondel, blijkbaar een voormalige brouwerij, nu omgetoverd tot een gloednieuw ontmoetingscentrum. In de ruime startzaal vonden we informatie inzake de te wandelen afstanden. Er kon worden gekozen uit de navolgende trajecten: 6, 10, 15 of 25 km. Na een blik op het traject van de 25 km, waarbij driemaal dezelfde controlepost diende te worden bezocht, beperkten we ons vandaag tot deelname aan de 15 km, met een werkelijke afstand van 16,745 km. Het eerste gedeelte van de wandeling bedroeg slechts 2 km, waarna we terug zouden komen in de startzaal. Na een hapje konden we op pad. We verlieten het O.C. via de parking en kregen een gedeelte van de dorpskern van Meulebeke te verwerken. We kregen al vrij vlug enkele splitsingen onder ogen, waarbij algauw de grootte van de borden opmerkelijk was. Wie hier de verkeerde kant uitging, die was echt wel niet goed bezig.

We wandelden langsheen de begraafplaats, om vervolgens het hoekje om het Gaverspad aan te treffen. Deze route volgend, ging het langsheen het OCMW van Meulebeke en enkele residenties, waaronder Deeveland. Vervolgens ging het rechtsaf, om even verder een kiezelpad op te gaan, dat ons terug leidde in de richting van het centrum van Meulebeke. De Berenroute kon niet ontbreken op deze wandeling en even later, ter hoogte van het kerkhof dat we nu van de andere kant naderden, vonden we de eerste aanduidingen van deze fietsroute van 48 km. Dit traject volgend, bereikten we de achterzijde van het O.C. Vondel en waren meteen toe aan een eerste controle. Gelet op de afgelegde afstand van slechts 2 km, zagen we af van een rustpauze en vervolgden onze wandeling. Het tweede gedeelte bedroeg luidens de info ongeveer 3,6 km. We verlieten opnieuw de startzaal via dezelfde weg als even voorheen en volgden exact hetzelfde wandelparcours als tijdens de eerste lus van 2 km. Net alvorens voor de tweede maal het O.C. Vondel te bereiken langs de achterzijde, ging het linksaf in de richting van de drukke Gentstraat. Waarom we bijna 2 km langs dezelfde weg dienden te gaan is ons een raadsel. Veel medewandelaars waren dezelfde mening toegedaan dat zoiets kon vermeden worden.

De omgeving heeft waarschijnlijk veel meer te bieden dan we tot nog toe hadden gekregen. Toch iets om in de toekomst rekening mee te houden. Even later, toen de drukke Gentstraat was bereikt, dienden we deze te dwarsen en vervolgens naar links te volgen tot aan een verder gelegen kruispunt. Daar ging het rechtsaf en kwamen we terecht op het Hulstveldepad, een wandelroute die we nog vaak tijdens de wandeling zouden aantreffen. Ter hoogte van enkele in aanbouw zijnde woningen, ging het opnieuw rechtsaf en op die manier kwamen we terecht in het kleine industriegebied dat om de hoek was gelegen. We stapten langsheen enkele bedrijven, waarbij we het traject volgden van het Paanderspad. Op het einde van de industriezone ging het vervolgens doorheen een sociale woonwijk welke werd verbouwd. Een kerkwegel leidde ons langsheen een Mariagrot, waarna we de grote weg bereikten. Aldaar ging het rechtsaf tot aan de verder gelegen O.L Vrouwstraat, waar we een tweede controle hadden bereikt, gesitueerd op de oprit van een private woning. Hier konden we even in open lucht genieten van een korte rustpauze en hadden ondertussen 5,6 km afgelegd. Vermits de zon zich liet zien, konden we in open lucht een hapje eten en genieten van een koffie. Tijdens onze rustpauze konden we op het infoblad bemerken dat de volgende controle op dezelfde plaats was gevestigd en dat we vooreerst een lus zouden dienden te bewandelen van 7 km.

Met de zon hoog aan de hemel, trokken we opnieuw op pad. Het ging vooreerst door een gedeelte van de aanpalende wijk, waarbij we terug enkele splitsingen voorbij kwamen. Uiteindelijk verlieten we deze woonzone om er de Preiroute (48 km) te volgen. We kregen nu vooral rustige landelijke wegen te bewandelen, waarbij we een klein hoogteverschil dienden te overwinnen. Na een tijdje een smalle asfaltweg te hebben gevolgd, ging het in de links gelegen Vierlindendreef en kregen we een onverharde weg die tussen de landerijen verliep. We wandelden min of meer in een vierkant en bereikten op het einde van de dreef terug de openbare weg. Aldaar ging het rechtsaf en zaten we opnieuw op de Berenroute, die wat verderop het gezelschap verkreeg van de Weverijroute (41 km). Op deze manier arriveerden we even later in het gehucht Paanders (Meulebeke), waar we wandelden tot aan de plaatselijke school. Daar sloegen we linksaf om even verderop een smal pad te vinden, dat lichtjes daalde tot aan de verder gelegen weg. Ook hier troffen we opnieuw de aanduidingen aan van het Paanderspad. De lager gelegen landelijke weg bereikt, werd deze gevolgd tot we opnieuw het punt bereikten, waar we reeds vroeger op de dag waren langs gekomen.

Met name de plaats waar enkele woningen in aanbouw waren en we het Hulstveldepad hadden aangetroffen. Vanaf dat punt ging het opnieuw doorheen het industriepark, de sociale woonwijk welke werd verbouwd, langsheen de Mariagrot tot aan de verder gelegen drukke weg. Even later bereikten we voor de tweede maal de rustpost welke zich bevond bij een particulier. Restte ons nog een laatste stukje wandelweg van iets meer dan 4 km. Het laatste stukje wandelweg bracht ons vooreerst opnieuw door een gedeelte van de nabijgelegen woonwijk, waarna we wat verderop de kapel bereikten van O.LV. van Bijstand. Hier konden we even binnen kijken in dit beschermd monument. Het ging linksaf om enkele passen verder het Carlos D'Haenepad op te gaan, dat ging langsheen het Gemeentelijk Speelplein. Om de hoek troffen we ingang van het Kapellebos en Kabouterbos, doch dit bos werd links gelaten en we volgden het verloop van een rechts gelegen waterloop. Dit watergebied vormde blijkbaar een geheel met het plaatselijke Sport en Recreatiecentrum, onder de benaming Ter Borcht. Even verder ging het doorheen een stukje kasteelbos, waar we vooral oog hadden voor de vissen die zich koesterden in het zonnetje. Na enkele pogingen lukte het dan toch om enkele exemplaren op de gevoelige plaat vast te leggen. Terug op de openbare weg ging het doorheen een villawijk naar de drukke weg, die ons bracht tot op de Markt van Meulebeke.

Daar stonden we oog in oog met de plaatselijke foor, doch konden tenslotte toch het beeld van de Beer op de Markt vinden. Als afsluiter volgden we nog over korte afstand de Molenlandroute, een traject voor automobilisten, waarna we opnieuw de achterzijde van het O.C. Vondel hadden bereikt. Meteen het einde van onze wandeling voor vandaag. Na het afstempelen van de wandelboekjes trokken we even na de middag terug huiswaarts. We konden toen zien dat om 12 uur reeds 483 wandelaars waren geteld. Eigenlijk was dit vandaag een wandeling die ons min of meer heeft ontgoocheld. Organisatorisch hadden we niets aan te merken. Het parcours was voorzien van een nieuwe en ruime startzaal, onderweg konden we een ruime controlepost aantreffen met voldoende sanitair. De medewerkers waren gedienstig en vriendelijk. Wat ons enigszins heeft ontgoocheld: het parcours. We zijn ervan overtuigd dat de streek veel meer te bieden heeft dan enkele woonstraten en wijken. Naar onze bescheiden mening werd de wandeling te veel geconcentreerd omheen de kerktoren en kon het parcours er heel anders hebben uitgezien. Kritiek hoeft niet altijd negatief te worden aanzien, het kan ook opbouwend werken. Met wat meer aandacht aan het wandeltraject en wat meer diversiteit zouden meerdere wandelaars met een voldaan gevoel huiswaarts keren en dat is uiteindelijk toch de bedoeling van het wandelen op zich. Volgende keer beter dan maar...”

We sluiten dit wandelhoofdstuk voor vandaag stilaan af, met een blik op datgene, wat kort na afloop van de tocht in de wandelboekjes werd neergeschreven. ‘K: Buiten de Beer op de marktplaats, enigszins teleurstellend. Afbraak – opbouw en villa’s. Slechts een klein beetje groen in het kasteelbos. J: Teleurstellende wandeling doorheen Meulebeke en zijn omgeving. Teveel woongebied en te weinig aandacht voor de plaatselijke natuur!!!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten