vrijdag 10 april 2020

135: Buggenhout, Zondag 27 december 2009, 20,5 km. (2671,333 km.)



Deze georganiseerde wandeling werd voorheen als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 27/12/2009 – 9255 Buggenhout (Oost-Vl.), Buggenhout-bos in wintertijd, 6-12-20 km. WSV De Vossen Buggenhout. Start: Zaal Nicolaas. Winterlandschap en het prachtige Buggenhoutbos in de winter.’ Na afloop schreven we nog dezelfde namiddag het hierna weergegeven relaas, omstreeks 17:08 uur.

“Gisteren hadden we gekozen voor water en dijken, vandaag waren we toe aan wat bossen. Dit was dan ook de hoofdreden dat we deze ochtend vroeg koers zetten naar Buggenhout. Daar werd immers door de WSV De Vossen een wandeling ingericht onder de toepasselijke titel ‘Buggenhoutbos in wintertijd’. Er werd dan ook verzamelen geblazen in de plaatselijke Parochiezalen Nicolaas. Toen we de startplaats bereikten was het nog donker en bijgevolg hadden we nog voldoende de tijd om een koffie te nuttigen en een hapje te eten. In de ruime startzaal voldeden we aan de inschrijvingsformaliteiten en bekeken alvast even het plannetje met het wandelparcours. Er kon worden gekozen uit de afstanden 6, 12 of 20 km. Wij kozen voor de laatste afstand met een werkelijke lengte van 20,5 km. De temperaturen waren heel wat milder dan gisteren en bovendien was het droog gebleven, reden te over dus om op pad te gaan in Buggenhout en omgeving.

We verlieten de startzaal en wandelden door de bebouwde kom, in de richting van de kerk van Buggenhout. Nog maar net vertrokken, of we vonden reeds het eerste wandelpad op onze weg, met name de Buggenhoutbos Wandelroute. Deze bordjes zouden we in de loop van de dag nog herhaaldelijk zien langsheen het traject. Vanaf de kerk ging het verder langsheen de rusthuizen van het OCMW en vervolgens doorheen de aanpalende verkaveling. We zagen in de verte reeds het bos verschijnen en even later konden we inderdaad genieten van deze aangename omgeving om te wandelen. Het Domeinbos Buggenhoutbos lag in zijn winterse outfit te wachten om de talrijke wandelaars te verwelkomen. Zo waren we vertrokken voor enkele kilometers dreven en paden, waarvan sommige nog niet echt volledig sneeuw- en ijsvrij waren. Toch was het vrij gemakkelijk, gelet op de weersomstandigheden van de voorbije dagen, om doorheen dit mooie natuurgebied te wandelen. De paadjes en dreven volgden elkaar op en er kondigden zich ook enkele splitsingen aan onderweg, waarbij achtereenvolgens de wandelaars van de 6 en de 12 km hun eigen weg verder zetten door het bosgebied.

Af en toe hadden we een stukje parcours gemeenschappelijk, waarna elkeen opnieuw zijn eigen weg ging. Het eerste gedeelte van de wandeling bedroeg 7,7 km en het grootste deel van deze afstand werd gewandeld in het bos. Uiteindelijk komt ook daar een einde aan en zo bereikten we na geruime tijd wandelen een stukje asfalt aan de uitkant van het Buggenhoutbos. Hier was het nog gevaarlijk glad op het ijs en ontdekten we dat we ons reeds bevonden op het grondgebied van Peizegem (Merchtem). De Ros Beiaardroute (50 km) troffen we hier voor het eerst aan, het zou ook niet de laatste maal zijn tijdens de wandeltocht. Even verderop sloegen we haaks rechtsaf en ging het in de richting van de kerk die in de verte zichtbaar was. Een kruispunt verder troffen we enkele bordjes aan met de aanduiding van een aantal andere routes: het Pensopad Wandelpad en de Keureroute (Een poëtisch traject - 750 j Vrijheid). Onderweg zouden we dan ook herhaaldelijk een gedicht kunnen lezen dat langsheen de weg stond opgesteld. We volgden de rustige landelijke weg verder, tot die ons uiteindelijk bracht ter hoogte van Ons Parochiehuis, gelegen naast de kerk van Peizegem. Hier hadden we een eerste controle en namen we tijd om de warme chocomelk te degusteren.

Net voor onze aankomst was het licht beginnen regenen, waarna we dan ook besloten de wandeling verder te zetten in regenkledij. Het zou nadien niet meer regenen, zo moesten wij ervaren. Na onze pauze vertrokken we voor een lus van 6,6 km, waarna we naar dezelfde controlepost zouden terugkeren. We sloegen naast de kerk van Peizegem linksaf en verlieten via een kerkwegel de dorpskom. We volgden opnieuw de Ros Beiaardroute. Via rustige landelijke wegen gingen we steeds verder weg van het dorp dat we hadden verlaten. We kwamen ook de aanduidingen tegen van de Leirekensroute en even verder zagen we de aanduidingen van de bebouwde kom van Opwijk. Echter alvorens het centrum te bereiken, ging het naar links, waar we vervolgens een tijdje de ernaast gelegen spoorlijn volgden. Deze lange rechte betonnen weg, bracht ons tot aan het Natuurgebied Broevink, waar we het Droes Wandelpad volgden. We maakten een ommetje langsheen het natuurgebied en dienden even later stevig op het gaspedaal te drukken, aangezien er zich een stevige klim aankondigde. Gelukkig volgde nadien een leuke afdaling en kregen we een weids zicht op Opwijk en omgeving.

Eens de heuvel achter de rug, bevonden we ons opnieuw op Peizegems grondgebied en heel in de verte zagen we opnieuw de kerk verschijnen. Uiteindelijk bereikten we de Leirekensroute en dit keer verliep deze route over een oude spoorwegbedding, rechtdoor naar het centrum van Peizegem. Zo konden we na geruime tijd deze bedding te hebben gevolgd, ons voor de tweede maal begeven naar het controlepunt in Ons Parochiehuis. Ondertussen was het daar reeds behoorlijk druk en konden we gelukkig nog een zitplaats bemachtigen. Restte ons nog het laatste stukje wandeling, terug naar de startplaats. We gingen dit keer de kerk voorbij, waarna we even later attent werden gemaakt op het feit, dat we over enkele honderden meters een gevaarlijke baan dienden te volgen. Hier was het inderdaad even opletten. We kwamen de borden voorbij dat we terug op het grondgebied van Buggenhout waren gekomen. Even verder konden we deze drukke weg verlaten en een links gelegen natuurgebied ingaan. Hier werd de omgeving gekenmerkt door nieuw aangeplante boompjes. Het ging een beetje slingerend verder over een kiezelpad, in de richting van het Buggenhoutbos, dat we voor de tweede maal zouden bewandelen.

Een eerste indicatie waren opnieuw de aanduidingen van de Buggenhoutbos Wandelroute. Even later konden we inderdaad opnieuw het bos betreden en konden we voor het laatst vandaag genieten van enkele modderige bospaden. Het was ondertussen duidelijk geworden, de dooi was volop bezig. Via enkele rustige paadjes, bereikten we even later de rand van het bos en wat volgde was een rustige landelijke weg, in de richting van de kerk van Buggenhout die in de verte zichtbaar was. Een rare knaap van een boom sierde de omgeving en tussen de weilanden door naderden we de bebouwde bom van deze gemeente. Even later bereikten we opnieuw de plaats van vertrek. Na aankomst namen we nog even een korte pauze en konden dan vaststellen dat omstreeks 14 uur reeds 1625 wandelaars waren geteld. Uiteraard is dit geen eindtotaal, aangezien nog kon worden gestart tot 15 uur. Op weg naar huis kregen we enkele regenvlagen te verwerken, zodat we eigenlijk van geluk mogen spreken, een geslaagde, maar vooral droge wandeling te hebben meegemaakt. Een mooie tocht, prima ingericht, met verzorgde rustplaatsen. Een unieke omgeving om te wandelen en dit op een winterdag in december. Meteen was dit onze laatste wandeling voor het jaar 2009.”

Teneinde dit wandelverhaal af te ronden, blikken we nog even terug in de wandelboekjes, waarin opnieuw enkele eerste indrukken werden opgenomen. ‘K: Winterse boswandeling in Buggenhoutbos. Peizegem, Opwijk. Regenachtig. Goed verzorgd. J: Mooie tocht doorheen Buggenhout en Peizegem. Een mooi bos met de laatste restjes sneeuw.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten