dinsdag 10 maart 2020

030: Zerkegem, Zondag 26 oktober 2008, 22,8 km. (568,1 km.)



Een wandeling welke van start ging in Zerkegem. Vooraf was deze tocht in het wandelboek Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche – 26/10/2008 – 8490 Zerkegem (West-Vlaanderen) – 24ste R.B.S.-tocht – 7-13-21-30 km. – De Rustige Bosstappers Jabbeke. Start: Zaal Sarkoheem. Wandeling in de omgeving van Jabbeke, doorheen private domeinen en doortocht in het Vloethemveldbos. Gratis koffie en cola op de hoofdcontrole’. Na afloop van deze, naar het einde toe, uitgeregende wandeling, werd door de vrouw des huizes het navolgende wandelverslag geschreven op zondag 26 oktober 2008, omstreeks 16:58 uur.

“Vandaag gingen we met ‘De Rustige Bosstappers’ op pad. Exact 22,8 km. Het vertrek lag in Zerkegem. We wisten geeneens dat dit op de Belgische landkaart lag. Het bleek een deelgemeente van Jabbeke te zijn. Zoals hun naam deed vermoeden kregen we heel wat bos voorgeschoteld. Al meteen na de aanvang, die even door de dorpskern leidde, was het zover. Op een tapijt van afgevallen bladeren ging het kris kras tussen de bomen door. Een kleurenpalet dat als een gordijn om je heen hing. Soms duister maar zeker niet beangstigend ondanks het summiere licht dat amper doordrong. Prachtig die herfst. De rust was hier sterk aanwezig, dat heeft een mens soms wel nodig. Om de gekende dingen op een rijtje te zetten.

Onze eerste rustplaats was in een kwekerij van chrysanten. Midden de bloemen waren enkele tafels opgesteld en men bood daar een koffie of frisdrankje aan. Fijn om alweer even verwend te worden. Nadien toog men naar Snellegem om daar even later alweer de bossen in te duiken. ‘Oscar het paard’ stond daar op wacht. Een kunstwerk dat werd opgericht nadat de dorpskern vernieuwd werd. Uiteindelijk belandden we in Varsenare alwaar we door het Beisbroek gingen. Prachtige natuur hier en zeer bosrijk. Hier houdt een natuurcentrum huis en is er een sterrenwacht aanwezig. In het bos staan enkele monumentjes opgericht die de planeten aanduiden. Met precies de afstand in miljoenen km naar de aarde toe aangeduid. Toen we echter terug Zerkegem naderden op zo’n goeie 5 km daar vandaan gingen de hemelsluizen open.

Zoals maatje voorspeld had geraakten we niet droog tot aan de laatste controlepost. Zonde natuurlijk temeer daar we net door een uitgestrekt veld moesten, waar nergens enige beschutting werd geboden. We passeerden nog enkele bloemenkwekerijen waar de mensen druk in de weer waren om alles tijdig uit te voeren. Wij wandelden, zij werkten. Niet voor iedereen is het zondag. Wij hadden niettemin een uitgelezen dag. Morgen zullen de spieren zich laten voelen. Maar na een rustige week kunnen we er het volgende weekend vast alweer tegenaan.”

Om dit wandelverhaal af te ronden, geven we nog even onze eerste indrukken weer, welke een plaatsje vonden in de wandelboekjes. Ziehier onze eerste impressies: ‘K: Schitterende boswandeling. Zerkegem, Snellegem en Varsenare. Het Beisbroek, met het natuurcentrum en sterrenwacht. Kunst op de weg. J: Mooie boswandeling doorheen Zerkegem, Snellegem en Varsenare. De laatste vijf km in de regen. Langs het parcours tal van chrysanten, klaar voor Allerheiligen. Mooie en verzorgde tocht tussen de natuur in overgang.’

1 opmerking:

  1. Misschien toevallig maar ik merk op: ZERKEgem en dan chrysanten langs de weg. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen