dinsdag 10 maart 2020

029: Beveren-Leie, Zaterdag 25 oktober 2008, 22 km. (545,3 km.)



Een wandeltocht welke dateert van 25 oktober 2008. Deze wandeling werd voorheen in het wandelboek Marching als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 25/10/2008 – 8791 Beveren (Leie) (West-Vl) – 6de Zavelputtochten – 5-9-14-20 km – V.Z.W. De Mirakelstappers Waregem. Start: C.C. ’t Klokhuis. Ook dit jaar kan je nieuwe natuurplekjes ontdekken langs de oostelijke kant van Beveren, Desselgem en een stukje Vijve. Een nieuw charmant parcours door meerdere stukken natuur waaronder reservaat de Zavelput, paadjes’. Van de hand van de vrouw des huizes volgt hierna dan ook het relaas van deze tocht, een wandelverslag op zaterdag 25 oktober 2008 om 17:11 uur.

“Eindelijk konden we dan vandaag die 'bottinekes' weer eens aan. Deze morgen was het koud, een beetje mist hing over de streek en dat was de voorbode van een stralende dag. Soms was het wel fris maar naarmate we vorderden werd het warmer. Dat moest ook wel met 22 km voor de boeg met start in Beveren-Leie. Het begon goed want we werden getrakteerd op een donut met chocolade. Een mens zou voor minder goesting krijgen nietwaar? We gingen door het reservaat ‘De zavelput’, heerlijk vertoeven tussen de fauna en de flora die hier terug te vinden is. De weg liep door langs het kanaal Roeselaere-Leie. Zo kwamen we aan in Desselgem. Ergens in een gewone woonwijk staat een Houwitser opgesteld. Deze werd er geplaatst om de gesneuvelden van de slag aan de Leie te herdenken. Een kanjer was het, een beest leek het wel. Nu is hij een stille getuige van wat daar ooit heeft plaats gehad.

Bij onze tweede rustplaats werden we vergast op een sojadrankje en op het einde kreeg iedereen nog een appel. Maar daar waren we nog lang niet want eerst moesten we de straten van Sint-Eloois-Vijve nog door. Daar werd het even moeilijk voor mij want mijn voetjes raakten serieus verhit. Bottines ze hoeven niet meer voor mij. Ik zweer op mijn 'adidaskes'. Hier wandelden we langs de visputten waar net een wedstrijd aan de gang was. Of er gebeten werd weet ik niet … Op het gehele parcours staan op zijn minst 15 kapelletjes. Deze streek wordt erg beïnvloed door devotie aan de maagd Maria. Van de tweede naar de derde controlepost was het ook iets langer stappen. Om en bij de 8 km en dan duurt zo een tochtje eens zo lang als men snakt naar afwisseling. Maar maatje hier is attent hoor, dan gaat hij wel iets kalmer stappen zodat mijn beentjes volgen kunnen.

Tot slot kruisten we even Waregem. Hier is een pleintje met een monumentje en een levensgrote poster aangebracht. Dit alles ter ere van Briek Schotte, de bekende wielrenner. En dan ging het weer richting Beveren-Leie. Een mooie streek met een rustige natuur. Heel soms moet men een drukke baan over maar de bewegwijzering was dik in orde. Zo ook het hele parcours waarvoor de organisatie best eens geprezen mag worden. Hopelijk krijgen we morgen nog zo een dag.”

Natuurlijk mogen ook onze eerste indrukken, welke kort na de wandeling werden neergeschreven in onze wandelboekjes hier niet ontbreken. ‘K: Tocht van Beveren-Leie, Desselgem, St. Eloois-Vijve en Waregem. Rustige natuur. Prima verzorgd met bevoorrading. J: Mooie herfstwandeling doorheen Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve. Het reservaat ‘De Zavelput’, een heuse houwitser en verder gratis bevoorrading! Een fijne zaterdag dus. Prima organisatie trouwens’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten